Έφυγε ο δάσκαλος και ελαιοπαραγωγός Γιώργος Πρωτούλης

Απώλεια ενός πρωτοπόρου

02/05/2012 - 15:46

Ένας ανήσυχος άνθρωπος του λαδιού, ο δάσκαλος Γιώργος Πρωτούλης, δεν είναι πια στη ζωή. Κηδεύτηκε χθες με τις πρέπουσες τιμές από συγγενείς, φίλους και συνεργάτες.

Ένας ανήσυχος άνθρωπος του λαδιού, ο δάσκαλος Γιώργος Πρωτούλης, δεν είναι πια στη ζωή. Κηδεύτηκε χθες με τις πρέπουσες τιμές από συγγενείς, φίλους και συνεργάτες.

Ο Γιώργος Πρωτούλης υπήρξε πρωτεργάτης μιας νέας σελίδα στην ιστορία του λεσβιακού ελαιολάδου. Ήταν ο πρώτος μαζί με τον αδελφό του Κώστα, που επένδυσαν στην παραγωγή ποιοτικού λαδιού. Με τη δουλειά του και το μεράκι του, συνέβαλε όσο λίγοι στην ανάδειξη της Λέσβου και ιδιαίτερα του ορεινού όγκου του Πλωμαρίου, στις περιοχές που παράγουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

Χάρη σε αυτό το μεράκι δημιουργήθηκαν δύο σύγχρονα ελαιοτριβεία, ένα σύγχρονο τυποποιητήριο ελαιολάδου, πολλές πρωτοπόρες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η οικογένεια Πρωτούλη να πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική και αλλού.

Μία ακόμη μεγάλη επιχειρηματική επιτυχία ήταν η πρόσφατη συνεργασία με την εταιρεία «Γαία» για την παραγωγή του ελαιολάδου του Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά. Ενός προϊόντος εξαιρετικής ποιότητας, από τα έσοδα του οποίου θα ενισχύεται η λειτουργία του Μουσείου.

Ο Γιώργος πάντα με τον αδελφό του, τον Κώστα, άνοιξαν το δρόμο για μια ατελείωτη σειρά βραβείων που απέσπασε το λεσβιακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2007, το «Aegean Gold» της οικογένειας Πρωτούλη πήρε το χρυσό βραβείο στον πιο δύσκολο και αξιόπιστο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου, το «Mario Solinas», που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Εκείνο το Νοέμβρη είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μαζί του έναν ισπανικό ελαιώνα, στην περιοχή του Τολέδο, με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία.

Πολύ μεγάλη ήταν η συμβολή του στην αναβίωση της γιορτής των ελαιοπαραγωγών «τα γλυτώματα», στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μεγαλοχώρι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey