Ενδελεχή έρευνα ανακοίνωσε ότι θα κάνει η Αστυνομία με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Ελ. Ντουρουντού, ενώ η «Κιβωτός» παρενέβη στον Εισαγγελέα

Εκκωφαντική η σιωπή των αρμόδιων φορέων για τις «ιπποδρομίες» στην Καλλονή

09/07/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 11/07/2022 - 09:32

Αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα του «Εμπρός» για τις «Ιπποδρομίες στην Καλλονή», όπου μετά από διασταυρωμένες πληροφορίες, δηλώσεις και στοιχεία γίνεται γνωστόν τοις πάσι η διοργάνωση και διεξαγωγή ερασιτεχνικών ιπποδρομιών στις Αλυκές Καλλονής. Ερασιτεχνικές ιπποδρομίες για τις οποίες δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και που κατά την διεξαγωγή τους κινδυνεύουν ζωές ζώων και ανθρώπων, από ατυχήματα. Ωστόσο φέτος υπήρξαν ακράδαντα στοιχεία για τον τραυματισμό και την ευθανασία αλόγου μετά τις Ιπποδρομίες . Ιπποδρομίες που έσπευσε να... επιβραβεύσει με «έπαθλα» και ο δήμος της περιοχής.

Λίγες ώρες μετά την δημοσίευση του άρθρου, γίνεται γνωστό με ανακοίνωση ότι με εντολή του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγου κ. Ελευθέριου Ντουρουντού θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την υπόθεση. Παράλληλα ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» προσέφυγε στην Εισαγγελία Μυτιλήνης για το συγκεκριμένο θέμα. O πρόεδρος Ιωσήφ Μποτετζάγιας σε δήλωσή του στο «Ε» είπε: «Σαν σύλλογος πήγαμε στον Εισαγγελέα, όπως πάμε σε κάθε περίπτωση. Αυτό γιατί πιστεύουμε ότι τα ζώα δεν είναι εργαλεία, τα οποία τα χρησιμοποιεί ο καθένας κατά το δοκούν και όταν παλιώσουν είναι άχρηστα και τα πετάει. Θέλουμε να υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο εξασφαλίζει την ευζωΐα κάθε ζώου, το σεβαστό της ύπαρξής του και όποιοι δεν το καταλαβαίνουν ή δεν συμμορφώνονται με αυτό να λογοδοτούν. Δεν είμαστε ενάντια στα πανηγύρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Απλώς τασσόμαστε με την νομιμότητα και τον σεβασμό της ύπαρξης ενός περήφανου πλάσματος που καταλαβαίνει και υποφέρει».

Και υβριστικά σχόλια και απειλές

Στον αντίποδα υβριστικά σχόλια και απειλές στοχοποιούν την Εφημερίδα και την συντάκτη του άρθρου, ο προσανατολισμός των οποίων ήταν να πάψει μία δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο ζώα και ανθρώπους. Άλλωστε την άποψη αυτή δείχνει να ενστερνίζεται με τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Σωματείου, Τάσος Κιουλάφας, ο οποίος όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη στο «Ε» θα εισηγηθεί την παύση των Ιπποδρομιών σε επόμενο ΔΣ του Κοινωνικού Φορέα Ι Φιλόπτωχες Αδελφότητες του Δ.Δ. Καλλονής Σωματείο «Αδελφότης Αγίας Τριάδας Καλλονής» , όπως είναι χαρακτηρισμένο στο Μητρώο : Υπηρεσίες - Φορείς - Σύλλογοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τοπικά μέσα ανέδειξαν το θέμα και στάθηκαν με τις συνεντεύξεις και τα δημοσιεύματά τους στο πλευρό της Εφημερίδας Εμπρός και της δημοσιογράφου που ανέδειξε το θέμα.

Εκκωφαντική η σιωπή των αρμοδίων

Εκκωφαντική, μπορεί να χαρακτηριστεί, η σιωπή όλων των αρμόδιων φορέων που δείχνουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο γεγονός, συνεχίζοντας προφανώς, να προσποιούνται ότι δεν συνέβη και ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την διεξαγωγή ιπποδρομιών, διαιωνίζοντάς τες ενδεχομένως με αυτή την απάθεια και αναμένοντας προφανώς να ενεργοποιηθούν μπροστά στην ύπαρξη ανθρώπινου θύματος.

Αναμφισβήτητα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν και πρέπει να πάρουν θέση αν πραγματικά δεν θέλουν να θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.

Γεγονός είναι ότι οι ιπποδρομίες γίνονται, ότι γνωστοποιούνται μέσα από σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης & με αφίσες, ότι καλύπτονται οπτικοακουστικά σαν γεγονός, ότι υπάρχουν συμμετοχές, ότι διαμορφώνεται ο χώρος σε περιοχή NATURA και ότι σε αυτές παραβρίσκονται αιρετοί κά ασπαζόμενοι προφανώς μια τέτοια δραστηριότητα.

Γεγονός πάντως είναι ότι με απόφαση του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Τουρισμού & Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου τον Ιούνιο του 2022 πάρθηκε απόφαση για την προμήθεια επάθλων αξίας 918,45 ευρώ «για τις ιπποδρομίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εορτασμού Αγίας Τριάδας Καλλονής Λέσβου».

Η αναρτημένη απόφαση στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την προμήθεια επάθλων στο πλαίσιο εορτασμού της Αγίας Τριάδας Καλλονής

Στην Εισαγγελία η Κιβωτός

Στην Εισαγγελία Μυτιλήνης προσέφυγε την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 ο Σύλλογος «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» μετά το εν λόγω ρεπορτάζ και επιπλέον καταγγελία που είχε για τους ίδιους Ιππικούς Ερασιτεχνικούς Αγώνες, όπου προφανώς φαίνεται να τραυματίζεται και άλλο άλογο. Η Κιβωτός στο έγγραφό της στην Εισαγγελία ζητά να διερευνηθεί : (α) Εάν ο εν λόγω χώρος ήταν αδειοδοτημένος για τη διεξαγωγή ιπποδρομιών, (β) Εάν οι διοργανωτές είχαν τις απαραίτητες άδειες για τη διοργάνωση των «αγώνων» που διαφήμιζε, (γ) Εάν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες προβλέψεις για την προστασία των διαγωνιζόμενων ίππων και των αναβατών τους, (δ) Πόσα άλογα τραυματίστηκαν σε αυτούς τους «αγώνες», αν ζουν ακόμα ή εάν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την ευθανασία και την ταφή τους, (ε) Εάν οι εργασίες διαμόρφωσης του «ιππόδρομου» μέσα σε περιοχή NATURA2020 είχαν τις νόμιμες άδειες.

Μάλιστα στο δελτίο που κοινοποιήθηκε σημειώνεται: «Εν τω μεταξύ, μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο αποδεικνύει ότι ΚΑΘΕ χρόνο τραυματίζονται θανάσιμα άλογα σε αυτοσχέδιες «ιπποδρομίες» στη Λέσβο. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών να αποστασιοποιηθεί και να μην συμμετέχει πλέον σε αυτούς τους τραγικούς "αγώνες", από σεβασμό και αγάπη προς τα άλογά τους. Στον αντίποδα, υπάρχει μια τραγική μειοψηφία οι οποίοι για να κάνουν τη φιγούρα τους και να αναδειχθούν «πρωταθλητές» της κακιάς ώρας σε αυτούς τους «αγώνες» της συμφοράς, επιμένει να συνεχίζει, αφήνοντάς κάθε χρόνο 1, 2, 3… ένας-Θεός-ξέρει-πόσα άλογα διαλυμένα, σακατεμένα, νεκρά! Προς αυτούς τους τελευταίους, το μήνυμά μας είναι σαφές: δεν θα μείνετε πλέον ατιμώρητοι!».

Σε εξέλιξη η έρευνα της Αστυνομίας

Μετά το δημοσίευμα , ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς έδωσε εντολή και ήδη διενεργείται ενδελεχής έρευνα για την υπόθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, σημειώνεται : «Με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα ιστοσελίδων του διαδικτύου, που αφορούν καταγγελίες για έκνομες ενέργειες διοικητικού και ποινικού περιεχομένου, στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχή της Δυτικής Λέσβου εντός του μηνός Ιουνίου του έτους 2022, ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγου κ. Ελευθέριου ΝΤΟΥΡΟΥΝΤΟΥ, ήδη διενεργείται ενδελεχής έρευνα για την υπόθεση.

Για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις είχε εκδοθεί άδεια από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου, εντός του λειτουργικού φάσματος των αρμοδιοτήτων της, ενώ επιπρόσθετα ζητήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών, να εξεταστεί επισταμένως και η διακρίβωση ή μη, τέλεσης εκνόμων ενεργειών που σχετίζονται με παραβάσεις της νομοθεσίας, για την προστασία των ζώων και για την προστασία του περιβάλλοντος».

Εν αναμονή η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου

Στην εκ νέου επικοινωνία του «Ε» με τον Πρόεδρο του Σωματείου, Τάσο Κιουλάφα, ο ίδιος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι τα μέλη του Συμβουλίου προσανατολίζονται στην παύση των Ιπποδρομιών στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων και πως η συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα , ωστόσο ο χρονικός ορίζοντας δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Μπράβο στην Εφημερίδα και την Δημοσιογράφο από την Κιβωτό

Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος «Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» με δελτίο Τύπου γνωστοποιεί εκ νέου το γεγονός συγχαίροντας Εφημερίδα και Δημοσιογράφο: «Αρχικά θα θέλαμε να συγχαρούμε δημόσια την εφημερίδα και τη δημοσιογράφο κα Ανδρονίκη Κουτσαβλή που υπογράφει το ρεπορτάζ, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είχαν το θάρρος να δημοσιοποιήσουν αυτό το οποίο γνώριζαν δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- αυτόπτες μάρτυρες αυτών των «αγώνων» αλλά δεν είχαν το θάρρος να καταγγείλουν αυτό το τραγικό πανηγυράκι που κάθε χρόνο σακατεύει και δολοφονεί άλογα: αυτοί, οι κατά τα άλλα «λάτρεις των αλόγων» και θεματοφύλακες της «ιππικής παράδοσης» της Λέσβου. Δεύτερον, για το άριστο ρεπορτάζ που αναδεικνύει ξεκάθαρα το βασικό λόγο για τον οποίον τα άλογα συνεχίζουν να κομματιάζονται σε αυτές τις «ιπποδρομίες» της συμφοράς παντού στην Ελλάδα: την ανικανότητα και την αναλγησία διαδοχικών Ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΑ για την προστασία των ιπποειδών, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ΚΑΙ την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τι θα κάνουν μετά από αυτές τις αποκαλύψεις οι αρμόδιοι υπουργοί…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey