Ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του νησιού

Ευλογιά προβάτων στο Πέραμα της Γέρας

13/12/2016 - 13:32

Σύμφωνα με εκτενή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, στις 9 Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά, η εμφάνιση κρούσματος Ευλογιάς σε κοπάδι προβάτων στη Λέσβο, στην περιοχή του Περάματος στη Γέρα. Όλα τα ζώα της εκμετάλλευσης θανατώθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου. Παράλληλα λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για να αποφευχθεί η επέκταση της νόσου.

 

Σύμφωνα με εκτενή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, στις 9 Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά, η εμφάνιση κρούσματος Ευλογιάς σε κοπάδι προβάτων στη Λέσβο, στην περιοχή του Περάματος στη Γέρα. Όλα τα ζώα της εκμετάλλευσης θανατώθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου. Παράλληλα λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για να αποφευχθεί η επέκταση της νόσου.

Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας κλπ.) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται την συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ.), που βέβαια δεν αφορά την προστασία από την ευλογιά,αλλά από νοσήματα όπως ο μελιταίος, η φυματίωση, η λιστερίαση κλπ., που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο (ζωοανθρωπονόσοι).

Η θανάτωση των υγιών ζώων των προσβεβλημένων εκτροφών, η υγειονομική ταφή τους και η απαγόρευση διάθεσής τους στην κατανάλωση, είναι μέτρο που στοχεύει: 1) στην αποτροπή εξάπλωσης της νόσου, 2) στην προστασία του κτηνοτροφικού μας κεφαλαίου (αιγοπρόβατα), 3) στην προστασία της περιουσίας των κτηνοτρόφων, 4) στην προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής, της οικονομίας της περιοχής και της χώρας.

Η Ευλογιά των προβάτων είναι μία πολύ σοβαρή νόσος με μεγάλη μεταδοτικότητα και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όπου εντοπίζεται θετικό κρούσμα, όλα τα αιγοπρόβατα της εκτροφής θανατώνονται και αποζημιώνονται. Η νόσος χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό (42οC) κατήφεια, ανορεξία, ταχύπνοια, διόγκωση χειλέων επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια και οροβλεννώδη ρινόρροια. Στο βλεννογόνο του στόματος παρατηρείται διάχυτη ή εστιακή ερυθρότητα. Αυτό το στάδιο που είναι το αρχικό, διαρκεί λίγες ημέρες και στη συνέχεια ακολουθεί η εμφάνιση ερυθρών στρογγυλών κηλίδων στο δέρμα, γύρω από τους οφθαλμούς και τους ρώθωνες, μαστό, ακροποσθία, όσχεο, κάτω επιφάνεια ουράς και έσω επιφάνεια των μηρών. Στη συνέχεια οι κηλίδες εξελίσσονται σε βλατίδες και οζίδια και αργότερα σε φυσαλίδες ή και κύστες. Αυτές έχουν πυώδες περιεχόμενο και στη συνέχεια αποξηραίνονται. Όπως είναι αναμενόμενο, αναπτύσσονται δευτερογενείς επιπλοκές που μπορεί να είναι είτε τοπικές (ποδοδερματίτιδα, αρθρίτιδα), είτε συστηματικές, που οδηγούν σε σηψαιμία και θάνατο. Η νόσος διαρκεί 3 έως 4 εβδομάδες. Η νοσηρότητα είναι 70% περίπου και η θνησιμότητα 80 - 100%.

 

Μέτρα πρόληψης

Προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κτηνοτρόφοι για την προστασία της εκμετάλλευσης τους από τη μόλυνση, είναι τα εξής:

1. Να περιορίζουν τον αριθμό των επισκεπτών στην εκμετάλλευση τους στον απολύτως απαραίτητο.

2. Να φτιάξουν από ένα λουτρό απολύμανσης σε κάθε είσοδο - έξοδο της εκμετάλλευσης και να απολυμαίνουν μ’ αυτό τα υποδήματα των επισκεπτών, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από την εκμετάλλευση και να χρησιμοποιούν κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για το σκοπό αυτό. Τα χέρια να πλένονται σχολαστικά με αντισηπτικό σαπούνι. 

3. Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις των ζώων.

4. Να μην επιτρέπουν σε οχήματα και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων, να εισέρχονται στην εκμετάλλευσή τους.

5. Να φροντίζουν οι ζωοτροφές να ξεφορτώνονται είτε στην είσοδο της εκμετάλλευσης, είτε σε χώρο μακριά από τις εγκαταστάσεις ενσταυλισμού.

6. Να αναβάλλουν την αγορά ζώων που πιθανόν έχουν προγραμματίσει.

7. Να αποφεύγεται η επαφή των κοπαδιών μεταξύ τους και κυρίως η ανταλλαγή αρσενικών ζώων για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.

8. Να απαιτείται από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, να απολυμαίνεται υποχρεωτικά κατά την είσοδο και έξοδό του από την κάθε εκτροφή, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.

9. Να ενημερώνουν αμέσως τις Κτηνιατρικές αρχές για την εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα εκμετάλλευσή τους.

10. Να μην επισκέπτονται άλλες εκμεταλλεύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει ορίσει ζώνη προστασίας ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση. Επίσης, έχει οριστεί ζώνη επιτήρησηςακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey