Με το σταγονόμετρο τα δημόσια έργα την περίοδο 2014 - 2020

Αλλά με ποιότητα και καινοτομία!

23/04/2013 - 16:02

«Ποιότητα και καινοτομία παντού» θέλει να είναι η φράση που θα χαρακτηρίσει το στρατηγικό σχεδιασμό του Βορείου Αιγαίου για την περίοδο 2014 - 2020, η περιφερειακή αρχή.

«Ποιότητα και καινοτομία παντού» θέλει να είναι η φράση που θα χαρακτηρίσει το στρατηγικό σχεδιασμό του Βορείου Αιγαίου για την περίοδο 2014 - 2020, η περιφερειακή αρχή. Αυτό ανακοινώθηκε στη διάρκεια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Χίο. Μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής πριν από λίγους μήνες, όταν ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Βέβαια, όλα μέσα στα πλαίσια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα προγραμματική περίοδο. Έτσι, θα πρέπει να περιμένουμε δραστικό περιορισμό των κονδυλίων που θα δοθούν για δημόσια έργα, παρ’ ότι τα νησιά της Περιφέρειάς μας έχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις.

Επιδιώξεις
Επίσης θα επιδιωχθεί:

Η τόνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών που έχουν τα ξεχωριστά προϊόντα μας, η υποβοήθηση της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και της διάθεσης, που είναι χειροπιαστή ελπίδα ζωής και συνέχειας.

Η αναγνώριση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας, των ιστορικών καταβολών και των πολιτισμικών αξιών σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και στο διεθνή χώρο, που είναι εφαλτήριο για την αναπτυξιακή προοπτική μας με εξωστρέφεια.

Η προστασία και η αξιοποίηση του περιβαλλοντικού μας πλούτου, της ασύγκριτης ομορφιάς των νησιών μας, που είναι ικανές να προσθέσουν εισόδημα και να οδηγήσουν σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης με ενεργειακή αυτάρκεια, με ποιοτικότερο τουρισμό εναλλακτικών μορφών και σε νέες θέσεις εργασίας.

Η γεωγραφική μας θέση στα άκρα του Αιγαίου, που μπορεί μερικώς να ενέτεινε την απομόνωση, αλλά η γεωπολιτική μας θέση μπορεί να μετατρέψει τις αδυναμίες σε δυνατότητες, σε θαυμάσιες ευκαιρίες όπου λόγο και πράξη έχουν όλες οι παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις μας.

Παρεμβάσεις
Στην παρέμβασή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπάκας μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε ένα όραμα όπου ο άνθρωπος βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον, για μια κοινωνία στο μονοπάτι για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας σημείωσε: «“Ρεζουμέ” που αποκομίσαμε, ήταν η αποθέωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η απόφαση για ένα οριστικό “αντίο” στην παρέμβαση του κράτους σε βασικούς τομείς που παραδοσιακά ανήκαν σ’ αυτό, και κυρίως το “αντίο” στο κοινωνικό κράτος. Αυτή την κατεύθυνση της Ε.Ε. την εγκολπώθηκε γρήγορα και ο σεβαστός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λέγοντας τις προάλλες ότι “το κράτος θα ασχολείται με ό,τι δε θέλει η ιδιωτική πρωτοβουλία”.»

Κατά την άποψή του, βασικός άξονας της νέας προγραμματικής περιόδου οφείλει να είναι η στήριξη των υπηρεσιών δημοσίου χαρακτήρα για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια, απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση των νησιωτών, αλλά και τη συγκράτηση του πληθυσμού στην Περιφέρειά μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey