2.000 στρέμματα λιόδεντρων και δάσους κάηκαν στην περιοχή μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου, βάζοντας ξανά το νησί στο «μάτι του κυκλώνα»

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ! - Η χωρίς περιστροφές πρώτη εκτίμηση

05/08/2017 - 10:51 Ενημερώθηκε 04/08/2017 - 22:04

Ο πύρινος εφιάλτης χτύπησε ξανά τη Λέσβο, δύο χρόνια μετά την τελευταία πραγματικά δύσκολη φωτιά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το νησί όταν και η Αμαλή τυλίχτηκε στις φλόγες, με τραγικό απολογισμό περί τα 5.000 στρέμματα καμένης γης. Αν όμως για το καταστροφικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στη χερσόνησο της Αμαλής ακόμα και σήμερα εικάζεται ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο της πρόκλησής της ο εμπρησμός, για τη φωτιά που έκανε στάχτη χτες κάτι λιγότερο από 2.000 στρέμματα σε λιόδεντρα και δάσος μεταξύ του Πλωμαρίου και της Γέρας η εξήγηση είναι ξεκάθαρη και χωρίς περιστροφές: «Εμπρησμός», και μάλιστα διά στόματος του ιδίου του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Νικόλαου Μπαμπάκου, που δεν μπορούσε να αποδώσει στην… κακή μας τύχη τις δύο ταυτόχρονες εστίες φωτιάς και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Η φωτιά δηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης, με τη θέση «Άγιος Γεώργιος» μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου να αναδεικνύεται ως η «πρώτη» εστία της και πολύ σύντομα η εξάπλωσή της απέδειξε πως δεν ήταν απλή υπόθεση, αφού οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής χρειάστηκαν μετά τις 6 το απόγευμα τη συνδρομή των εναέριων μέσων και συγκεκριμένα τεσσάρων δασοπυροσβεστικών αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου τύπου Σινούκ, με τις όλες επιχειρήσεις να διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να καταφέρουν τελικά να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής. Ωστόσο, η μάχη με μια ακόμη καταστροφή που χτύπησε τη Λέσβο θα συνεχιζόταν μέχρι και σήμερα, καθώς οι μικροεστίες που σιγοκαίουν αλλά και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων δεν επιτρέπει σε κανέναν εφησυχασμό.

 

Δύσκολη νύχτα


Δύσκολη μάχη με τις φλόγες έδωσαν χτες τη νύχτα οι άντρες της Πυροσβεστικής για να τιθασεύσουν τη φωτιά στην περιοχή της Γέρας

 

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο», δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης Νικόλαος Μπαμπάκος χθες το πρωί και μετά από μια πολύ δύσκολη νύχτα, ανακοινώνοντας και το ότι τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και χθες επιχειρούσαν συνεχώς τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, μαζί με ελικόπτερο τύπου Σινούκ υπό τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα», παραδέχτηκε κατάκοπος από τις συνεχείς διαβουλεύσεις και κινητοποιήσεις της Πέμπτης χθες στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καρασάββας, προσθέτοντας πως κάποια στιγμή απειλήθηκαν ακόμα και σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις.

 

Αγωνία και έκκληση για βοήθεια

Εξάλλου, η μάχη με τη φωτιά ήταν τεράστια στη διάρκεια της νύχτας για τις επίγειες δυνάμεις και οι πυροσβέστες της υπηρεσίας της Μυτιλήνης, με τη συνδρομή 40 αντρών (10 από την Αθήνα και 30 από τη Θεσσαλονίκη), κατάφεραν με αυταπάρνηση να περιορίσουν την έκταση της καταστροφής και να γλιτώσουν από τα χειρότερα και περιοχές του Πλωμαρίου και κυρίως των χωριών Τρύγωνα και Πλαγιάς, που πρόσφατα βίωσαν τον εφιάλτη των ρίχτερ και προχτές είδαν και τις φλόγες να τα απειλούν, προκαλώντας μεγάλο φόβο ακόμα και στις τοπικές αρχές που αργά το απόγευμα της Πέμπτης εξέφραζαν ανοικτά την αγωνία τους για την επάρκεια των μέσων πυρόσβεσης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Μάλιστα, η Χριστιάνα Καλογήρου και ο Νίκος Καρασάββας ζήτησαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επιπλέον προσωπικό (σ.σ. που ήρθε με το πλοίο «Αριάδνη» το πρωί της Παρασκευής).

«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, έχω ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία και ζητάμε επιπλέον βοήθεια. Περιμένουμε και άλλες ενισχύσεις, θα έρθουν με το πλοίο οχήματα καθώς και άλλα πεζοπόρα τμήματα, αλλά και επιπλέον εναέρια μέσα. Από την πρώτη στιγμή οι εκτιμήσεις μας ήταν ότι θα έχουμε μια μεγάλη και δύσκολη φωτιά και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Χριστιάνα Καλογήρου.

 


Κατέκαψε μεγάλο μέρος του ελαιώνα εκτός από το δάσος 

 

«Ηρωική η στάση των πυροσβεστών»

Η ελάχιστη ανταμοιβή τόσο για τους πυροσβέστες όσο και για τους δεκάδες εθελοντές, που έβγαλαν επιτυχώς εις πέρας την αποστολή τους, ήρθε εκτός από το «ευχαριστώ» των κατοίκων της Γέρας και του Πλωμαρίου και από τα ειλικρινή θερμά λόγια υποστήριξης των εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

«Ήταν ηρωική η στάση όλων όσοι προστάτευσαν τον φυσικό μας πλούτο», είπαν τόσο η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, που βρέθηκε κοντά στα σημεία των επιχειρήσεων, όσο και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός καθώς και οι αρμόδιοι για θέματα Πολιτικής Προστασίας, αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας και αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης.

 

 

Δύο «μέτωπα» και 2.000 στρέμματα ο απολογισμός

 

Τη στιγμή όμως που ο (άμεσος) κίνδυνος πέρασε, άρχισε ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα, ο θλιβερός απολογισμός αλλά και η… προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Η πρώτη ενημέρωση για τη φωτιά ήρθε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ λίγο πριν από τις 5 οι καπνοί ήταν εμφανείς τόσο στους λουόμενους της παραλίας στο Τάρτι όσο και σε εκείνους στον Άγιο Ισίδωρο. Εξαρχής γινόταν λόγος για «δύο εστίες», με τη θέση «Άγιος Γεώργιος» μετά το ύψος του κτήματος «Κόρρου» να υποδεικνύεται ως η «πρώτη» για την εκδήλωση της φωτιάς. Εξάλλου, οι σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλωμένες δύο εστίες φωτιάς (κατά άλλες μαρτυρίες τρεις) στην ευρύτερη περιοχή των ορίων Γέρας και Πλωμαρίου εξαρχής οδηγούσαν σε «περίεργα» συμπεράσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν ως τέτοια όταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Μπαμπάκος δήλωσε ευθαρσώς πως η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

«Τα δύο μέτωπα αναπτύσσονταν σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Δεν είναι σύνηθες…», είπε χαρακτηριστικά. Ο απολογισμός της καταστροφής; Επίσημη καταγραφή μέχρι και την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν υπήρχε, ωστόσο εκτιμήσεις έδειχναν καταστροφή που άγγιζε την έκταση των 2.000 στρεμμάτων, αποτελούμενη κυρίως από λιόδεντρα παραγωγών αλλά και από σημαντική δασική έκταση, με τις φλόγες να περνούν και προς (κοντά) τον Καριώνα, χωρίς όμως να καταφέρνουν (ευτυχώς) να σβήσουν την ιδιαίτερη καταπράσινη ομορφιά της ευρύτερης περιοχής.

 

 

 

Τα συγχαρητήρια του δημάρχου

 

Συγχαρητήρια, αλλά και εφιστώντας την προσοχή μέχρι να σβήσει και η παραμικρή εστία, έδωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με ανακοίνωσή του σε όλους όσοι συνέβαλαν στο να περιοριστεί η καταστροφή.

Ο τελευταίος μάλιστα βρέθηκε κοντά στα μέτωπα της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους αντιδημάρχους Νίκο Καρασάββα, Γιώργος Κατζανό, Νίκο Ψωμά, Μιχάλη Ρούσση αλλά και τον πρόεδρο του Σκοπέλου Παναγιώτη Μυστάκα.

«Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τους εθελοντές, τον στρατό, καθώς και το προσωπικό του Δήμου και της Περιφέρειας, οι οποίοι με υπερπροσπάθεια κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη αυτή πυρκαγιά. Να συγχαρώ, επίσης, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για την άμεση ανταπόκριση και τέλος τους πιλότους όλων των εναέριων μέσων, οι οποίοι για ακόμα μια φορά επέδειξαν ηρωισμό και αυτοθυσία», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λέσβου, καταλήγοντας πως οι υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε τυχόν αναζωπυρώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey