Nησιωτικότητα ...στη βοσκή!

01/07/2012 - 05:56
Το πολυπόθητο εδώ και ένα μήνα ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουν οι φορείς του νομού Λέσβου μέσα στη βδομάδα, προκειμένου να πείσουν το Σωτήρη Χατζηγάκη ότι οι βοσκότοποι του νησιού στο σύνολό τους πρέπει να μείνουν στις επιλέξιμες για επιδότηση περιοχές, ακόμη κι αν είναι δάση.
Το πολυπόθητο εδώ και ένα μήνα ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουν οι φορείς του νομού Λέσβου μέσα στη βδομάδα, προκειμένου να πείσουν το Σωτήρη Χατζηγάκη ότι οι βοσκότοποι του νησιού στο σύνολό τους πρέπει να μείνουν στις επιλέξιμες για επιδότηση περιοχές, ακόμη κι αν είναι δάση. Το βασικό επιχείρημα που θα προβληθεί είναι η νησιωτικότητα, αφού εξ αιτίας της δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες εκτάσεις βόσκησης κι έτσι ιστορικά, απ’ την τουρκοκρατία ακόμη, βοσκούνται και τα δάση στη Λέσβο. Κάτι που. όπως σημειώνεται με έμφαση. δεν αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία.
Στη συνάντηση με τον υπουργό θα μετάσχει και εκπρόσωπος του νεοσύστατου Ανεξάρτητου Συλλόγου Κτηνοτρόφων και Ελαιοπαραγωγών Λέσβου, φορέας που κατά πλειοψηφία αποτελείται από νεαρής ηλικίας αγρότες, και δηλώνει ότι μπορεί να προτείνει λύσεις γιατί ξέρει από πρώτο χέρι το πρόβλημα.


Τετάρτη ή Πέμπτη - αναμενόταν να οριστικοποιηθεί χθες το απόγευμα - θα γίνει η συνάντηση αντιπροσωπείας της Λέσβου, την οποία κι έχει ζητήσει προ μηνός περίπου η νομαρχιακή αρχή διά του αρμόδιου αντινομάρχη Χάρη Γραμμού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην ψηφιοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), με περιοχές που ενώ χρόνια τώρα είναι βοσκήσιμες, εμφανίζονται ως δασικές και μη επιλέξιμες για επιδότηση.
«Έχουμε επιχειρήματα», είπε μιλώντας στο «Ε» ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, «με τα οποία θεωρώ ότι θα πειστεί απ’ ευθείας ο Σωτήρης Χατζηγάκης, που γνωρίζει το θέμα, για ποιο λόγο πρέπει να παραμείνουν ως επιλέξιμες όλες οι βοσκήσιμες περιοχές.» Ο κ. Βογιατζής εξήγησε ότι 200 και πλέον τώρα χρόνια, πολλά δάση στο σύνολο σχεδόν του νησιού χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια, κι αυτό γιατί είναι πολύ συγκεκριμένες και περιορισμένες σε ένα νησί οι προσφερόμενες για βόσκηση εκτάσεις. «Το είδαμε - ανέφερε ο νομάρχης - και στους ελέγχους που έγιναν επιτόπου απ’ τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι καθ’ όλα νόμιμες μάντρες βρίσκονται μέσα σε δάση.»

Κατά των πυρκαγιών
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Βογιατζής, απ’ τη δασική νομοθεσία απαγορεύεται η βόσκηση όταν ένα δάσος έχει υλοτομηθεί ή καεί, κάτι που δε συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των δασικών εκτάσεων της Λέσβου που χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια. «Τουναντίον», επεσήμανε ο ίδιος, «και πρέπει να τονιστεί αυτό, στα δάση όπου υπάρχουν βοσκότοποι δύσκολα πιάνει φωτιά, γιατί δεν υπάρχει πολύ χαμηλή βλάστηση.»
Η αντιπροσωπεία της Λέσβου, στην οποία θα μετάσχουν εκτός των κυρίων Βογιατζή και Γραμμού, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Σωτήρης Ζαμτράκης, και δήμαρχοι, οι βουλευτές, ο πρόεδρος της Ένωσης Αλέκος Γιαζιτζόγλου και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Παραγωγών Λέσβου, Θανάσης Κόμλος, θα επιδιώξει να πείσει τον κ. Χατζηδάκη ότι αντικειμενικά τα χιλιάδες των ζώων της Λέσβου δε θα υπήρχαν αν δε βοσκούσαν κι εντός δασικών εκτάσεων, αφού στο νησί δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες. «Και σ’ αυτό το ζήτημα - κατέληξε ο νομάρχης - θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση λόγω νησιωτικότητας και να ληφθεί υπόψη ο συγκεκριμένος παράγοντας μια και ιστορικά, από τουρκοκρατίας ακόμη, είναι αποδεδειγμένο ότι στο νησί μας βοσκοτόπια ήταν και στα δάση.»

Με… γερό φάκελο
Όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως είπε ο κ. Γραμμός, σε τοπικό επίπεδο έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία και με βάση τις χαρτογραφήσεις-βεβαιώσεις οριοθέτησης βοσκοτόπων που έχουν κάνει οι περισσότεροι δήμοι, έχει ετοιμαστεί ένας φάκελος υποστήριξης του λεσβιακού αιτήματος. «Όπως έδειξε», συνέχισε ο αντινομάρχης, «η επεξεργασία των νέων γεω-χωρικών δεδομένων που θα ισχύσουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2009 της Λέσβου, το 33,4% των εκτάσεων του νησιού χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμες για την κτηνοτροφία, γεγονός που σημαίνει ότι θα χαθούν επιδοτήσεις της τάξης των 12 με 15 εκατ. ευρώ. Για τις συγκεκριμένες όμως περιοχές υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν πως πατροπαράδοτα αποτελούσαν εκτάσεις βοσκήσιμες κι αυτό θα αναφέρουμε στον υπουργό, παραθέτοντας και τα στοιχεία ζητώντας του να μη χαθούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων μας.»
Όπως έγραψε και το «Ε» στο προηγούμενο φύλλο του, φάνηκε ξεκάθαρα και στην επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θωμά Νότου, και του γενικού διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννη Τσιφόρου, στη Μυτιλήνη, ότι μόνο με πολιτική παρέμβαση, εν προκειμένω του ίδιου του υπουργού, υπάρχει δυνατότητα το κυρίαρχο αυτό ζήτημα για τον αγροτικό κόσμο και συνολικά για την τοπική οικονομία της Λέσβου, να βρει λύση.


«Ανεξάρτητος Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ελαιοπαραγωγών Λέσβου» συγκροτήθηκε από παραγωγούς νεαρής ηλικίας
«Μπορούμε να προτείνουμε λύσεις»


Η επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι η πρώτη, στην οποία και θα εκπροσωπηθεί ο νέος Σύλλογος Παραγωγών του νησιού, που αυτοχαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητος. Είχε προηγηθεί και η συνάντηση για το ράντισμα, όπου ομοίως υπήρξε αντιπρόσωπος. «Είμαστε», δήλωσε ο εκπρόσωπός του ο οποίος θα πλαισιώνει και τη λεσβιακή αντιπροσωπεία στην Αθήνα, Θανάσης Κόμλος, «ανεξάρτητοι από κόμματα, αλλά και διατεθειμένοι να μιλήσουμε με όλους για τα προβλήματά μας, όπως και για τις λύσεις τους.»
Ο κ. Κόμλος εξήγησε ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, αυτός που αντιμετωπίζει το πρόβλημα μπορεί να προτείνει και τις καλύτερες λύσεις. Ως επί το πλείστον, ο Σύλλογος αποτελείται από μεγαλοπαραγωγούς του νησιού (απουσιάζουν αρχικά μέλη απ’ το βόρειο και το δυτικό τμήμα), οι οποίοι διαθέτουν μεγάλους ελαιώνες και από 200 έως 1.000 πρόβατα. Αρχικά ξεκίνησε με 27 μέλη κι ολοένα αυξάνεται ο αριθμός τους, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Όπως συνέχισε ο κ. Κόμλος απ’ τις Νέες Κυδωνίες, ο λόγος για τον οποίο και προχώρησε η συγκρότηση του Ανεξάρτητου Συλλόγου Παραγωγών ήταν το γεγονός ότι «απουσίαζε η Λέσβος απ’ τις μεγάλες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Δεν είναι δυνατόν να έχει καεί όλη η χώρα απ’ τις αντιδράσεις κι εδώ τα πράγματα να είναι σα να μην συμβαίνει τίποτε.».

Ούτε ένας αγρότης
«Ένας ακόμη λόγος», ανέφερε ο ίδιος, «που μορφοποιήθηκε σε ένα φορέα η αγωνία κάποιων παραγωγών, αποτέλεσε η απουσία αγροτών απ’ το συμβούλιο της Ένωσης. Δεν μπορεί να συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο και να μην υπάρχει σε αυτό μέσα ούτε ένας αγρότης.»
Στην ίδια επιχειρηματολογία ο κ. Κόμλος ανέφερε και την ανάγκη να εξηγηθεί σε όλα τα επίπεδα απ’ τους ίδιους τους παραγωγούς του νησιού ότι η ελιά και η κτηνοτροφία αποτελούν μονόδρομο για τον αγροτικό κόσμο. «Εμείς δεν έχουμε άλλες επιλογές κι αυτή την ιδιαιτερότητα του νησιού πρέπει να την αναδείξουμε, ειδικά εμείς οι νέοι άνθρωποι που έχουμε τις προϋποθέσεις, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να μείνουμε στον τόπο μας. Αρκεί να ακουστούν αυτά που προτείνουμε και να υπάρξει η βούληση να δοθούν λύσεις σε ζητήματα όπως αυτό τώρα που μας απασχολεί κι αφορά τα βοσκοτόπια. Υπάρχει μέλος μας με χίλια πρόβατα που αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα χάνει το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων που παίρνει.»
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey