Ετοιμάζεται για εκλογές στα τέλη του Ιουνίου

Προχωρά αυτόνομος ο Συνεταιρισμός Στύψης

18/05/2012 - 14:32

Την Παρασκευή 11 του μήνα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού Στύψης. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθούν εκλογές παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. πριν το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών.

Την Παρασκευή 11 του μήνα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού Στύψης. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθούν εκλογές παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. πριν το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών. Ήδη ο Συνεταιρισμός έχει αναθέσει στο νομικό του σύμβουλο να διεκπεραιώσει τη διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού σύμφωνα με υπόδειγμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με βάση το νόμο και τα νέα στοιχεία στη διαμόρφωση του καταστατικού, προβλέπεται ότι εκτός από το Δ.Σ., τα μέλη του Συνεταιρισμού θα προχωρήσουν και στην εκλογή εποπτικού συμβουλίου.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό να είναι μέλος σε δύο συνεταιρισμούς, ωστόσο θα μπορεί να ψηφίσει μόνο σε έναν. Το νέο καταστατικό του Συνεταιρισμού Στύψης θα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να κατέχουν περισσότερες από μια συνεταιριστικές μερίδες, όμως θα έχουν δικαίωμα μίας ψήφου.

Δεν πάνε προς συγχώνευση
Ο Συνεταιρισμός θα συνεχίσει αυτόνομος την πορεία του, όπως όλα δείχνουν. Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού αν τέθηκε ζήτημα συγχώνευσης με κάποιον από τους γειτονικούς συνεταιρισμούς (π.χ. με το Συνεταιρισμό Πέτρας και το Συνεταιρισμό Μήθυμνας) και η απάντησή του ήταν αρνητική. Χαρακτηριστικά μάς είπε: «Δεν είχαμε καμμία πρόταση και δε συζητήθηκε το θέμα. Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι πως κάποιες ανεπίσημες συζητήσεις που έχουν γίνει, δείχνουν να διαμορφώνεται ένα κλίμα υπέρ της συνεργασίας με το Συνεταιρισμό Πέτρας. Όμως θεωρώ ότι το θέμα δεν είναι της επικαιρότητας. Είναι ένα θέμα που θα το δούμε στο μέλλον, όταν θα είναι ώριμες οι συνθήκες.»

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές χρήσεις τού 2010 και του 2011, ο Συνεταιρισμός παρουσίασε κέρδη, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ιγνάτης Μανάβης. Κέρδη αναμένεται να παρουσιάσει και το 2012. Ωστόσο ο Συνεταιρισμός αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στον τομέα της ρευστότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού δηλώνει: «Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γίνονται με μετρητά. Οι επιταγές μακροχρόνιας διάρκειας δε γίνονται αποδεκτές από τους προμηθευτές ζωοτροφών. Στην καλύτερη περίπτωση, να δεχτούν ζωοτροφές ενός ή δύο μηνών.

Οι κτηνοτρόφοι μέλη μας δεν μπορούν να μας πληρώσουν, επειδή δεν τους πληρώνουν τα τυροκομεία. Εμείς δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις ποσότητες ζωοτροφών που θα θέλαμε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.»

Σημαντική επιτυχία κατά τον κ. Μανάβη ήταν η εξόφληση δύο δανείων από τα τρία που είχε λάβει ο Συνεταιρισμός για να καλύψει τις επενδύσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης έχει προχωρήσει στη μερική αποπληρωμή του τρίτου δανείου.

Η τυποποίηση του ελαιολάδου συνεχίζεται από το Συνεταιρισμό, αλλά οι ποσότητες που διαθέτει, είναι περιορισμένες. Το προηγούμενο διάστημα, ο Συνεταιρισμός Στύψης είχε κάνει προσφορές σε δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να πουλήσει πεντόλιτρα ελαιολάδου στο πλαίσιο του λεγόμενου «κινήματος της πατάτας». Ωστόσο συμφωνίες δεν προέκυψαν.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός, είναι πως οι παραγωγοί μέλη του δεν πωλούν το λάδι που έχουν παραγάγει, αναμένοντας να αυξηθούν οι τιμές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν γεμίσει οι δεξαμενές του.

Οι παραγωγοί της Στύψης ελπίζουν ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν οι τιμές του ελαιολάδου και έτσι θα αποκομίσουν μεγαλύτερο εισόδημα από την παραγωγή τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey