Δυστοκία στο δάνειο

01/07/2012 - 05:56
Το αργότερο μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου θα συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου για το θέμα της ΑΕΝΑΛ και των Lesvoshop όπως δήλωσε χθες το μεσημέρι στο «Ε» ο νομάρχης και πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ, Παύλος Βογιατζής.
Το αργότερο μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου θα συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου για το θέμα της ΑΕΝΑΛ και των Lesvoshop όπως δήλωσε χθες το μεσημέρι στο «Ε» ο νομάρχης και πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ, Παύλος Βογιατζής. Το θέμα θα συζητηθεί είτε είναι θετική είτε είναι αρνητική η απόφαση της Συνεταιριστικής Τράπεζας για τη χορήγηση δανείου 1,5 εκατ. ευρώ στην Αναπτυξιακή.

Αυτή την περίοδο η νομαρχία περιμένει την απάντηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας για το αν θα χορηγήσει το δάνειο ή όχι. Η εκτίμηση του νομάρχη είναι πως η απάντηση θα είναι θετική. Την ίδια στιγμή, άλλες πηγές που κινούνται μεταξύ νομαρχίας, Συνεταιριστικής Τράπεζας και ΑΕΝΑΛ εκτιμούν ότι το δάνειο δε θα χορηγηθεί και πως η νομαρχία θα προσπαθήσει να οδηγήσει σε πτώχευση την ΑΕΝΑΛ και τη Lesvoshop A.E.. Η κίνηση αυτή θα γίνει όταν η νομαρχία λάβει γραπτώς την απάντηση της Συνεταιριστικής, η οποία οι κύκλοι αυτοί εκτιμούν ότι θα είναι αρνητική.

Θέμα με τις καταθέσεις

Ένα γεγονός που άπτεται άμεσα των σχέσεων της νομαρχίας και της ΑΕΝΑΛ με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου είναι οι καταθέσεις της νομαρχίας εκεί.
Τις προηγούμενες ημέρες η νομαρχία έκανε διαγωνισμό για να αναδειχθεί η πλειοδοτούσα τράπεζα στην οποία η νομαρχία θα βάλει τις προθεσμιακές της καταθέσεις. Πλειοδοτούσα τράπεζα αναδείχθηκε η Millennium, η οποία έδωσε επιτόκιο 6,31% όπως μας είπε ο αντινομάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της νομαρχίας, Σταύρος Ψαρρόπουλος. Τα κεφάλαια αυτά ήταν κατατεθειμένα, τους τρεις προηγούμενους μήνες, στη Συνεταιριστική κι έτσι η Τράπεζα «χτύπησε» τη δημοπρασία αυτή και προσέφερε πολύ καλό επιτόκιο. Ωστόσο, η προσφορά της, με ύψος επιτοκίου 6,20%, δεν ήταν η καλύτερη που δέχθηκε η νομαρχία. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγους μήνες η νομαρχία είχε μεταφέρει άλλο ένα μεγάλο ποσό 4,5 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με τους όρους που είχε θέσει η Συνεταιριστική Τράπεζα για να χορηγήσει το δάνειο στην ΑΕΝΑΛ, θα έπρεπε η νομαρχία να έχει καταθέσεις στη Συνεταιριστική, το ύψος των οποίων δε θα έπεφτε κάτω από το ύψος του δανείου. Θα πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για ένα είδος δεσμευμένης κατάθεσης. Κατά συνέπεια, όταν θα γίνει η μεταφορά των κεφαλαίων από τη Συνεταιριστική στη Millennium, ένας από τους βασικούς όρους που είχε θέσει η Τράπεζα δε θα πληρούται. Προφανώς, αν εγκριθεί η χορήγηση του δανείου από τη Συνεταιριστική, η νομαρχία θα πρέπει να μεταφέρει στο ταμείο της Τράπεζας καταθέσεις από άλλη πηγή.
Πέρα από το ζήτημα των καταθέσεων, η χορήγηση του δανείου θα πρέπει να πάρει την έγκριση από το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής - κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, όπου συζητήθηκε το θέμα, η πλειοψηφία των μελών ήταν αντίθετη στη χορήγηση του δανείου.
Άλλες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν πως και η Τράπεζα της Ελλάδας δε βλέπει θετικά το ενδεχόμενο της χορήγησης του δανείου, μια και πρόκειται για ένα μεγάλο δάνειο για το μέγεθος της Συνεταιριστικής και γιατί τα Lesvoshop είναι μια επιχείρηση που έχει παύσει να λειτουργεί.
Κατά τα φαινόμενα, το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου θα μάθουμε πώς θα ολοκληρωθεί το δράμα των Lesvoshop.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey