Το Προεδρικό Διάταγμα που θεσπίστηκε επί των ημερών του πρώην υπουργού Αιγαίου και «εγγυάται» την «επανίδρυση» της Βρίσας

Ο πρόεδρος ενημερώνεται από τον πρώην υπουργό Ν. Σηφουνάκη για τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οικισμού της Βρίσας και την ανάγκη να περισυλλεχθούν και να αξιοποιηθούν τα οικοδομικά υλικά εν όψει της ανοικοδόμησης της Βρίσας Ο πρόεδρος ενημερώνεται από τον πρώην υπουργό Ν. Σηφουνάκη για τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οικισμού της Βρίσας και την ανάγκη να περισυλλεχθούν και να αξιοποιηθούν τα οικοδομικά υλικά εν όψει της ανοικοδόμησης της Βρίσας

Η σωτήρια παρέμβαση Σηφουνάκη

27/06/2017 - 14:05

Ο κ. Παυλόπουλος δεν έμεινε μόνο στις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης για την ανοικοδόμηση της Βρίσας. Διαβεβαίωσε και τους ιδίους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πολιχνίτου, που δοκιμάστηκε περισσότερο από τον σεισμό για την προσδοκία αυτή, αναδεικνύοντας και την καθοριστική παλαιότερη παρέμβαση του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη, να κηρύξει (και) τη Βρίσα, παραδοσιακό οικισμό.

Χαρακτήρισε μάλιστα «οπλοστάσιο» το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η Βρίσα έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και τη σχετική μελέτη προστασίας της, παρουσία και του κ. Σηφουνάκη που παρέστη στην επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας και συναντήθηκε μαζί του στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου.

 

Ενημέρωση Παυλόπουλου

Ακολούθησε ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας από τους καθηγητές Νίκο Βούλγαρη, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ευθύμη Λέκκα, πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, σχετικά με το σεισμό της 12ης Ιουνίου, τη μετασεισμική ακολουθία και τις επιπτώσεις του στους οικισμούς της νότιας Λέσβου και ιδιαίτερα στη Βρίσα, όπου όπως χαρακτηριστικά είπαν, δημιουργήθηκαν τεράστιες βλάβες στις υποδομές και στο δομημένο ιστό. Στη συνέχεια και πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον οικισμό της Βρίσας όπου και επιτόπου διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και ενημερώθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκο Σουλακέλλη για το επιτελούμενο πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης των καταστροφών. Ο κ. Παυλόπουλος, αναχωρώντας από τη Βρίσα, κάλεσε τους πολίτες «να αντέξουν». «Σας παρακαλώ όλους σας, ειλικρινά να αντέξετε. Έχετε αντιμετωπίσει πολλά, έχετε ζήσει πολλά εδώ στη Λέσβο. Το ξέρετε. Σας διαβεβαιώ μονάχα, ότι αυτά που λέμε τώρα, δεν είναι μόνο λόγια. Θα μετατραπούν σε ένα έργο και θα το δείτε. Και σε αυτό, το τονίζω, συνεργάζονται όλοι. Είναι ένα υπόδειγμα πραγματικά συνεργασίας των πάντων σ’ αυτό το νησί το οποίο δείχνει πώς στα δύσκολα μπορούμε να βρούμε το δρόμο μας. Να είναι ο Θεός μαζί σας», κατέληξε.

 

«Όπως στη Σαντορίνη το ΄56»

Επανερχόμενοι τώρα στην παρέμβαση του πρώην βουλευτή Λέσβου και υπουργού Νίκου Σηφουνάκη, για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών, που έρχεται σήμερα ξανά να αποδείξει τη σημασία της, ο πρόεδρος σήμερα της εταιρίας «Αρχιπέλαγος», δήλωσε στο ΑΠΕ πως είναι απαραίτητη η σωτηρία των αρχιτεκτονικών στοιχείων που κατέρρευσαν από τον σεισμό στη Βρίσα. Μιλώντας ειδικότερα για την ανάγκη εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 208/19.3.2002, το οποίο θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Αιγαίου. Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, είναι απαραίτητη η σωτηρία των αρχιτεκτονικών στοιχείων των κτισμάτων που κατέρρευσαν και τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής της Λέσβου στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. «Πρέπει να λειτουργήσουμε κατά τα πρότυπα της Σαντορίνης, που από τις πρώτες μέρες των σεισμών του ΄56, εγκαταστάθηκαν κλιμάκια αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον καθηγητή του Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνο Δεκαβάλα και εργάσθηκαν σε συνεργασία με την φτωχή τότε Δημόσια Διοίκηση δρομολογώντας την ανοικοδόμηση με σεβασμό στην αρχιτεκτονική ιστορία του νησιού. Άμεσα στη Βρίσα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα οικοδομικά υλικά που πέραν της πολιτιστικής, έχουν και μεγάλη οικονομική αξία» είπε ο κ. Σηφουνάκης. Παροτρύνοντας τους πολίτες και τους φορείς της Λέσβου να δουν το σεισμό σαν ευκαιρία «να λειτουργήσει και να εφαρμοστεί η ανοικοδόμηση με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κλίμακα των μικρών αυτών οικιστικών συνόλων». Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, «τα αρμόδια υπουργεία για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ, η Περιφέρεια και ο Δήμος, έχουν ευθύνη να γίνει η πρέπουσα αποκατάσταση του κτιριακού αποθέματος της Βρίσας αλλά και άλλων μεμονωμένων αξιόλογων κτιρίων στη Λέσβο που υπέστησαν ζημιές».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey