Οι «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες στέλνουν μήνυμα κατά του μπλοκαρίσματος του «βαλκανικού δρόμου» και όχι μόνο

Ειρηνική διαμαρτυρία στο Hot spot της Μόριας

10/03/2016 - 16:17

Η Λέσβος είναι η πρώτη στάση και η Ειδομένη που παραμένει μπλοκαρισμένη, για τους περισσότερους η… τελευταία, πριν εισέλθουν στη «γη της Επαγγελίας» και στην ιδανικά ανθρώπινη Ευρώπη που έχουν στο μυαλό τους.

Η Λέσβος είναι η πρώτη στάση και η Ειδομένη που παραμένει μπλοκαρισμένη, για τους περισσότερους η… τελευταία, πριν εισέλθουν στη «γη της Επαγγελίας» και στην ιδανικά ανθρώπινη Ευρώπη που έχουν στο μυαλό τους.

Με την κατάσταση να είναι δραματική εδώ και πολλές ημέρες λόγω του μπλοκαρίσματος του «βαλκανικού δρόμου», οι «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες (και) στη Λέσβο, δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσαρέσκειά τους και την αγωνία τους. Και με την υποστήριξη εθελοντών που αποδοκιμάζουν την στάση της Ευρώπης να σκληραίνει την στάση της σε όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν το status του «πρόσφυγα», πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν προχθές μία δυναμική ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας με πλακάτ και συνθήματα, έξω από το Hot spot της Μόριας.

Το βαλκανικό «μπλόκο» δοκιμάζει τις αντοχές κυρίως της Ελλάδας και ομολογουμένως δοκιμάζει και τα αντανακλαστικά όλης της Ευρώπης, η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανέστατα δεν έχει κοινή στάση απέναντι στο προσφυγικό.

Η συλλογικότητα του «Πλάτανου» στη Λέσβο, δημοσίευσε χθες φωτογραφίες από τη δυναμική διαδήλωση διαμαρτυρίας δεκάδων προσφύγων και εθελοντών έξω από το Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, καυτηριάζοντας τη διάκριση προσφύγων και μεταναστών.

Ο «Πλάτανος»
«Τις τελευταίες 24 ώρες κανένας πρόσφυγας δεν πέρασε τα σύνορα στην Ειδομένη. Το ευρωπαϊκό καθεστώς σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους 13.000 συγκεντρωμένους ανθρώπους και πλέον επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς από εμπόλεμες πόλεις, αν δηλαδή είσαι από το Χαλέπι περνάς, αν είσαι από τη Δαμασκό δεν περνάς.

Όλοι οι υπόλοιποι προορίζονται για στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσωρινά camp από ΜΚΟ, απελάσεις και μια ζωή με κυνηγητό και αβεβαιότητα. Την ίδια στιγμή στο κέντρο καταγραφής της Μόριας στη Μυτιλήνη, οι αρχές καταγράφουν μόνο Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς παρόλο που οι τελευταίοι δεν έχουν καμιά ελπίδα να περάσουν τα σύνορα. Άνθρωποι από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Αλγερία κτλ., είτε εκδιώκονται και περιφέρονται στα χαμένα, είτε συλλαμβάνονται για να “επανεισαχθούν” στην Τουρκία.

Από τη μεριά μας, δεν έχουμε παρά να σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό τους και να αγωνιστούμε για ανοιχτά σύνορα, ασφαλές πέρασμα και μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους και όλες», γράφει το κείμενο που δημοσίευσε ο «Πλάτανος» στο facebook, για την εκδήλωση διαμαρτυρίας προσφύγων, μεταναστών και εθελοντών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey