Παρέμβαση Ζερδελή για τους περιορισμούς στην αλιεία

10/07/2014 - 14:58

Το ζήτημα της χορήγησης αδειών για την αλιεία στα διεθνή ύδατα αναδεικνύει με ερώτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής.

Το ζήτημα της χορήγησης αδειών για την αλιεία στα διεθνή ύδατα αναδεικνύει με ερώτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής.

Ο βουλευτής σημειώνει πως τα ψάρια δεν αναγνωρίζουν σύνορα και μετακινούνται σε όλο το εύρος της θάλασσας η άδεια αλιείας στα διεθνή μέχρι σήμερα αποτελούσε πρόσχημα για την αλιεία στα χωρικά ύδατα κατά την περίοδο απαγόρευσης σ’ αυτά, κατανοούμε εν μέρει την ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων.

Όμως επειδή δεν είναι μόνο τα ελληνικά σκάφη που αλιεύουν στα διεθνή και είναι υπεύθυνα για τις επιπτώσεις στα αποθέματα, αλλά και τα σκάφη των γειτονικών χωρών, στα οποία δεν έχουν επιβληθεί αντίστοιχα μέτρα. Αν και με τις χώρες αυτές αποτελούμε συμβαλλόμενα μέλη της Γενικής Επιτροπής Αλιείας της Μεσογείου (ΓΕΑΜ), δεν υπάρχει συμφωνία για κοινά διαχειριστικά μέτρα στην περιοχή.
Ο βουλευτής ζητάει να διευκρινιστούν τα κριτήρια επιλογής της περιοχής απαγόρευσης της αλιείας για την περίοδο από 16 Ιουλίου ως 1 Οκτωβρίου.

Επίσης ρωτάει αν θα υπάρξειεπιστημονική παρακολούθηση και εκτίμηση της κατάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου (από 16/7 έως 1/10 ) ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των υδάτινων πόρων και να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.

Ακόμη ζητάει να εφαρμοστούν στα διεθνή ύδατα των παραπάνω περιοχών, κοινά διαχειριστικά μέτρα με τις γείτονες χώρες, στο πλαίσιο μιας ισότιμης συμμετοχής στην εκμετάλλευση κοινών αλιευτικών πόρων και περιορισμού της αδικίας που δημιουργήθηκε με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στους έλληνες ψαράδες;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey