Δύσκολος χειμώνας για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις

«Δίσεκτο» και το 2017 για τον τουρισμό της Λέσβου

07/09/2016 - 13:49

Οι μειωμένες αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια του 2016, θα οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων σε πολλές επιχειρήσεις του νησιού, όπως εκτιμά ο τουριστικός πράκτορας του Μολύβου, Αχιλλέας Σούγιολτζης. Ειδικότερα αναφέρει πως ο τζίρος που έκανε η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ήταν πολύ μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μειωμένες αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια του 2016, θα οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων σε πολλές επιχειρήσεις του νησιού, όπως εκτιμά ο τουριστικός πράκτορας του Μολύβου, Αχιλλέας Σούγιολτζης. Ειδικότερα αναφέρει πως ο τζίρος που έκανε η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ήταν πολύ μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως οι επιχειρήσεις αυτές έχουν δάνεια και υποχρεώσεις που είναι ανελαστικές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε χρεωκοπία κι αμέσως μετά οι τράπεζες ή τα λεγόμενα …κοράκια, θα βγάλουν τις επιχειρήσεις με τα κόκκινα δάνεια, στο σφυρί.

Σε εξαιρετικά άσχημη θέση είναι και οι επιχειρηματίες που βλέποντας την κατάσταση που διαμορφωνόταν φέτος στη Λέσβο, δεν άνοιξαν τα καταστήματα τους.

Με απογοήτευση ο κ. Σούγιολτζης διαπιστώνει ότι οι εταιρείες που στα μέσα του καλοκαιριού είχαν προγραμματίσει πρόσθετες πτήσεις, τώρα τις ματαιώνουν διότι δεν υπάρχει ζήτηση από τους πελάτες τους. Οι χειρότεροι μήνες για τον τουρισμό του Μολύβου, ήταν ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος.

Η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν τα ξενοδοχεία της περιοχής επισκέφθηκε σημαντικός αριθμός τουριστών από την Τουρκία.

 

Σε διαφορετικές ταχύτητες

Σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο βρέθηκαν οι ξενοδοχειακές μονάδες της Μυτιλήνης το φετινό καλοκαίρι. Κάτι που φαίνεται από τις αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών καταλυμάτων. Τις διαφορετικές ταχύτητες που κινήθηκε η τουριστική κίνηση στη Μυτιλήνη και το Μόλυβο, επιβεβαιώνει κι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου. Η κύρια αγορά που τροφοδότησε τον τουρισμό στη Μυτιλήνη, ήταν η τουρκική.

Παράλληλα, όμως, φέτος υπήρξαν και πολλοί Έλληνες τουρίστες στη Λέσβο, οι οποίοι κυρίως διέμεναν σε ιδιόκτητα σπίτια ή σε σπίτια συγγενών και φίλων. Επίσης η πλειοψηφία των κατοίκων της Λέσβου, δεν μετακινήθηκε σε άλλες περιοχές, πέρασε τις καλοκαιρινές διακοπές στο νησί.

Αυτός ήταν ο λόγος που κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι επιχειρήσεις εστίασης είδαν να αυξάνεται θεαματικά ο τζίρος τους.

 

Οι προοπτικές για το 2017

Στις αρχές του προηγούμενου Ιουλίου, με βάση τα τότε δεδομένα στις αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ, εκτιμούσαμε ότι οι απώλειες του 2016 θα κυμανθούν στα επίπεδα των 55.000 τουριστών σε σχέση με το 2015. Και οι αφίξεις κοντά στις 20.000 τουρίστες. Επίσης αναφέραμε ότι το 2017 θα ξεκινήσει με τα δεδομένα του 2016 και αν βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα στη Λέσβο, θα αυξηθούν περαιτέρω οι αφίξεις. Δύο μήνες μετά, η εικόνα είναι οριακά βελτιωμένη. Υπάρχουν ελπίδες ότι την επόμενη τουριστική σεζόν θα προστεθούν δύο πτήσεις από τη Νορβηγία, μία πτήση από την Πολωνία και μία πτήση από την Αγγλία.

Αυτό σημαίνει πως στο σύνολο της τουριστικής περιόδου, υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν περίπου 20.000 τουρίστες. Σκόπιμα αναφερόμαστε σε δυνατότητα και όχι σε βεβαιότητα. Διότι μεσολαβούν πολλοί μήνες μέχρι να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα δρομολογίων των τουριστικών πρακτορείων του εξωτερικού.

Όμως ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, οι Ευρωπαίοι τουρίστες που θα φθάσουν στη Λέσβο το 2017, θα είναι περίπου 40.000 ως 45.000, δηλαδή θα είναι 35.000 ως 30.000 λιγότεροι από το 2015.

 

Το προσφυγικό θα επηρεάσει

Σε κάθε περίπτωση, κομβικό ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται ότι θα παίξει το προσφυγικό ζήτημα και η επικοινωνιακή διαχείριση του. Όσο περνάει ο καιρός, η διεθνής εικόνα του νησιού βελτιώνεται, αλλά απέχει πολύ από το να είναι καλή. Επιπρόσθετα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας μαζικής άφιξης προσφύγων από τα τουρκικά παράλια, κυρίως αν υλοποιηθεί η απειλή της Τουρκίας για ακύρωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, που θα προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση, είναι οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Η μέση κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη στη χώρα μας κατά το 2016, κατρακύλησε κοντά στα 500 ευρώ. Αιτία είναι η παρατεταμένη λιτότητα που οδηγεί σε μείωση των εισοδημάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας θα μειώσει και τον αριθμό των Ευρωπαίων τουριστών και την κατά κεφαλήν δαπάνη. Κατά συνέπεια, ακριβοί προορισμοί όπως η Λέσβος, δεν πρόκειται να αποτελέσουν πρώτη επιλογή των υποψήφιων τουριστών της χώρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey