Εορτασμός Αγίου Πολύκαρπου στη Σμύρνη

23/02/2020 - 15:48

 

Οι Άγιοι Πολύκαρπος και Βουκόλος (δάσκαλος και μαθητής - διάδοχος, αντίστοιχα) ήσαν αυτοί που εγκαθίδρυσαν τον Χριστιανισμό στην Σμύρνη, μαρτύρησαν για την πίστη τους, γι αυτό και θεωρούνται πολιούχοι άγιοι. Η μνήμη του Αγίου Βουκόλου, στις 6 Φεβρουαρίου δεν κατέστη εφικτό να εορτασθεί φέτος, στην μικρή ορθόδοξη εκκλησία, της ιστορικής συνοικίας Μπασμανέ. Η μνήμη του Αγίου Πολύκαρπου εορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου υπάρχει δε και λειτουργεί ως Καθολική εκκλησία (βρίσκεται στο Πασαπόρτ, κοντά στο Χίλτον) ο ναός του, που διασώθηκε απ το μεγάλο γιανκγίνι του 1922. Την Κυριακή λοιπόν η ορθόδοξη κοινότητα Σμύρνης θα εορτάσει την μνήμη των δύο αγίων στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου παρουσία του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου αλλά και του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Αθήνας και προσκυνητών απ την Ελλάδα. Θα συμμετέχουν επίσης πανεπιστημιακοί από τον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι έλληνες πανεπιστημιακοί καθώς και θεολόγοι απ την Πόλη και αλλού θα πάρουν μέρος στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο αφιερωμένο στην ιερή μορφή και το έργο του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, που θα γίνει στο Ξενοδοχείο Χίλτον της Σμύρνης κατά το διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου.

Απόκριες - Σαρακοστή στην Κωνσταντινούπολη

Ψυχοσάββατο σήμερα και σ όλες τις εκκλησίες και τα κοιμητήρια της Πόλης κάνουν κόλλυβα και τρισάγια για τους νεκρούς συγγενείς και φίλους. Χθες, στον εσπερινό στο Πατριαρχείο στο Φανάρι λειτούργησε ο Πατριαρχικός επίτροπος Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος, προσήλθαν πολλοί ομογενείς με τα κόλλυβα τους και αναγνώστηκαν οι συγχωρητικές ευχές και τα ονόματα των πεθαμένων. Τούτες τις μέρες κατ’ έθιμο δίνουν ελεημοσύνη στους φτωχούς και προσφέρουν γεύματα στο γηροκομείο Μπαλουκλί στα συσσίτια για τους άπορους και στα σχολεία για τους μαθητές. Αλλά και την Κυριακή της Τυρινής οι ομογενείς έρχονται όλοι το απόγευμα στο Φανάρι στον εσπερινό της συγνώμης για να φιλήσουν το χέρι του Πατριάρχη και να ζητήσουν συγνώμη ο ένας με τον άλλον. Την καθαρή Δευτέρα όλη η ιεραρχία του θρόνου ανεβαίνει στο γραφείο του Πατριάρχη για να ζητήσουν συγνώμη να ασπαστούν μεταξύ τους και να ξεκινήσουν την νηστεία. Για τρεις μέρες Καθαρή Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη δεν στρώνουν τράπεζα φαγητό στο πατριαρχείο καθόλου. Το επόμενο τριήμερο, στην Πόλη όπως και στην Ελλάδα κάνουν κούλουμα με νηστίσιμα χαρταετούς κλπ. Απ’ το 2010 δειλά-δειλά αναβίωσε το αποκριάτικο έθιμο «Μπακλαχοράνι» με ανοιχτές γιορτές μουσικές και χορούς κυρίως στα Ταταύλα την Καθαρή Δευτέρα, οπότε ξεκινούν την νηστεία.

Οσμάν Καβαλά: Αθωώθηκε μεν αλλά συνελήφθη πάλι δε!

Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και οκτώ άλλους κατηγορουμένους για τον φερόμενο ρόλο τους στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, τις σχέσεις του με τον Τζορτζ Σόρος κ.α. Η υπόθεση του είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από δυτικούς συμμάχους και διεθνείς οργανώσεις όπως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο φιλάνθρωπος Καβαλά έμεινε περισσότερο από δύο χρόνια στη φυλακή υπό την απειλή της ισόβιας κάθειρξης. Η υπόθεση του θεωρούνταν τεστ για την τουρκική δικαιοσύνη, η απόφαση εξέπληξε το ακροατήριο, που ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε. Όμως την επόμενη ημέρα Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου τον συνέλαβαν πάλι με κατηγορίες ότι ήταν αναμειγμένος στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016! «Δεν υπάρχει περίπτωση να πιστέψει κανείς πως υπάρχει οποιαδήποτε βελτίωση στην Τουρκία» σχολίασε σχετικά ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσες Άμορ. Ενώ η Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, χαρακτήρισε το ένταλμα σύλληψης «παράνομο και εκδικητικό». Κατά την ημέρα της δίκης του Καβαλά έγιναν διαδηλώσεις υποστήριξης του σε πολλές πόλεις, όπως και στο γειτονικό μας Αϊβαλί, στο πάρκο Γκεζί, στον παραλιακό δρόμο μετά το Τελωνείο.

Γραμματόσημο για το «Ζωγράφειο» εκπαιδευτήριο της Πόλης

Μια έκπληξη και ταυτόχρονα μεγάλη τιμή επιφύλαξαν τα τουρκικά ταχυδρομεία για το φημισμένο σχολείο της ελληνικής ομογένειας της Πόλης, το Ζωγράφειο, που επί 127 χρόνια, δίνει καθημερινά το «παρών» για άρτια παροχή παιδείας αλλά σηματοδοτεί και το όραμα των Ρωμιών, παρά την συρρίκνωσή τους, να συνεχίσουν να δημιουργούν σε πείσμα των καιρών. Στο γραμματόσημο απεικονίζεται η Χιακή Σφίγγα, το κατεξοχήν έμβλημα του ιστορικού Ζωγράφειου, που συμβολίζει «τη νίκη του φωτός της παιδείας κατά του σκότους της αμάθειας». Ο Κωνσταντινουπολίτης διευθυντής του Ζωγράφειου Γιάννης Δεμιρτζόγλου, εδώ και ενάμιση μήνα συνεργάστηκε με τα τουρκικά ταχυδρομεία και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, περίσσεια η συγκίνηση για την αναγνώριση και επιβράβευση που κάνει περήφανη την ομογένεια και καταδεικνύει ότι δέντρο της Ρωμιοσύνης έχει βαθιές ρίζες.

Εποχιακή Συνταγή: Κιουνεφέ και Μπουρέκι

Καθώς πλησιάζει η Κυριακή, της Τυρινής - Τυροφάγου η φίλη Πελαγία η Σμυρνιά μας έστειλε συνταγές με βάση τα τυριά.

Το Κιουνεφέ είναι δημοφιλές γλυκό της Μ. Ανατολής και μοιάζει με το δικό μας κανταΐφι. Τα υλικά: 150 γρ. κανταΐφι, μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης (Antep fıstığı), 75 γρ. τυρί, 75 γρ. βούτυρο, 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Πρώτα βράζουμε 6 κ.σ. νερό με 6 κ.σ. ζάχαρη και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Στην Τουρκία χρησιμοποιούν το tel peynir, που είναι σαν ίνες, φτιάχνεται όμως και με ρεγκάτο ή μοτσαρέλα ή γραβιέρα ή μαστέλο Χίου ή Κρητική «μαλάκα». Σε ένα «αντικολλητικό» σαγανάκι βάζουμε το μισό βούτυρο, στρώνουμε το μισό κανταΐφι και μετά το τυρί, προσέχοντας το τυρί να μην φθάσει μέχρι τις άκρες του σκεύους γιατί λιώνει και θα ξεφύγει. Πάνω απ το τυρί με μια σπάτουλα βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και με σπάτουλα το πατάμε για να γίνει «ένα σώμα». Σε χαμηλή φωτιά το ψήνουμε απ τη μία πλευρά και μόλις ροδίσει κι απ την άλλη χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο βούτυρο. Μετά το μεταφέρουμε στο πιάτο όπου το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα φιστίκια.

Σαρμάδες με λορ πεϊνιρί (μυζήθρα)

Τα υλικά : 200 γρ. βούτυρο, 2 κρεμμύδια, 1 κ.σ. ντομάτα πελτέ, 1 ποτήρι πλιγούρι, 2,5 ποτήρια λορ πεϊνιρί, 1 μάτσο σέσκουλα. Σε μια κατσαρόλα πρώτα καβουρδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε βούτυρο, μετά βάζουμε τον πελτέ και το πλιγούρι και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και κλείνουμε το καπάκι. Σε 15’ σβήνουμε το μάτι αλλά «δεν» ανοίγουμε το καπάκι για 5 λεπτά να ξεκουραστεί το πλιγούρι. Ύστερα ανακατεύουμε το πλιγούρι με το λορ πεϊνιρί. Βράζουμε τα σέσκουλα 2 λεπτά και αμέσως τα αφήνουμε σε παγωμένο νερό για να μην διαλύσουν. Μετά τυλίγουμε τα σέσκουλα με το λορ και το πλιγούρι με τη γέμιση. Σερβίρουμε με γιαούρτι. Η συνταγή είναι απ’ το Ερζερούμ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey