Καταγγελίες για …υπόγειο πόλεμο

01/07/2012 - 05:56
Ξέφραγο αμπέλι είναι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των απέναντι μικρασιατικών ακτών. Το πρόβλημα αυτό ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες.
Ξέφραγο αμπέλι είναι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των απέναντι μικρασιατικών ακτών. Το πρόβλημα αυτό ήρθε ξανά στην επικαιρότητα από τις καταγγελίες που έκανε την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο οποίος είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη μέσω Αϊβαλί. Το είχε προγραμματίσει αλλά δεν το κατάφερε, αφού το πλοίο της εταιρείας «Jale», δεν πραγματοποίησε το δρομολόγιο του, επειδή περνούσε από έλεγχο.

Το πλοίο «Κωνσταντίνος», όπως μας είπε ο κ. Καραγιάννης, που ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να καλύψει το κενό, τελικά δεν πραγματοποίησε το δρομολόγιο χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ματαιώνονται δρομολόγια πλοίων στη γραμμή Μυτιλήνης - Αϊβαλί και οι ανυποψίαστοι επιβάτες μένουν «στα κρύα του λουτρού». Το πρόβλημα αυτό έρχεται συχνά στην επικαιρότητα πάντα με θύματα επιβάτες και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης προς τις δύο πλευρές. Αποτελεί δε αποτέλεσμα της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, που να ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εταιρειών που εκτελούν τα δρομολόγια αυτά.

Το χρονικό της ταλαιπωρίας
Ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης μαζί με ένα φίλο του, προγραμμάτισαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Φόρμουλα 1.
Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή αλλά τα δοκιμαστικά των αγώνων είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Οι δύο φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού, είχαν αγοράσει εδώ και αρκετό καιρό τα εισιτήρια των αγώνων και έκλεισαν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Έγκαιρα έκλεισαν και θέσεις για να περάσουν από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί την περασμένη Παρασκευή το πρωί. Το απόγευμα της Πέμπτης ενημερώθηκαν όμως ότι το πλοίο της εταιρείας «Jale», που εκτελεί το δρομολόγιο από Μυτιλήνη προς Αϊβαλί, δεν θα πραγματοποιούσε το δρομολόγιο της Παρασκευής κι ο λόγος ήταν ότι το πλοίο επρόκειτο να ελεγχθεί από τις τουρκικές λιμενικές αρχές.
Τότε ο κ. Καραγιάννης βρήκε σαν λύση να μεταβεί στην Τουρκία μέσω της γραμμής Χίου - Τσεσμέ. Ο ίδιος μας είπε ότι το τουριστικό γραφείο της Χίου με το οποίο επικοινώνησε, ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικό, αφού του βρήκε και ξενοδοχείο για να διανυκτερεύσει στη Χίο.
Κάποια στιγμή, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ενημερώθηκε πως το πλοίο «Κωνσταντίνος» της εταιρείας «Costar», επρόκειτο να εκτελέσει εκτάκτως ένα δρομολόγιο στη γραμμή Μυτιλήνης - Αϊβαλί, για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε. Για να αποφύγει την ταλαιπωρία της μετάβασης μέσω Χίου, αποφάσισε να μεταβεί στην Τουρκία με το «Κωνσταντίνος». Την Παρασκευή το πρωί, δηλαδή την ημέρα της αναχώρησης του, ο κ. Καραγιάννης και ο φίλος του όταν κατέβηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης από το Μόλυβο, ενημερώθηκαν ότι το «Κωνσταντίνος» δεν θα ταξίδευε. Έτσι έχασαν την πρώτη ημέρα της εκδρομής τους και φυσικά τα χρήματα που αντιστοιχούν στην πρώτη ημέρα διαμονής στο ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Λένε ότι…

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Fatih Jale, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας «Jale», μας είπε ότι πράγματι το δρομολόγιο του πλοίου του ματαιώθηκε λόγω ελέγχου από τις λιμενικές αρχές της Τουρκίας. Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα, μας είπε ότι δέχεται υπόγειο πόλεμο με αθέμιτα μέσα από ανταγωνιστές κι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που ματαιώθηκε το δρομολόγιο.
Τον ρωτήσαμε ακόμα γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο, για να βρουν οι επιβάτες άλλη λύση. Εκείνος μας απάντησε ότι είχε ενημερώσει κεντρικό πρακτορείο της εταιρείας στη Μυτιλήνη από την περασμένη Δευτέρα, και εκείνο όφειλε να ενημερώσει τους επιβάτες.
Ο κ. Χατζηκυριάκος από το ναυτιλιακό πρακτορείο «Olive Groove» (κεντρικό πρακτορείο αντιπροσώπευσης του «Κωνσταντίνος») μας είπε ότι έγινε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν προς την Τουρκία, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Συγκεκριμένα μας είπε ότι το πρακτορείο του ενημερώθηκε πολύ αργά ότι δεν θα πραγματοποιούνταν το δρομολόγιο του πλοίου της «Jale Lines» από άλλα ταξιδιωτικά γραφεία της Μυτιλήνης. Ζητήθηκε λοιπόν το κενό αυτό να καλυφθεί από το «Κωνσταντίνος».
Εκείνος επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία στον Πειραιά, για να λάβει έγκριση της έκτακτης δρομολόγησης του πλοίου. Όμως επειδή ζητήθηκε αργά η έκτακτη δρομολόγηση, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να γίνει δεκτό το πλοίο από τις λιμενικές αρχές του Δικελί. Σε ό,τι αφορά την ταλαιπωρία που υπέστη ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, εκτιμά ότι πιθανότατα οφείλεται στο ότι δεν ενημερώθηκε από το πρακτορείο του ότι τελικά δεν έγινε εφικτή η έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου.

Η ρίζα του προβλήματος

Τα πλοία που συνδέουν τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια, διέπονται από τη νομοθεσία για τους διεθνείς πλόες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δρομολογίων. Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει καμία τέτοια υποχρέωση σε αντίθεση με τα πλοία που εκτελούν ακτοπλοϊκές συνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πλοιοκτήτη να βάζει και να βγάζει από τις γραμμές Μυτιλήνης - Αϊβαλί, όποτε θέλει, τα πλοία του.
Την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης του θέματος καθώς και τη μη επιβολή κυρώσεων, επιβεβαίωσαν στο «Ε» στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey