Λίγο πριν την έναρξη της άφιξης των «πουλάκηδων», οι επιχειρηματίες του λεκανοπεδίου Καλλονής εμφανίζονται απαισιόδοξοι

Κίνηση προς… τα κάτω!

29/03/2012 - 18:58

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και δουλεύουν χρόνια με γκρουπ ανθρώπων που έρχονται για την παρατήρηση πουλιών στη Λέσβο, φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια αρκετά μεγάλη μείωση στις αφίξεις, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 30 με 40%.

Η αρχή της άνοιξης την οποία διανύουμε, είναι αναμφισβήτητα μαζί με το τέλος του φθινοπώρου η καλύτερη περίοδος παρατήρησης πουλιών. Είναι η εποχή του χρόνου όπου σιγά - σιγά παρατηρητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, θα κατέφταναν στη Λέσβο για να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν τα διάφορα είδη πουλιών που ζουν στο νησί.

Ένας από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου του νησιού είναι ο υδροβιότοπος του Κόλπου Καλλονής, με τις μικρές του παραλίες περιμετρικά να αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, που φιλοξενεί πολυάριθμα σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών.

Τα προηγούμενα χρόνια, η άφιξη των παρατηρητών στη Λέσβο σήμαινε ουσιαστικά την έναρξη της τουριστικής περιόδου και έδινε μια οικονομική ανάσα στον τόπο. Δεδομένης, όμως, της κατάστασης στη χώρα μας, οι τουρίστες παρουσιάζονται ιδιαίτερα διστακτικοί να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα και σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και δουλεύουν χρόνια με γκρουπ ανθρώπων που έρχονται για την παρατήρηση πουλιών στη Λέσβο, φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια αρκετά μεγάλη μείωση στις αφίξεις, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 30 με 40%.

Ένας λόγος που συμβάλλει σημαντικά σε αυτό, είναι το κλείσιμο της μίας εκ των δύο εταιρειών που φέρνουν παρατηρητές πουλιών στο νησί. Φυσικό επακόλουθο είναι να υπάρξουν διαφόρων ειδών επιπτώσεις, σε μια κοινωνία η οποία περίμενε τη συγκεκριμένη περίοδο για να αρχίσει να δουλεύει μετά το δύσκολο φετινό χειμώνα.

«Καταστροφικό…»
Όπως αναφέρει στο «Ε» ο κ. Φωκίων Θεοδώρου, πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αιολική Γη» στη Σκάλα Καλλονής, το γεγονός ότι έκλεισε μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες που φέρνουν παρατηρητές πουλιών στο νησί, είναι καταστροφικό. «Θα είναι σίγουρα μειωμένες οι αφίξεις. Υπολογίζουμε ότι η μείωση θα είναι της τάξεως περίπου τού 30%. Το ότι έκλεισε αυτή η αγγλική εταιρεία σημαίνει μειωμένα δρομολόγια, οι παρατηρητές δε θα μπορούν να ταξιδέψουν. Και αυτό συνεπάγεται με το ότι θα έρθουν λιγότεροι άνθρωποι στη Λέσβο. Παλιότερα, υπήρχαν πολλοί που έκλειναν δωμάτιο και εισιτήρια πριν φύγουν από το νησί για την επόμενη χρονιά, κάτι που δε συνέβη πέρυσι για φέτος, αφού δεν ξέρανε καν πώς θα έρθουν», επισημαίνει ο κ. Θεοδώρου, τονίζοντας ταυτόχρονα: «Αν δε γίνουν συντονισμένες κινήσεις, ώστε να κρατήσουμε πρωτίστως τις αγορές που έχουμε και μετά να πάμε όλοι μαζί ή μια ομάδα ξενοδόχων σε νέες αγορές, δε θα υπάρξει σωτηρία. Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη…»

Οι «πουλάκηδες» ξεκινούσαν να έρχονται στο νησί περίπου από τις 10 Απριλίου και έμεναν από μια έως τρεις βδομάδες παρακολουθώντας την εαρινή μετανάστευση των πουλιών, που θα φτάσουν εδώ για να αναπαραχθούν κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Προς το παρόν, έχουν ξεκινήσει να έρχονται λίγοι μεμονωμένοι παρατηρητές.


Γιώργος Καψάλης:
«Ευλογημένο νησί, με καταραμένους ανθρώπους»

Ο κ. Γιώργος Καψάλης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μάλεμι» στη Σκάλα Καλλονής, ήταν εκείνος που μαζί με το Richard Brooks «εισήγαγαν» τον οργανωμένο τουρισμό για την παρατήρηση των πουλιών στη Λέσβο, πριν από περίπου 17 χρόνια.

«Υπάρχει δυστυχώς μεγάλη πτώση σε σχέση με πέρυσι. Μπορώ να πω ότι είναι της τάξεως του 30% - 40% η πτώση, ενώ και αυτοί που έχουν κλείσει, θα έρθουν αργά, μετά τις 20 Απριλίου. Υπολογίζουμε ότι από πρόπερσι μέχρι φέτος έχουμε 50% πτώση στην άφιξη των παρατηρητών», λέει ο κ. Καψάλης. Και συνεχίζει: «Οι Γερμανοί ακύρωσαν δυο μεγάλα γκρουπ λόγω των γεγονότων στη χώρα μας. Ένα αγγλικό μεγάλο γραφείο που έφερνε κόσμο, έκλεισε, και μεμονωμένους δεν έχουμε και πολλούς. Όταν μας παίρνουν τηλέφωνο ή μας στέλνουν e-mail και εμείς τους απαντάμε, οι άνθρωποι ξαφνιάζονται, μας λένε: “είστε ακόμα ανοιχτά;”», επισημαίνει ο κ. Καψάλης. Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο, η απάντηση του κ. Καψάλη είναι αποστομωτική: «Πείτε μου τι έχουν κάνει οι φορείς αυτού του νησιού για να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι ξανά εδώ; Εδώ και 17 χρόνια που έχω ξεκινήσει το θέμα, ό,τι έχει γίνει, είναι από ιδιώτες του νησιού, σε συνεργασία με ακόμα δυο - τρία ξενοδοχεία, που δουλέψαμε για να καταφέρουμε να έρχονται αυτοί οι άνθρωποι. Ποιος μπορεί να βγει και να πει: “εμείς κάναμε αυτό για να ξαναέρθουν στη Λέσβο οι ‘πουλάκηδες’”; Τι έκαναν για να αξιοποιηθεί στο νησί ο εναλλακτικός τουρισμός; Τίποτα… Και δεν είναι μόνο το θέμα των “πουλάκηδων”. Γενικά το τουρισμός φέτος δε θα πάει καλά. Να σκεφτείτε, ξεκινάμε με τέσσερα αεροπλάνα μείον. Αυτό σημαίνει 800 με 1.000 άτομα λιγότερα την εβδομάδα. Δυστυχώς ζούμε σε ένα ευλογημένο νησί με καταραμένους ανθρώπους», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey