Ικανοποίηση άφησε στους Βρισαγώτες η συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη - Μέχρι 25 του Ιούλη αναμένονται οι ΚΥΑ, που αργούν κι άλλο…

Ο Τεντόμας πάει για τοπικός συντονιστής

05/07/2017 - 15:37 Ενημερώθηκε 05/07/2017 - 15:40

 

Έβγαλε ειδήσεις η συνάντηση των εκπροσώπων της Βρίσας με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη χθες στην Αθήνα και έριξε φως στις πολλές ακόμα αδιευκρίνιστες πτυχές της μετά σεισμόν εποχής για τη Λέσβο. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βρίσας Στρατής Παράκοιλας και ο πρόεδρος του συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας Κώστας Σταυρινός, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Λέσβου Γιώργο Πάλλη, είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό, βάζοντας μια σειρά ειδικών ζητημάτων που μπορεί και να μην καλύπτονται από τη γενικότερη προβλεπόμενη πρόνοια του κράτους για τους σεισμόπληκτους του χωριού. Και φυσικά ανέδειξαν εξίσου εξειδικευμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα του χαρακτηρισμένου ως παραδοσιακού οικισμού, που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.

Η πρώτη… είδηση που έβγαλε τώρα η συνάντηση είναι πως οι περίφημες ΚΥΑ θα έχουν βγει μέχρι τις 25 του Ιούλη και η δεύτερη, που επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε», είναι πως δημιουργείται ήδη τοπικό (στη Λέσβο) συντονιστικό για τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού, στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχει ο συνταξιούχος πλέον πολιτικός μηχανικός και στέλεχος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τεντόμας.

Τι συζητήθηκε
Οι εκπρόσωποι της Βρίσας ανέδειξαν τόσο το αδιευκρίνιστο ως τα σήμερα θέμα που αφορά στις κατεδαφίσεις των κτηρίων όσο και το πώς θα μπορεί ο κάθε πολίτης να προβαίνει σε δήλωση κατεδάφισης, ενώ για πολλή ώρα αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί που έχουν να κάνουν με το πού (και πώς) θα αποθηκεύονται τα δομικά υλικά των παραδοσιακών μην ξεχνάμε κτισμάτων και το πώς θα γίνει η όλη αποκατάσταση, που βέβαια αργεί ακόμα για να συζητηθεί ενδελεχώς. Οι φορείς της Βρίσας, ωστόσο, ζήτησαν και συγκεκριμένες εγγυήσεις για τους σεισμόπληκτους άμεσα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις τους με ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις σεισμόπληκτων που ακόμα δυσκολεύονται στο να βρουν σπίτι για να νοικιάσουν.

Στα θετικά της συνάντησης καταγράφεται η εξασφάλιση εκ μέρους των Βρισαγωτών της συνέργειας τού κ. Σπίρτζη με το Υπουργείο Πολιτισμού και κατ’ επέκταση με την Αρχαιολογία, προκειμένου το αρχιτεκτονικό συμβούλιο να συνεδριάζει στο εξής μέχρι και κάθε τρεις μέρες, δεδομένου ότι τα πάντα στα Βρίσα είναι… προστατευμένα με προεδρικό διάταγμα και κάνει τις όποιες διαδικασίες παρέμβασης πολύπλοκες, αφού απαιτείται πλήθος αδειών.

Ικανοποίηση…
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την υποδοχή που τύχαμε από τον υπουργό αλλά και απ’ όσα μας είπε. Έδειξε ενήμερος για την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε πώς θα γίνουν όσα πρέπει πριν αρχίσουν οι βροχές και έρθει ο χειμώνας. Και ελπίζουμε τα όσα ακούσαμε και σήμερα να υλοποιηθούν», είπαν στο «Ε» οι κ.κ. Σταυρινός και Παράκοιλας εξερχόμενοι της συνάντησης με τον κ. Σπίρτζη.

Το τοπικό συντονιστικό
Ας σημειωθεί πως απ’ τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε και το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» που αναφερόταν στη δημιουργία τοπικού συντονιστικού για τον σεισμό στη Λέσβο, που θα έχει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και πιθανώς με τον γενικό συντονιστή της Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναδάκη. Χθες το ρεπορτάζ είχε δείξει τον βουλευτή Λέσβου Γιώργο Πάλλη που θα αναλάμβανε χρέη τοπικού συντονιστή, αλλά σήμερα φάνηκε πως αυτόν τον ρόλο θα τον αναλάβει ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Τεντόμας, που αποτελεί στέλεχος της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey