Νέες υποσχέσεις για πληρωμές των επιδοτήσεων, από τον Κουκουλόπουλο

Αργεί η ολοκλήρωση των αιτήσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης

25/09/2014 - 14:45

Λίγες μέρες πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Λίγες μέρες πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτών δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει πως είτε δε θα πληρωθεί η προκαταβολή της επιδότησης τον Οκτώβριο, είτε θα πληρωθεί κατά προσέγγιση και με την καταβολή της εκκαθάρισης θα διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν γίνει.

Τις προηγούμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, υποσχέθηκε πως οι πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης θα γίνουν σε δύο δόσεις, η προκαταβολή θα πληρωθεί στα τέλη του Οκτωβρίου και η εκκαθάριση το Δεκέμβριο.

Καλά πληροφορημένες πηγές από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα αναφέρουν πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Δηλαδή έχουν κατατεθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όμως πρέπει να ψηφιοποιηθούν τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν και να προσδιοριστούν επακριβώς οι εκτάσεις που δηλώνουν οι δικαιούχοι παραγωγοί.

Όλα δείχνουν πως το κλείσιμο των αιτήσεων της φετινή χρονιάς θα συμπέσει με την έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων του 2015.

Οι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτήσεων, είναι πρώτον ότι φέτος γίνεται όλη η διαδικασία από την αρχή και δεύτερον, η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη λήψης των αιτήσεων.

Πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η κατάθεση των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2015 να ξεκινήσει από τα τέλη του Ιανουαρίου.

Έτσι εκτιμά το Υπουργείο πως θα ολοκληρωθεί ταχύτερα η διαδικασία και θα καταστεί εφικτό, από το 2015, να ξεκινήσουν εγκαίρως οι πληρωμές όλων των επιδοτήσεων. Εκτίμηση που σε μεγάλο βαθμό είναι βάσιμη, διότι η κατάρτιση των αιτήσεων της επόμενης χρονιάς θα βασιστεί στα δεδομένα της φετινής.

Εξισωτική και Βιολογικά
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει με τις πληρωμές των βιοκαλλιεργητών. Αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός με αόριστο τρόπο δήλωσε πως «γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα και να πληρωθούν σταδιακά και εντός του έτους πληρωμές που καθυστερούν (Ολοκληρωμένη, Βιολογικά κ.τ.λ.)». Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι βιοκαλλιεργητές για το 2012.
Σε ό,τι α

φορά στην Εξισωτική Αποζημίωση, ο υπουργός είπε πως εντός του έτους θα γίνουν οι πληρωμές τόσο του 2013 όσο και του 2014, και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, θα είναι μεγαλύτερο από τα 200 εκατ. ευρώ.

Για να υπάρξει, όμως, πλήρης κάλυψη όλων των δικαιούχων της επιδότησης, θα πρέπει να δοθούν 320 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ποσού στα 200 εκατομμύρια σημαίνει πως παγιώνονται οι απώλειες για τους κτηνοτρόφους του Νομού.
 
Σύνδεση ΟΣΔΕ με TaxisNet
Κεντρικής σημασίας ζήτημα για το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η σύνδεση του ΟΣΔΕ με το TaxisNet, ώστε να μπορούν να γίνουν διασταυρωτικοί έλεγχοι και να μπορεί το Δημόσιο να εισπράττει τους φόρους που επιθυμεί από τους αγρότες.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα του καταλογισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση του πακέτου Χατζηγάκη, που ανέρχεται στα 370 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό θα πρέπει να ανακτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που αν δε γίνει, θα επιφέρει στη χώρα πρόστιμο διπλάσιας αξίας.

Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πληρώσει τόσο υψηλό πρόστιμο.

Ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή της επιδότησης αυτής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey