Περιμένουν… Κολιό οι κτηνοτρόφοι

01/07/2012 - 05:56
Είκοσι ημέρες μετά την πρώτη αναφορά που κάναμε στις διαβουλεύσεις για την πώληση του γάλακτος στη Λέσβο, δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί συνεχίζουν να περιμένουν την έλευση του Νίκου Κολιού στο νησί ή έστω κάποιου υψηλόβαθμου στελέχους της Ομίλου.
Είκοσι ημέρες μετά την πρώτη αναφορά που κάναμε στις διαβουλεύσεις για την πώληση του γάλακτος στη Λέσβο, δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί συνεχίζουν να περιμένουν την έλευση του Νίκου Κολιού στο νησί ή έστω κάποιου υψηλόβαθμου στελέχους της Ομίλου. Όμως, μέχρι χθες ούτε κ. Κολιός ούτε κάποιο άλλο στέλεχος είχε έρθει στη Λέσβο για να κλείσει συμφωνία. Συνεταιριστές, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αναφέρουν ότι η τιμή του πρόβειου γάλακτος φέτος θα κυμανθεί από 0,88 έως 0,90 ευρώ ανά κιλό. Θολό παραμένει το τοπίο των τιμών του γάλακτος στη Λήμνο, καθώς ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί οι τιμές, όπως μας είπε ο συνεταιριστής, Αχιλλέας Αρχοντίδης.

Οι τοπικές τυροκομικές μονάδες σιγά-σιγά μπαίνουν σε φάση λειτουργίας. Οι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν να σφάζουν αρνιά και η παραγωγή γάλακτος αυξάνεται από μέρα σε μέρα. Κάποιοι συνεταιρισμοί ήδη έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν γάλα από τα μέλη τους και να το παραδίδουν στις τυροκομικές επιχειρήσεις. Όπως γράφαμε πριν δύο εβδομάδες, το γάλα του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου προσωρινά το απορροφά το τυροκομείο Σατζελιώτη και το γάλα του Συνεταιρισμού Άγρας το απορροφά το τυροκομείο του κ. Φάνη Ρόδου. Ζήτημα ημερών είναι να προχωρήσουν σε συμφωνία ο Συνεταιρισμός της Στύψης με το τυροκομείο Θυμέλη.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η «Λεσβιγάλ» μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα τυροκομεί το γάλα που παραλαμβάνει στην Αγία Παρασκευή κι από το νέο έτος, όταν θα ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα ξεκινήσει η λειτουργία του τυροκομείου στη Βατούσα.
Όλα δείχνουν πως σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια φέτος δε θα γίνει προσπάθεια κοινής διαπραγμάτευσης του γάλακτος από τους συνεταιρισμούς.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στύψης, Ιγνάτης Μανάβης, μας είπε: «Η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη για εμάς τους κτηνοτρόφους. Έχουν ακριβύνει οι ζωοτροφές από τρία ως πέντε λεπτά τού ευρώ, το πετρέλαιο, κι επιπλέον ό,τι αγοράζουμε επιβαρύνεται από τον αυξημένο Φ.Π.Α.. Γι αυτό θα πρέπει τα τυροκομεία να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους. Να δώσουν λίγο καλύτερες τιμές, δύο - τρία λεπτά πιο πάνω από πέρυσι. Διότι αν ξεκληριστούν φέτος οι κτηνοτρόφοι, του χρόνου δε θα υπάρχει γάλα για να τυροκομήσουν τα τυροκομεία.
Κι εμείς οι κτηνοτρόφοι, από την πλευρά μας, θα εκτιμήσουμε αυτήν τη χειρονομία παραδίδοντας πιο καθαρό γάλα στα τυροκομείο. Άλλωστε, είναι κάτι που ήδη το κάνουμε, αφού υπάρχουν κτηνοτρόφοι ορισμένων συνεταιρισμών που έχουν να λαμβάνουν υπόλοιπα για το γάλα που είχαν παραδώσει πέρυσι.»

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Λέσβο και τη Λήμνο, οι τιμές του πρόβειου γάλακτος στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα. Στα Ιωάννινα και συνολικά στην περιοχή της Ηπείρου οι τιμές παραγωγού κρατιούνται σε υψηλά επίπεδα χάρη στη λειτουργία της κρατικοσυνεταιριστικής βιομηχανίας «Δωδώνη». Ο αγροτιστής κτηνοτρόφος από τη «Δωδώνη», Μετσοβίτης, Ανδρέας Μπόσιος, μας είπε ότι η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στο 1,05 ευρώ. Επίσης οι κτηνοτρόφοι έλαβαν εκκαθάριση 0,06 ευρώ για το γάλα της περσινής χρονιάς. Δηλαδή, η τελική τιμή του πρόβειου γάλακτος διαμορφώνεται στα 1,11 ευρώ το κιλό.
Στο Νομό της Λάρισας οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα κυμαίνονται από τα 0,98 ευρώ το κιλό έως το 1,05 ευρώ, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Από το Νομό (χωριό Λιβάδι) αγοράζει γάλα ο Όμιλος Κολιός, ο οποίος φέτος υποσχέθηκε ότι θα το πληρώσει 1,00 ευρώ ανά κιλό. Πέρυσι είχε δώσει την ίδια υπόσχεση, αλλά τελικά το πλήρωσε στα 0,98 ευρώ το κιλό.
Στην Κρήτη, οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα ακολουθούν πτωτική τροχιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Πατρίδας» του Ηρακλείου, που υπογράφει η Πέλλα Λασιθιωτάκη, η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα 0,80 ευρώ το κιλό. Η Κρήτη και όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην Λέσβου και Λήμνου, δεν έχουν δικαίωμα να παράγουν φέτα, η οποία είναι το βασικό προϊόν που απορροφά το πρόβειο γάλα.
Στην Πελοπόννησο οι τιμές παραγωγού φέτος κινούνται στα 0,90 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος, η μέση τιμή παραγωγού για την περίοδο 2009 - 2010 διαμορφώθηκε στα 0,9606 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey