
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το ρόδι είναι δημοφιλές φρούτο στην Τουρκία, η οποία είναι η τέταρτη παραγωγός χώρα στον κόσμο μετά τη Ινδία (53%) το Ιράν και τις ΗΠΑ. Συχνά στους δρόμους ,ιδιαίτερα το φθινόπωρο που είναι η εποχή τους, συναντάς πλανόδιους πωλητές χυμού ροδιού που τα στύβουν μπροστά σου άμεσα. Πολλές νοικοκυρές παρασκευάζουν στα σπίτια τους Ξύδι Ροδιού - NarSirkesi και Σιρόπι Ροδιού -NarŞurubu, που βέβαια τα βρίσκεις εύκολα και στο εμπόριο, καθόσον πολλές συνταγές φαγητών ή γλυκών το απαιτούν. Ζητήσαμε συνταγή για λουκούμια ροδιού από την φίλη Birgül - σύζυγο του αγαπητού φίλου Esat Halil Ergelen , Γ.Γ. στο ίδρυμα της Λωζάνης (Lozan Vakfi), γνωστού και στη Λέσβου συλλόγου φιλίας με την Ελλάδα. Μάλιστα αυτές τις ημέρες ο Εσάτ και η Μπιργκιουλ μαζί με πολλούς φίλους από την Πόλη περιηγούνται την Κρήτη σε εκδρομή που διοργάνωσε το Lozan Vakfi. ΤΑ ΥΛΙΚΑ: 4 Ρόδια (μεσαίο μέγεθος), 5κ. σ. σούπας άμυλο (νισεστές), 1 ποτήρι τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη, 1κ. γ. βούτυρο. 1 ποτήρι τριμμένο ινδοκάρυδο για το γαρνίρισμα και προαιρετικά χοντροκομμένα καρύδια ή φιστίκια κελυφωτά. ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χωρίστε τα ρόδια απ τα κουκούτσια τους. Στραγγίστε το χυμό τους χρησιμοποιώντας μπλέντερ ή αποχυμωτή. Ρίξτε το χυμό ροδιού σε μια κατσαρόλα.Προσθέστε την κρυσταλλική ζάχαρη και το άμυλο. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει. Μόλις βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.Βρέξτε ένα μικρό ταψί με νερό. Ρίξτε το μείγμα μέσα στο ταψί. Ισιώστε την επιφάνεια και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Αναποδογυρίστε το και αφαιρέστε το από το ταψί. Πασπαλίστε ένα πιάτο με καρύδα. Ρίξτε πάνω του το κρύο μείγμα ροδιού. Κόψτε σε φέτες και καλύψτε με το μείγμα. Στη συνέχεια, σερβίρετε. Καλή όρεξη.