«Δεν ψηφίζω τέτοια ρύθμιση», λέει ο Ζερδελής σχετικά με τη διαρροή για την επιστολή Βαρουφάκη

Αγωνία για το μειωμένο Φ.Π.Α. των νησιών

25/02/2015 - 14:41

Χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα που υποστηρίζει ότι αποτελεί το e-mail με τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες.

Χθες, λίγο μετά το μεσημέρι, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα που υποστηρίζει ότι αποτελεί το e-mail με τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες.

Το θέμα αναπαράχθηκε αμέσως από το σύνολο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, πολλά από τα οποία ανέφεραν πως ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα, είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά, τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το δημοσίευμα του Reuters και φυσικά δεν είχε γίνει καμμία διάψευση ή επιβεβαίωση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά.

Χθες λίγο μετά το μεσημέρι, έγινε κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε το πλαίσιο που πρότεινε η κυβέρνηση στο Eurogroup. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, ωστόσο διατυπώθηκαν επιμέρους επιφυλάξεις.

Σύμφωνα δε με άλλες πηγές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ προηγουμένως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάν. Βαρουφάκης, ενημέρωσαν τα μέλη του οργάνου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τη σύνταξη της λίστας.

Αρκετοί υπουργοί έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, ενώ κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα και το νομοθετικό έργο που ακολουθεί.

Η κυβέρνηση αναμένει πρώτα την ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών μελών τής Ε.Ε. και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως είπε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Στις 3:00 το απόγευμα ξεκίνησε η συνεδρίαση του Εurogroup που μελετούσε τις ελληνικές προτάσεις. Στις 5:00 το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα τού ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος.

Δηλώσεις
Ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, αμφισβήτησε τα δημοσιεύματα που θέλουν να καταργείται ο μειωμένος συντελεστής τού Φ.Π.Α. και θεωρεί ότι είναι αβάσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος τόνισε ότι διαφωνεί με την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά και σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοιο μέτρο.

Από την πλευρά τής Ν.Δ., λίγο μετά τη γνωστοποίηση της επιστολής προς το Eurogroup, υπήρξαν οι πρώτες καταγγελίες πως δρομολογείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά. Μία εξ αυτών ήταν και του βουλευτή τής Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη.

 

Τι λέει η επιστολή Βαρουφάκη

Στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάν. Βαρουφάκη, προς το Eurogroup (σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Reuters) υπάρχει ολόκληρη παράγραφος που αναφέρεται στο Φ.Π.Α. και στο πώς θα αυξηθούν οι εισπράξεις του κράτους από το φόρο αυτόν.

Το σημείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νησιά, είναι το ακόλουθο: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική τού Φ.Π.Α., τη φορολογική διοίκηση και επιβολή.

Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών.

Η πολιτική τού Φ.Π.Α. θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

Η τελευταία φράση που κάνει λόγο για κατάργηση εξαιρέσεων και εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων ερμηνεύεται ως δέσμευση της κυβέρνησης πως θα προχωρήσει σε κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά, τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey