Χτύπημα στην οικονομία της Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Δεκτή έγινε η αίτηση του ομίλου «Ατλάντικ» για υπαγωγή στο Άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, που δίνει στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης τη δυνατότητα προστασίας από τους προμηθευτές και τους πιστωτές.
Δεκτή έγινε η αίτηση του ομίλου «Ατλάντικ» για υπαγωγή στο Άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, που δίνει στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης τη δυνατότητα προστασίας από τους προμηθευτές και τους πιστωτές. Μεταξύ των πιστωτών και των προμηθευτών του ομίλου περιλαμβάνονται πολλές τοπικές επιχειρήσεις της Λέσβου και της Λήμνου.

Το επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης της εταιρείας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό του αριθμού των καταστημάτων που περιλαμβάνει στο δίκτυό της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ, από 133 σήμερα σε περίπου 90. Η εταιρεία θα κρατήσει το δίκτυο των καταστημάτων στην Αττική και θα προχωρήσει σε κλείσιμο των μη κερδοφόρων καταστημάτων και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα καταστήματα που διαθέτει ο όμιλος στα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική Ελλάδα (πλην Αττικής), είτε θα πουληθούν είτε θα κλείσουν.

Τι γίνεται εδώ…

Στη Λέσβο ο όμιλος «Ατλάντικ» διαθέτει ένα κατάστημα στη Μυτιλήνη, ένα μεγάλο κατάστημα στην Καλλονή και ένα κατάστημα στο Πλωμάρι. Προσφάτως έκλεισε το κέντρο διανομής στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, ενώ πριν χρόνια έκλεισε το κατάστημα του ομίλου στον Παπάδο. Στη Λήμνο ο όμιλος διαθέτει δύο καταστήματα. Να πούμε πως τόσο τα καταστήματα της Λέσβου, όσο και αυτά της Λήμνου, υπολειτουργούν.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για αυτά τα καταστήματα έχει δείξει ο όμιλος Carrefour. Ωστόσο, ως αυτή την ώρα δεν έχει γίνει καμμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους, μια και από την αρχή του χρόνου έχει ήδη απολυθεί μεγάλος αριθμός εργαζομένων.

Περιουσία
Στον όμιλο «Ατλάντικ» ανήκει το κτήριο τις πρώην «Προμηθευτικής», στο οποίο στεγαζόταν το κέντρο διανομής του ομίλου. Επίσης ο όμιλος έχει αγοράσει το ελαιοτριβείο του Β΄ Συνεταιρισμού Πλωμαρίου, με συμβόλαιο που έγινε το 2008 και προβλέπει την καταβολή μηνιαίων δόσεων ύψους 16.200 ευρώ. Το συνολικό ποσό πώλησης του ακινήτου είναι 580.000 ευρώ. «Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει ότι αν η “Ατλάντικ” δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις, χάνει το ακίνητο και τα χρήματα που μέχρι τότε θα έχει καταβάλει στο Συνεταιρισμό», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, που σήμερα τελεί υπό εκκαθάριση, Παντελής Σαμαράς.
Μέχρι σήμερα η «Ατλάντικ» φροντίζει να μην παραβαίνει τους όρους του συμβολαίου. Δηλαδή, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ποτέ δε χρωστάει πάνω από δύο δόσεις.
Στην περίπτωση που ο όμιλος παραβεί τους όρους, το ακίνητο, που βρίσκεται σε προνομιακή θέση στον οικισμό του Πλωμαρίου, θα επιστρέψει στην ιδιοκτησία του Συνεταιρισμού και οι εκκαθαριστές θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε τρία χρόνια να προχωρήσουν στην εκποίησή του. Ο όμιλος «Ατλάντικ», όταν είχε αγοράσει το πρώην ελαιοτριβείο, είχε αναφέρει ότι η συνολική του έκταση είναι 1.150 τ.μ. σε δύο ορόφους. Το σούπερ μάρκετ που επρόκειτο να διαμορφωθεί, θα καταλάμβανε έκταση 490 τ.μ.. Συνολικά στο ακίνητο αυτό επρόκειτο να επενδυθούν 1,7 εκατ. ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey