Απεργία των δημοσιογράφων στη Λέσβο

22/01/2019 - 05:59

Με αίτημα να μην αναβληθούν για μια ακόμα φορά οι δίκες σε βάρος κατηγορούμενου, που επιτέθηκε διαδικτυακά κατά δημοσιογράφων της Μυτιλήνης συκοφαντώντας τους, απειλώντας τους και εξυβρίζοντας τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) κήρυξαν 24ωρη απεργία όλων των δημοσιογράφων και των εργαζομένων που στα Μέσα ενημέρωσης του βορείου Αιγαίου από τις 6 το πρωί της επόμενης Τρίτης 22 Ιανουαρίου έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να επιτέθηκε μέσω του διαδικτύου κατά δυο δημοσιογράφων στη Μυτιλήνη, το Σεπτέμβριο του 2017 και το Σεπτέμβριο του 2018 και κατηγορείται στην πρώτη περίπτωση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή, εξύβριση κατά συρροή και απειλή και στη δεύτερη περίπτωση για συκοφαντική δυσφήμιση. Ας σημειωθεί ότι μετά τις μηνύσεις που είχαν υποβάλλει οι δημοσιογράφοι ο παραπάνω συνελήφθη και στις δυο περιπτώσεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Έκτοτε όμως η εκδίκαση αναβάλλεται είτε λόγω παρέλευσης ωραρίου είτε για επικαλούμενους λόγους υγείας του κατηγορουμένου.

Οι δύο υποθέσεις προσδιοριστηκαν να εκδικαστούν την Τρίτη 22 Ιανουαρίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, η πρώτη με σειρά 53 και η δεύτερη με σειρά 63 (τελευταία): Το γεγονός οδηγεί σύμφωνα με νομικούς κύκλους στην αναβολή των εκδικάσεων για μια ακόμα φορά, λόγω παρελεύσεως ωραρίου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου- Νήσων, σύμφωνα με το καταστατικό της κηρύσσει 24ωρη απεργία όλων των συντακτών που εργάζονται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του Βορείου Αιγαίου από τις 6 το πρωί της Τρίτης 22 Ιανουαρίου 2019 έως τις 6 π.μ. της Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 6 το πρωί. Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά σε μία προσπάθεια να καταδειχθεί δυναμικά το μείζον πρόβλημα που αφορά στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες κάτω από, τις οποίες ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις συνεχιζόμενες απειλές κατά δημοσιογράφων από ακραία στοιχεία που επιχειρούν να φιμώσουν τον μη αρεστό δημοσιογραφικό λόγο. Αλλά και για να γίνει σαφές ότι οι δημοσιογράφοι απαιτούν να μπει τέλος στην ατιμωρησία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των επιθέσεων κατά των δημοσιογράφων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι παρά την εγκύκλιο της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άμεσο έλεγχο «κάθε περιστατικού βίας σε βάρος δημοσιογράφων» οι υποθέσεις των συναδέλφων ορίστηκαν να εκδικαστούν στις τελευταίες θέσεις του πινακίου. Για να μην αναβληθούν για ακόμη μια φορά λόγω παρέλευσης ωραρίου και για να προστατευθεί η απρόσκοπτη ελευθερία του Τύπου ζητούμε να εκδικαστούν οι υποθέσεις, να σταματήσουν οι επιθέσεις και η τρομοκρατία κατά των δημοσιογράφων.» Με την ανακοίνωση καλούνται σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, «στις 9 το πρωί της Τρίτης όλοι οι δημοσιογράφοι και κάθε πολίτης που θέλει να εκφράσει τη συμπαράστασή του σε ένα ζήτημα που μας αφορά όλους».

«Το Σωματείο Εργαζομένων Μ.Μ.Ε. Λέσβου καλεί τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων στον Τύπο της Λέσβου , να συμμετάσχουν μαζικά, δυναμικά και ενωτικά στην 24ώρη Παλλεσβιακή απεργία από τις 6 το πρωί της Τρίτης 22 Ιανουαρίου 2019 έως τις 6 π.μ. της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου 2019. Η απεργία κηρύσσεται ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους Ανθή Παζιάνου και Στρατή Μπαλάσκα καθώς τη μέρα αυτή είναι προγραμματισμένες δυο δίκες με κατηγορούμενο το ίδιο άτομο για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση και απειλή εναντίον τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και οι δυο υποθέσεις έχουν επανειλημμένως αναβληθεί λόγω υπαιτιότητας του κατηγορουμένου ορίστηκαν πάλι να εκδικαστούν στις τελευταίες θέσεις του πινακίου με κίνδυνο πάλι ν αναβληθούν. Όπως έχουμε διακηρύξει και στο πρόσφατο παρελθόν το Σωματείο μας ήταν και παραμένει σταθερά απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού της κοινωνίας και των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου. Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των επιθέσεων κατά των ανθρώπων του Τύπου στη Λέσβο. Συντονισμένα και ενωτικά να δώσουμε όλοι το «παρών» στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας βάζοντας στην άκρη όλους εκείνους που σπέρνουν μίσος, φανατισμό και διχόνοια στον τόπο μας. Η συνειδητή προσπάθεια ορισμένων που έχουν αναλάβει κυριολεκτικά εργολαβικά τον αποπροσανατολισμό της τοπικής κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα και από τους πραγματικούς υπευθύνους της κρίσης και της φτώχειας δεν πρέπει να περάσει. Όσο για μας, για τους ανθρώπους του Τύπου είτε είμαστε δημοσιογράφοι, είτε διοικητικοί, είτε τεχνικοί διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να καμφθούμε από τις απειλές, τις ύβρεις, τις συκοφαντίες και τις επιθέσεις εναντίον μας. Θα συνεχίζουμε να επιτελούμε το έργο της ενημέρωσης αμερόληπτα και απρόσκοπτα. Πάνω απ όλα όμως η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου είναι υπόθεση όλων και προπαντός της ίδιας της κοινωνίας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey