Γλυκό Κουταλιού, πελτές - ζελέ με άγρια αχλάδια - Ahlatagaci

12/10/2025 - 10:00

Πρόκειται για ένα άγριο μικρό και σκληρό φθινοπωρινό φρούτο, καρπός της αγριαχλαδιάς η γκορτσιάς . Στην Κύπρο φτιάχνουν ωραίο σπιτικό λικέρ, όπως σε εμάς με τα βύσσινά και στην Τουρκία μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού πελτέ και ξύδι.‘’Ahlat Ağacı’’ ‎‎ = Αγριαχλαδιά είναι και ο τίτλος μιας πολύ γνωστής τουρκικής δραματικής ταινίας του 2018 που επιλέχθηκε ως υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και στα 91α Όσκαρ. Η φίλη Νεσε Αλμπαιρακ που διατηρεί το “ROSESTONE”καφέ απέναντι από το Τελωνείο Αϊβαλιού, είναι και πρόεδρος του συλλόγου καταγόμενων από την Κρήτη, μας έστειλε την συνταγή. : 2 κιλά αγριο αχλαδακια που πλένονται και καθαρίζονται, τοποθετούνται σε ένα καθαρό μπολ, καλύπτονται με αρκετό νερό και αφήνονται έτσι όλη την νύχτα, τουλάχιστον 12 ώρες. Τα μουλιασμένα φρούτα τοποθετούνται σε κατσαρόλα και βράζονται για 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε νερό καθώς μειώνεται η ποσότητα και αποσύρουμε από τη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Τα πολτοποιούμε και τα σουρώνουμε δύο τουλάχιστον φορές Ο χυμός που προκύπτει στη συνέχεια σουρώνεται ξανά σε τουλπάνι να λαμπικάρει. Μετράμε τον χυμό που παίρνουμε, υπολογίζουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη για 1 φλιτζάνι χυμό φρούτων, τον βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με χυμό ενός λεμονιού και αρωματικό αρμπαρόριζα. Συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να ‘’δέσει’ ο πελτές. μέχρι να μειωθεί στο μισό και αποθηκεύουμε τον πελτέ στις γυάλες

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey