Σε ελεύθερη πτώση στην Ελλάδα

01/07/2012 - 05:56
Tη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών καταγράφουν πλέον και με τη... βούλα οι μεταβιβάσεις ακινήτων στη χώρα μας, οι οποίες πλέον είναι ελάχιστες.
Μεταβιβάσεις ακινήτων

Tη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών καταγράφουν πλέον και με τη... βούλα οι μεταβιβάσεις ακινήτων στη χώρα μας, οι οποίες πλέον είναι ελάχιστες και, όπως εκτιμούν παράγοντες της εγχώριας αγοράς ακινήτων, θα εξακολουθήσουν να κινούνται στα ίδια επίπεδα εκτός κι αν υπάρξει δραματική αλλαγή στην ψυχολογία των υποψήφιων αγοραστών, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο ναδίρ.


Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία μάλιστα ακολουθεί και με σχετική καθυστέρηση τον παλμό της εγχώριας κτηματαγοράς, στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 η πτώση του αριθμού των συμβολαίων αγοραπωλησιών ακινήτων, βάσει των στοιχείων του Κτηματολογίου, κυμαίνεται στο 26,2%, ενώ ο αριθμός των ιδιοκτησιών που μεταβιβάστηκαν λόγω αγοραπωλησιών, επίσης με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου, διαμορφώνεται στο 26,7%. Αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις των τραπεζών που αφορούν τις μεταβιβάσεις μόνο στον τομέα της κατοικίας, που γίνονται μάλιστα με τη διαμεσολάβησή τους, το αντίστοιχο νούμερο προσεγγίζει το 50%!
Ως προς τα στοιχεία του Κτηματολογίου, σημειώνεται ότι οι δείκτες αναφέρονται στο πλήθος των συναλλαγών-συμβολαίων για αγοραπωλησίες ακινήτων και στις μεταβιβάσεις που έγιναν στις περιοχές που λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο, σε τριμηνιαία βάση, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών ακινήτων: κατοικίες, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια καθώς και άλλα επαγγελματικά ή οικιστικά ακίνητα, και αναφέρονται στο σύνολο της χώρας καθώς και στην περιοχή της Αττικής. Μειονέκτημα στην προσπάθεια αυτή είναι το γεγονός ότι ένα μέρος μόνο των περιοχών της χώρας έχει έως σήμερα καταχωρηθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, γι’ αυτό και η εικόνα δεν μπορεί να είναι πλήρης.

Στην Αθήνα
Στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, μεγαλύτερη από το μέσο όρο όλης της χώρας και συγκεκριμένα στο 27,6% ήταν η μείωση ειδικά για την Αθήνα όσον αφορά τον αριθμό των συμβολαίων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Αθήνα όσον αφορά τον αριθμό των ιδιοκτησιών που μεταβιβάστηκαν είναι 25,9%, έναντι του 26,7% που είναι ο μέσος όρος για το σύνολο της χώρας. Τα νούμερα είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλά μετά από μία τριετία πτώσης: Για τη διετία 2009 - 2010, τόσο ο αριθμός των συμβολαίων όσο και των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν (ως αντικείμενο αγοραπωλησίας) μειώθηκαν το 2010 με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,8% και 13,0%, έναντι μείωσης 16,3% και 14,0% το 2009 αντίστοιχα.

Η κατοικία
Τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα όταν πρόκειται ειδικά για κατοικία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, προσεγγίζοντας για τους πρώτους μήνες του έτους το 48%. Σημειώνεται εδώ ότι οι δείκτες συναλλαγών βασίζονται στις εκτιμήσεις των μηχανικών των αρμόδιων υπηρεσιών των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικιστικών ακινήτων, τα οποία αποτελούν αντικείμενο χρηματοδότησης ή εξασφάλιση χορηγούμενων από τα πιστωτικά ιδρύματα δανείων. Μέρος των εκτιμήσεων αυτών είναι πιθανόν να μη συνδέεται με αγοραπωλησία οικιστικών ακινήτων, αλλά να αφορά επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων, εγγραφή εξασφαλίσεων (επί ακινήτων) για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μία τράπεζα σε άλλη κ.ά..
Παράγοντες της εγχώριας αγοράς δεν αναμένουν αναστροφή του κλίματος στην περίπτωση που δεν υπάρξει συγκεκριμένα βελτίωση των προσδοκιών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, περιορισμός της αβεβαιότητας, χρηματοδότηση της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και γενικότερες θετικές προοπτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας.

Οι υπόλοιποι δείκτες

Όλοι οι δείκτες που συγκεντρώνει η Τ.τ.Ε. είναι αρνητικοί και μάλιστα επί τα χείρω στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, πλην ενός και συγκεκριμένα του δείκτη των αμοιβών των μηχανικών για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ο εν λόγω δείκτης σημείωσε μέση μεταβολή στο πρώτο εξάμηνο του 2011 της τάξεως του 7,3%. Ο αυξημένος ρυθμός μεταβολής των αμοιβών για τη μελέτη και έκδοση οικοδομικών αδειών ερμηνεύεται από την υλοποίηση προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του οικιακού τομέα.
Αυξημένος επίσης (στο 78,2%) στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εμφανίζεται και ο δείκτης για την καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ενώ ενδεικτικός των δυσκολιών που περνούν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ο δείκτης που αποτυπώνει το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση: Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τ.τ.Ε. (για το πρώτο τρίμηνο του 2011) δείχνουν ότι τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση αντιστοιχούν στο 10,7%, όταν το σύνολο των δανείων που καθυστερούν αντιστοιχεί σε 11,5%.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey