Καθολική η συμμετοχή στην μεγάλη απεργία της Τετάρτης για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

«Δεν επαιτούμε, απαιτούμε…»! [vid]

29/11/2017 - 17:50 Ενημερώθηκε 30/11/2017 - 11:42

Με γενικό σύνθημα πως ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι παραχώρηση, αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένη κατάκτηση των νησιωτών, η μεγάλη απεργία που διοργάνωσαν οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου χθες, πέτυχε το σκοπό της, με την καθολική συμμετοχή που σημείωσε. Η πόλη της Μυτιλήνης νέκρωσε πραγματικά με όλα τα καταστήματα στην πόλη κλειστά, ενώ κάθε επιχείρηση, ιατρείο και φαρμακείο και γενικά κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, συμμετείχε στο κάλεσμα του Συντονιστικού Φορέων. Μάλιστα πριν την συγκέντρωση στην κατάμεστη πλατεία Σαπφούς στις 11 το πρωί, η επιτροπή αγώνα με την αρωγή και στελεχών του Εργατικού Κέντρου, περιόδευσαν στην πόλη και κατάφεραν να εντάξουν στην απεργία ακόμα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ενώ ξεχωριστής σημασίας, ήταν η συμβολική κατάληψη από τους απεργούς, της ΔΟΥ Μυτιλήνης. Τα μηνύματα που εστάλησαν με ένταση προς την κυβέρνηση, ήταν ξεκάθαρα: Δεν πρόκειται να επιτραπεί σε καμία των περιπτώσεων η άρση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά. Ενώ με εμφανή τον προβληματισμό όλων από την ομολογία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πως δεν έχει ακόμη(!) δεχθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για ενδεχόμενη παράταση της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ, προαναγγέλθηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέχρι την τελική νίκη.

Μπορεί η κινητοποίηση να μην μάζεψε τον αριθμό διαδηλωτών που κατέγραψε στην περσινή αντίστοιχη που πραγματοποιήθηκε για την ίδια διεκδίκηση, ωστόσο η συμμετοχή φέτος ήταν καθολική. Αφού στην πόλη πραγματικά δεν λειτούργησε απολύτως τίποτα, με όσους έδωσαν το παρόν στην γεμάτη πλατεία Σαπφούς, με πνεύμα σύμπνοιας να δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Μυρσινιάς: «Ζήτημα επιβίωσης»!

Ο Βαγγέλης Μυρσινιάς εκ μέρους του Συντονιστικού Φορέων, σήμανε την έναρξη του συλλαλητηρίου, τονίζοντας πως η υπόθεση του ΦΠΑ, είναι ζήτημα επιβίωσης και όχι απλά διευκόλυνσης. «Στέλνουμε σήμερα ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλη εξαθλίωση στα νησιά μας. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ. Καθώς αποτελεί ένα μεγάλο μας δικαίωμα, αναγνωρισμένο από το Σύνταγμα και δεν μπορεί κανείς να μας το καταργήσει. Η αγωνία όλων μας είναι μεγάλη και πρέπει να καταλάβουν όλοι, αλλά και οι καταναλωτές, πως ο ΦΠΑ είναι υπόθεση όλων μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, για να δώσει στη συνέχεια τον λόγο στον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο οποίος αφού τόνισε και εκείνος με τη σειρά του πως ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι μία παραχώρηση, αλλά προβλέπεται από το Σύνταγμα μέσω της νησιωτικότητας, επιχείρησε να κάνει μία αναδρομή στην υπόθεση που έθεσε τα τελευταία χρόνια εν αμφιβόλω, μία κατάκτηση των νησιωτών.

 

Αθανασίου: «Πρώτα η παράταση, μετά η οριστική διευθέτηση» 

Υποστηρίζοντας πως το 2013 και το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η τρόικα είχε θέσει ξανά το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ με τους τότε κυβερνώντες να αποκρούουν αυτή την απαίτηση. «Πρέπει να είναι καθαρό αυτό σήμερα, γιατί επί κυβέρνησης Σαμαρά, μπήκε μία κόκκινη γραμμή σε αυτό θέμα », είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά. Τείνοντας ωστόσο στη συνέχεια χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση και ορίζοντας το διακύβευμα του ΦΠΑ, ως κάτι που δεν μπορεί να τίθεται αντιπολιτευτικά.

«Είναι γνωστή η κατάθεση εκ μέρους μας τροπολογίας επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας για τον ΦΠΑ. Εδώ θέλω να είμαστε ειλικρινείς. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή, αλλά ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κουρουμπλής έδειξε ενδιαφέρον και μας ενημέρωσε πως θα φέρει εκείνος την τροπολογία αφού συνεννοηθεί με τον συναρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο». Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αθανασίου, είπε ότι στόχος για το επόμενο διάστημα κι αφού εξασφαλιστεί βεβαίως η νέα (προσδοκώμενη) παράταση, είναι η οριστική διευθέτηση του θέματος, με αίτημα που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Γαληνός: «Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους»

«Σήμερα εκφράζουμε όλους τους πολίτες της Λέσβου, από άκρη σε άκρη. Η Λέσβος δεν συζητά, δεν συνδιαλέγεται. Διεκδικεί, απαιτεί και θα επιβάλλει τα δίκαια του σε αυτούς που έκαναν αναστολή εφαρμογής άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει για την νησιωτικότητα και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ», είπε στον δικό του χαιρετισμό ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός: «Δεν δεχόμαστε αντίδωρα και αναστολές εφαρμογής όλων όσων δικαιούμαστε και κερδίσαμε με αγώνες. Δικαιούμαστε πολλά περισσότερα γιατί είμαστε το σύνορο της Ελλάδος, το σύνορο της Ευρώπης. Και ιδίως τα μικρά νησιά, όπου προβλήματα είναι μεγαλύτερα και η επιβίωση δυσκολότερη […] Διακυβεύεται η ζωή μας. Είναι η ζωή των παιδιών μας και εν τέλει η επιβίωση μας σε αυτές τις ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας. Είναι αυτό που όλοι μας λέμε κάθε φορά, ότι εδώ οι νησιώτες είναι αυτοί που φυλάνε Θερμοπύλες. Και κάνουν μεγάλο λάθος να  βλέπουν τα νησιά μας ως πρόβλημα, γιατί εδώ είναι οι ευκαιρίες για την πατρίδα μας. Άρα, μην διανοηθούνε να πάνε αντίθετα στην συνολική λαϊκή βούληση των νησιών μας. Όμως, αν το τολμήσουνε, θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους. Εδώ, στην Αθήνα, στα Υπουργεία, στο Μαξίμου, παντού. Συνεχίζουμε χωρίς να τα παρατάμε, χωρίς να απογοητευόμαστε και πολύ περισσότερο χωρίς να βάζει ο ένας τρικλοποδιές στον άλλον. Είμαστε όλοι μαζί. Όλοι έχουμε μερίδιο στην επιτυχία και στην αποτυχία. Την αποτυχία να την διαγράψουμε σήμερα. Μόνο επιτυχία θα έχει αυτός ο αγώνας. Σας ευχαριστώ πολύ, καλό αγώνα σε όλους».

 

Παπαρίσβας: «Μας εμπαίζουν…»

Τις τοποθετήσεις στην πλατεία Σαπφούς, έκλεισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας, με δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης, ειδικά λόγω της… ομολογίας  Γιουνκέρ πως δεν έχει δεχτεί ως σήμερα αίτημα σχετικά με τον ΦΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση! «Μας εμπαίζουνε όχι μόνο γιατί άλλα μας λένε και άλλα κάνουν απ΄ ότι φαίνεται και από τις δηλώσεις Γιουνκέρ. Απόδειξη είναι και τα περίφημα αντισταθμιστικά για το προσφυγικό που μας υποσχέθηκαν». Γενικότερα ο κ. Παπαρίσβας σχολίασε πως  «ο μειωμένος ΦΠΑ ήρθε από την Πολιτεία για τις παραμεθόριες περιοχές. Τώρα τι έγινε; Μήπως το να ζεις κοντά σε έναν εντελώς αναξιόπιστο γείτονα που εμπορεύεται ανθρώπινες ψυχές και σου μεταφέρει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν είναι σοβαρή υπόθεση; Μήπως και μετακινήθηκαν τα νησιά μας προς την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν το πήραμε είδηση; Μήπως δεν έχουμε πια τεράστια κόστη μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων; Μήπως δεν έχουμε τεράστια χρονικά κόστη; Από τη μία ημέρα στην άλλη το κόστος ζωής θα αυξηθεί πολλαπλάσια με την αλλαγή του ΦΠΑ και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι…», κατέληξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

 

Στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία από την πλατεία Σαπφούς μέχρι τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας εν τη απουσία όμως του Γ. Γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη. Τελικώς το Συντονιστικό Φορέων κατέθεσε τα αιτήματά του στον Γενικό Διευθυντή  κ. Μιχαλακέλλη, ζητώντας ωστόσο και ένα άμεσο ραντεβού με τον κ. Γιαννέλλη.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey