×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λόγω προσφυγικού

Ελπίδα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ

09/01/2016 - 15:14

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Πρόκειται για ένα αίτημα που διατυπώνεται από πολλές πλευρές εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για την ικανοποίησή του.

 

Θυμίζουμε ότι υπέρ της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου. 

Το αίτημα είναι απόλυτα δίκαιο, όχι μόνο γιατί η προσφυγική κρίση δημιουργεί σειρά προβλημάτων, αλλά γιατί οι φυσικές μειονεξίες που δημιουργεί η νησιωτικότητα δεν αίρονται με άλλες πολιτικές ως σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, για να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές και μετά το τέλος του Ιουνίου του 2015 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων από το ΦΠΑ.

Έχουν δεχθεί πίεση

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσανάλογη φορολογική επιβάρυνση όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει να επιβληθεί και σε ακίνητα που ανήκουν σε Έλληνες φορολογούμενους που ζουν στο εξωτερικό ώστε, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που υπάρχουν και να γίνει πιο δίκαιος και πιο κοινωνικός ο φόρος.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη, παραδέχτηκε τις επισημάνσεις περί χαώδους διαφοράς όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά αλλά και το φόρο ακίνητης περιουσίας.
«Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες, δυστυχώς δε μπορέσαμε να το κάνουμε έγκαιρα. Έχουμε την ευαισθησία. Δεν είναι δυνατόν στα ακριτικά μας νησιά, που ήδη αντιμετωπίζουν τρομερό οικονομικό αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα, εμείς να πάμε και να τους επιβαρύνουμε φορολογικά. Τα εξετάζουμε όλα αυτά, θα τα θέσουμε στα αρμόδια όργανα και έγκαιρα θα δώσουμε λύση. Τα ακριτικά νησιά έχουν δεχθεί δυσανάλογη πίεση από τους πρόσφυγες και αυτό δεν ενσωματώνεται στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι ρυθμίσεις για να αποφορτιστούν» επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης.

Θα επανεξεταστεί

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι για το 2015 πρέπει να πληρωθεί κανονικά, όμως το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί όσον αφορά το 2016.
«Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε τη λογική της συμφωνίας. Αυτά όμως είναι όλα για το 2015, όπου ο φόρος του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθεί, δε μπορεί να γίνει τώρα η όποια αλλαγή. Στο νέο φόρο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ που μελετάμε η κατανομή του βάρους θα είναι και σωστή και δίκαιη και πιο αναλογική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτήν τη στιγμή να κάνουμε κάποια παρέμβαση, όμως μέσα στο 2016 θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey