Οι εξ ανατολών... γείτονες

19/02/2013 - 15:02

Και οι Τουρκάλες, συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση ενός δισεκατομμυρίου γυναικών, σε 160 χώρες, ενάντια στη βία (ψυχολογική και σωματική) κατά των γυναικών, γιόρτασαν με χορό την «ημέρα των ερωτευμένων», την περασμένη Πέμπτη.

Του Αγίου Βαλεντίνου, δίπλα μας…
Και οι Τουρκάλες, συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση ενός δισεκατομμυρίου γυναικών, σε 160 χώρες, ενάντια στη βία (ψυχολογική και σωματική) κατά των γυναικών, γιόρτασαν με χορό την «ημέρα των ερωτευμένων», την περασμένη Πέμπτη.

Ιδιαιτέρως μαζική ήταν η υπαίθρια γιορτή στην Πλατεία Κονάκ της Σμύρνης, όπου οι συγκεντρωμένες γυναίκες παρέμειναν ως αργά τη νύχτα. Στο Αλή Αγά, οι γυναίκες χόρεψαν τάνγκο, πολύ κέφι είχε στο Ακτσάι, αλλά και στο Αϊβαλί, και μόνο στο Κουσάντασι τους τα χάλασε η έντονη βροχή και πήγαν «στράφι» τα 5.000 κόκκινα τριαντάφυλλα που μοίρασε ο Δήμος απ’ το πρωί, προσκαλώντας τις δημότισσες στο χορό!

Διέκοψε τις ανασκαφές στην Τροία η γερμανική Σχολή
Για πρώτη φορά απ’ το 1870, αφότου ξεκίνησε ο Ερρίκος Σλήμαν, φαίνεται ότι η Σχολή του Πανεπιστημίου τού Τύμπιγκεν της Γερμανίας διακόπτει τις ανασκαφές και την έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας.
Αυτό συνάγεται από το ότι ενώ έληξε η προθεσμία υποβολής, η Σχολή (όπως παγίως γινόταν ως τώρα) δεν υπέβαλε αίτηση για το τρέχον έτος 2013.

Εξ άλλου, όπως δήλωσε προσφάτως ο επικεφαλής Γερμανός αρχαιολόγος κ. Ερνς, αφενός εξαντλήθηκαν οι πόροι και αφετέρου στην Τουρκία δυσκόλεψαν οι συνθήκες εργασίας. Πάντως οι ανασκαφές θα συνεχιστούν με επικεφαλής Τούρκο αρχαιολόγο απ’ το Πανεπιστήμιο του Τσανάκκαλέ. Η Τροία είναι απ’ τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία και προσελκύει κατ’ έτος εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.



Παράνομοι μετανάστες εδώ και απέναντι
Την περασμένη βδομάδα, παρά τις έντονες βροχές, πλήθος μεταναστών, προερχόμενων από Αφγανιστάν, Συρία, Παλαιστίνη και Μπούρμα (Μιανμάρ), Ερυθραία και Τυνησία, εντοπίστηκαν στα απέναντι παράλια με σκοπό να περάσουν λαθραία στο νησί μας.

Όπως δημοσιοποιήθηκε στον τουρκικό Τύπο:
Έξω από το Αϊβαλί, στις 14 Φεβρουαρίου, τη στιγμή που τους αποβίβασαν στον εθνικό δρόμο, συνελήφθησαν 33 άτομα, ανάμεσά τους τρία παιδιά και τρεις γυναίκες.

Στην Αλτίνοβα, στις 13 Φεβρουαρίου, 19 άτομα, κυρίως νέοι.

Στο Αϊβατζίκ, στις 6 Φεβρουαρίου, άλλα 38 άτομα.

Στο Δικελί εντοπίστηκαν 45 άτομα λαθρομετανάστες, κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο νησί μας. Το σκάφος του Τουρκικού Λιμενικού τούς έφερε πίσω στο Δικελί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Habertürk», οι μετανάστες ανοίχτηκαν στη θάλασσα για να μεταβούν στη Λέσβο, εντοπίστηκαν όμως κοντά στο νησί από σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς (όπως πάντα γράφει η «Habertürk»), οι Έλληνες άδειασαν το ντεπόζιτο καύσιμων του σκάφους, τους οδήγησαν μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπου και τους εγκατέλειψαν. Οι 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, παρασύρθηκαν στη θάλασσα, απ’ όπου διασώθηκαν από σκάφος του Τουρκικού Λιμενικού, το οποίο τούς παρέδωσε στη Στρατοχωροφυλακή.

Κατά την ακολουθούμενη τακτική, οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στην Τουρκία, ανακρίνονται και στη συνέχεια, αφού τους επιδοθεί έγγραφο απέλασης απ’ τη χώρα, αφήνονται ελεύθεροι.



Ο πολιούχος Μυτιλήνης Άγιος Θεόδωρος… στην Πόλη
Στην εκκλησιά της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, στο Yeniköy (Νιχώρι) της Πόλης (από όπου καταγόταν ο Άγιος Θεόδωρος, γι’ αυτό λέγεται και «Βυζάντιος»), γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του. Το περασμένο Σάββατο τελέστηκε εσπερινός και την Κυριακή πανηγυρική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μυριοφύτου κ. Ειρηναίου. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις στη μνήμη του πολιούχου μας, εκτέθηκε σε προσκύνημα η φυλασσόμενη εκεί λειψανοθήκη του αγίου, που περιέχει το πουκάμισο του νεομάρτυρος, αφιέρωμα στην Παναγιά την Κουμαρώτισσα της Μητρόπολης Μυτιλήνης.

Ο Δήμος Φώκαιας προσπαθεί για τον τουρισμό
Στις προτεραιότητες του Δήμου Φώκαιας για ενίσχυση του τουρισμού είναι:

- Η επαναλειτουργία του πάλαι ποτέ «Club Méditerranée - Holidays Village», που άνοιξε το 1967 και λειτούργησε έως το 2005, οπότε αποχώρησε η γαλλική εταιρεία που το κατασκεύασε και το εκμεταλλευόταν. Ήταν ένα πρώτης κατηγορίας ξενοδοχείο 800 κλινών, με ιδιωτική παραλία και δάσος 500 στρεμμάτων, πέντε χιλιόμετρα από τη Φώκαια. Η έκταση ανήκει στο Απομαχικό Ταμείο και μετά την αποχώρηση των Γάλλων, το όλο θέμα της επαναλειτουργίας του έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ανάμεσα στα υπουργεία. Ο Δήμος το διεκδικεί και ενδιαφέρεται τόσο για τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου που καταστρέφονται απ’ την εγκατάλειψη, όσο και για να ξαναδουλέψουν εκεί οι 300 εργαζόμενοι που απασχολούσαν οι Γάλλοι.

- H ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του παλιού (από το 1600 μ.Χ.) ορεινού χωριού Kozbeyli, λίγα χιλιόμετρα νότια απ’ τη Νέα Φώκαια. Προς τούτο ανάθεσε στο Gediz University (Πανεπιστήμιο του Έρμου Ποταμού) της Σμύρνης την εκπόνηση μελετών αναστηλώσεων, εξωραϊσμού δημόσιων υποδομών και προώθησης των παραγόμενων προϊόντων, απ’ τα αμπέλια, τις ελιές και τα δάση του. Ήδη ανακαινίσθηκε η πλατεία του χωριού και 38 σπίτια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά που εγκατέλειψαν οι Έλληνες (κυρίως Λημνιοί πρόσφυγες), όπως της οικογένειας Τσακπίνογλου.



Στην επικαιρότητα και ο Αλή Πασάς!
Σχεδόν δύο αιώνες μετά το θάνατό του (Αύγουστος 1822), ο περίφημος Αλή πασάς Τεπελενλής των Ιωαννίνων εξακολουθεί να… απασχολεί το τουρκικό ντοβλέτι!

Όπως μαρτυρούν οι ιστορικές πηγές, μετά την αποστασία απ’ το σουλτάνο και τα γεγονότα που ακολούθησαν, τελικά ο Αλή Πασάς φονεύθηκε δόλια από απεσταλμένους της Πύλης μέσα στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων. Στη συνέχεια, το κεφάλι του ταριχεύτηκε και στάλθηκε στην Πόλη, «πεσκέσι» στο σουλτάνο Μαχμούτ.

Ακολούθησε η δημόσια διαπόμπευση και μετά κάποιοι φίλοι τού Αλή έθαψαν το κεφάλι στο νεκροταφείο τού Ζεϊτίν Μπουρνού (εκτός των τειχών), ενώ το σώμα του κατ’ άλλους ενταφιάστηκε στην Αλβανία, κατ’ άλλου στη Σηλυβρία, κοντά στην Πόλη, ή στο Αϊβαλί, όπου μάλιστα στο νεκροταφείο υπάρχει στήλη με στοιχεία που αποδίδονται στον Αλή Πασά.

Μάλιστα τα πρώτα χρόνια μετά το θάνατό του, πολλοί Αλβανοί μουσουλμάνοι επισκέπτονταν τον τάφο του στο Ζεϊτίν Μπουρνού και προσεύχονταν. Στο διάβα του χρόνου, καθώς ξεχάστηκε ο Αλή Πασάς, χάθηκε και ο τάφος του. Το 2005 έγινε εξωραϊσμός και καταγραφή τάφων στο νεκροταφείο στο Ζεϊτίν Μπουρνού (κατ’ έθιμο, οι Τούρκοι δεν ξεθάβουν τους νεκρούς τους όπως εμείς) και επιβεβαιώθηκε πως υπάρχει τάφος που ανήκει στον Αλή Πασά.

Την περασμένη βδομάδα, λοιπόν, ο Ααλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ζήτησε επισήμως απ’ τον Τούρκο υπουργό Άμυνας που επισκέφθηκε την Αλβανία, να επιστραφούν τα οστά τού Αλή Πασά, ο οποίος θεωρείται εθνικός ήρωας στην Αλβανία. Αρχίζει έτσι το μπλέξιμο και η γραφειοκρατία, όπου μπλέκεται και το γειτονικό μας Αϊβαλί!

«Ελευθέρας» στις δημόσιες μεταφορές για ηλικιωμένους και αναπήρους
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματός του, εξήγγειλε τη δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια μέσα μεταφοράς των βετεράνων πολέμου, των ηλικιωμένων άνω των 65, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των συγγενών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους εν υπηρεσία. Ακόμη, 50% έκπτωση στα υπεραστικά τραίνα και πλοία.Το μέτρο αφορά σε συνολικά 7,5 εκατ. άτομα, ενώ στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι ήδη 27.224 άτομα με ειδικές ανάγκες απασχολούνται στο δημόσιο τομέα και ότι θα προσληφθούν άλλα 8.115. Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει την εξαγγελία ως «κοινωνικό άνοιγμα» της κυβέρνησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey