Δακοκτονία στη Λέσβο

Πορεία προς το άγνωστο

21/06/2012 - 15:59

Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε η πρόσληψη 1.500 ατόμων για τη δακοκτονία σε όλη τη χώρα, ωστόσο, μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχε γίνει η κατανομή του προσωπικού ανά νομό και περιφέρεια.

Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε η πρόσληψη 1.500 ατόμων για τη δακοκτονία σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχε γίνει η κατανομή του προσωπικού ανά νομό και περιφέρεια. Δεδομένου ότι η πρόσληψη των γεωπόνων και του λοιπού προσωπικού της δακοκτονίας θα περάσει από το ΑΣΕΠ, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένας περίπου μήνας για την πρόσληψή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα ξεκινήσει η καταπολέμηση του δάκου πριν από τις 20 Ιουλίου στη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, χθες το απόγευμα, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Κυριάκος Βάσσος, μας έλεγε πως «αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει η καταπολέμηση του δάκου». Η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η καταπολέμηση είναι μεγάλη, δεδομένου ότι αναμένεται η Λέσβος να έχει υψηλή παραγωγή ελαιολάδου τη φετινή χρονιά. Αυτό δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις από την πορεία της καρπόδεσης.

Οι βροχές στα τέλη του Μαΐου προκάλεσαν περιορισμένης έκτασης ζημιές σε περιοχές όπου δεν είχε δέσει ο καρπός. Στις περιοχές που είχε δέσει, η αυξημένη υγρασία του εδάφους ευνόησε την ανάπτυξή του.

«Το θέμα το παρακολουθούμε στενά, τόσο εγώ σε υπηρεσιακό επίπεδο, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος σε πολιτικό επίπεδο», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Βάσσος.

Από την κατανομή του προσωπικού για τη δακοκτονία στη Λέσβο θέλει να πάρει περί τα 240 με 250 άτομα. Από αυτούς, 103 θα είναι παγιδοθέτες και 114 άτομα ψεκαστές. Με τους ψεκαστές, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου θα συγκροτήσει 17 συνεργεία ψεκασμού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δακοκτονία στη δυτική και βόρεια Λέσβο. Οι περιοχές αυτές δεν καλύπτονται από την εργολαβία, που αναμένεται να ανατεθεί σε ιδιωτική επιχείρηση της Λέσβου.

Ο εργολάβος θα συγκροτήσει 86 συνεργεία. Σε κάθε συνεργείο, θα τοποθετηθεί και ένα παγιδοθέτης, ο οποίος θα παρακολουθεί την εξέλιξη του δάκου. Οι γεωπόνοι που θα προσληφθούν, δεν αναμένεται να είναι περισσότεροι από 12. Τόσοι είχαν προσληφθεί και πέρυσι ως τομεάρχες της δακοκτονίας. Το 2010 στη Λέσβο είχαν εργαστεί 28 γεωπόνοι-τομεάρχες. Επίσης πέρυσι είχε εγκριθεί η πρόσληψη και ενός αποθηκάριου.

Η ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολάβο δεν έχει γίνει ακόμη διότι ο σχετικός φάκελος είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο προσυμβατικός έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Για να επισπευσθεί η διαδικασία και να αποφευχθεί παραπέρα καθυστέρηση, αναμένεται να γίνει παρέμβαση από την πλευρά της περιφερειακής αρχής.

Απλήρωτοι ένα χρόνο μετά
Στις 26 του περασμένου Απριλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος, αγανακτισμένος από την αδιαφορία των κυβερνητικών στελεχών να λύσουν ένα απλό γραφειοκρατικό ζήτημα, έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Λέσβου. Κατά τη διάρκειά της, κατήγγειλε πως παρ’ ότι τα χρήματα υπάρχουν, δεν μπορεί να εξοφλήσει τους εργαζομένους που είχαν δουλέψει στη δακοκτονία τού 2011, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνο τον τότε υφυπουργό Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλο.

Τα χρήματα είχαν φθάσει στην Περιφέρεια στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, με καθυστέρηση μηνών. Πρόκειται για 1,134 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αποπληρωμή των προγραμμάτων δακοκτονίας στο Βόρειο Αιγαίο που υλοποιήθηκαν το 2011. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αφορούσε στη δακοκτονία της Λέσβου. Οι δακοκτόνοι που περιμένουν να πληρωθούν, είναι πάνω από 600 άτομα.

Πριν το κλείσιμο της Βουλής, το θέμα αναμενόταν να ρυθμιστεί με τροπολογία που είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως, την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε, η Βουλή έκλεισε και το θέμα ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί, αν και υπάρχει τρόπος. Ας ελπίσουμε ότι θα δώσει λύση η νέα κυβέρνηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey