Υποσχέσεις για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη

01/07/2012 - 05:56
Το ζήτημα της εξισορρόπησης της τουριστικής κίνησης αλλά και των εμπορικών συναλλαγών από τα τουρκικά παράλληλα προς τη Λέσβο έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ στη Σμύρνη.
Το ζήτημα της εξισορρόπησης της τουριστικής κίνησης αλλά και των εμπορικών συναλλαγών από τα τουρκικά παράλληλα προς τη Λέσβο έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο κ. Ορφανός τόνισε τη διαρροή του εισοδήματος της Λέσβου προς τις αγορές των απέναντι τουρκικών παραλίων και την ανάγκη αντιστάθμισης της απώλειας αυτών των εισοδημάτων από πλευράς της Τουρκίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τα έτη 2007 - 2008 οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία έφθασαν τις 950.000 ευρώ, ενώ για το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές από την Τουρκία προς το νομό μας ανήλθαν στα 6.300.000 περίπου ευρώ. Σε αυτά τα νούμερα, βέβαια, δε συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που δαπανούν οι Έλληνες επισκέπτες στις τουρκικές αγορές.

Και δωρεάν μετακίνηση!
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιθετική επιχειρηματική πολιτική που ασκεί η τουρκική πλευρά λέγοντας συγκεκριμένα πως «… πριν μερικά χρόνια, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη δωρεάν μαζική μετακίνηση καταναλωτών από τη Λέσβο, με χρηματοδότηση του δήμου Μπουρχανέ και με σκοπό την προσέλκυση των καταναλωτών μας στα εγκαίνια ενός ακόμη παζαριού. Ταυτόχρονα, η τιμολογιακή πολιτική των πλοιαρίων υπό τουρκική σημαία, που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Μυτιλήνης και απέναντι τουρκικών παραλίων, κρατάει τις τιμές των εισιτηρίων σε πολύ χαμηλά έως εξευτελιστικά επίπεδα για τους Έλληνες επιβάτες που επισκέπτονται την Τουρκία. Αυτή όμως η επιθετική επιχειρηματική πολιτική από πλευράς Τουρκίας, δεν έχει μπορέσει να αντισταθμιστεί με ανταποδοτικά οφέλη, γεγονός που καλλιεργεί ένα αίσθημα καχυποψίας στους επιχειρηματίες των ελληνικών νησιών, το οποίο αποτρέπει την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών, που είναι και ο στόχος αυτών εδώ των συνεδρίων.»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η αναστροφή αυτής της τεράστιας απώλειας εισοδήματος που υφίσταται η Λέσβος. Προσέθεσε ότι και η τουρκική πλευρά, εάν κοιτάξει σε βάθος χρόνου, θα αντιληφθεί ότι για να διατηρηθεί αυτός ο καταναλωτικός κρουνός που έχει ανοίξει από τα νησιά μας προς τα τουρκικά παράλια και τα βοηθά να αναπτυχθούν, πρέπει να εξασφαλιστεί με βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, που θα ανατροφοδοτούν και τις δυο πλευρές των συνόρων.

Ξανά και ξανά για τη βίζα!

Από τουρκικής πλευράς ζητήθηκε να καταστεί δυνατή η 48ωρη παραμονή των Τούρκων επισκεπτών χωρίς την έκδοση βίζας. Συμφωνήθηκε δε, ότι θα πρέπει να εξισορροπηθεί η τουριστική κίνηση από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά προς την Τουρκία, με αντίστοιχο τουριστικό ρεύμα. Για να υπηρετηθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να διαμορφωθούν εκδρομικά πακέτα που προσφέρουν τα τουριστικά πρακτορεία των τουρκικών παραλίων στους αλλοδαπούς τουρίστες. Επίσης, ζητήθηκε να γίνει εξισορρόπηση στις τιμές των εισιτηρίων, αφού είναι γνωστό πως η διαφορά στις τιμές των εισιτηρίων για να ταξιδέψει κάποιος από τα απέναντι παράλια στη Λέσβο είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από την αντίθετη κατεύθυνση. Οι οικονομικοί παράγοντες του Αϊβαλιού υποσχέθηκαν πως θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τον αριθμό τουριστών προς τα νησιά μας, δεδομένης της δυσαναλογίας των επισκεπτών που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Όπως ανέφεραν, το 2008 επισκέφθηκαν 2.500 τουρίστες τη Λέσβο από το Αϊβαλί.
Στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ΕΑΣ Λέσβου και οι επιχειρηματίες Μανώλης Συρέλλης και Πέτρος Χαϊτόγλου, οι οποίοι είχαν επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες.

Επίσκεψη στη Φώκαια

Mια μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, και του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιώργου Ορφανού, με το δήμαρχο της Φώκαιας, σε μια προσπάθεια σύσφιγξης των τουριστικών σχέσεων, αφού είναι η μόνη περιοχή των τουρκικών παραλίων που μας αποδίδει ικανοποιητικό ποσοστό στο τουριστικό προϊόν. Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, στις 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις-στρογγυλά τραπέζια με Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες.
Η σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Φώκαια είναι η μόνη που λειτουργεί υπέρ της Λέσβου έως αυτήν τη στιγμή, καθώς είναι πολλοί περισσότεροι οι τουρίστες που έρχονται από την Τουρκία στη Λέσβο από εκείνους που εκτελούν το αντίστροφο δρομολόγιο.
Ας σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή της Φώκαιας είναι ένας ανεξερεύνητος τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λέσβου, ο οποίος έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αν διαφημιστεί σωστά στο νησί μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey