Κλειστά σχολεία σε τέσσερα χωριά

Πάγωσαν και… τα καλοριφέρ!

12/02/2015 - 14:45

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε τέσσερα χωριά της Λέσβου χθες, λόγω του παγετού, αλλά και βλαβών στο σύστημα θέρμανσης. Αγώνας δρόμου από τις σχολικές επιτροπές προκειμένου να μη μείνουν από πετρέλαιο σχολικά κτήρια, με την προμηθεύτρια εταιρεία να πραγματοποιεί εφοδιασμό μέχρι αργά προχθές τη νύχτα σε χωριά της Λέσβου.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε τέσσερα χωριά της Λέσβου χθες, λόγω του παγετού, αλλά και βλαβών στο σύστημα θέρμανσης. Αγώνας δρόμου από τις σχολικές επιτροπές προκειμένου να μη μείνουν από πετρέλαιο σχολικά κτήρια, με την προμηθεύτρια εταιρεία να πραγματοποιεί εφοδιασμό μέχρι αργά προχθές τη νύχτα σε χωριά της Λέσβου.

Παράλληλα, αρκετές είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε σχολεία σε όλο το νησί, προκειμένου να επιδιορθωθούν ζημιές από την κακοκαιρία και προληπτικά να κοπούν κλαδιά και δέντρα που κρίνονται επικίνδυνα.

Μέχρι και -5° Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο προχθές το βράδυ στη Συκαμνιά. Το ψύχος είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι σωλήνες του συστήματος θέρμανσης του Δημοτικού Σχολείου και γι’ αυτό πάρθηκε η απόφαση να μη λειτουργήσει. «Μπορεί να μη χιόνισε, αλλά οι θερμοκρασίες όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι πραγματικά πολύ χαμηλές.

Ήταν αδύνατο να λειτουργήσει το Σχολείο χωρίς θέρμανση και να γίνει μάθημα στις παγωμένες αίθουσες», είπε ο πρόεδρος του χωριού, Γιώργος Σαρόγλου.

Στη Βατούσα, πάγωσαν τα ρυάκια που περνούν μέσα από το χωριό και πολλά από τα δρομάκια μετατράπηκαν σε πίστες πατινάζ. Από τους βόρειους ανέμους, ένα κλαδί πεύκου έπεσε στην περίφραξη του Σχολείου. «Η θερμοκρασία στο χωριού έπεσε και κάτω από τους -8° χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ.

Το σχολειό έχει μεγάλες αίθουσες και είναι αδύνατο να ζεσταθούν με τέτοιες θερμοκρασίες. Επίσης το να κυκλοφορήσουν μικρά παιδιά στους δρόμους με τέτοιο παγετό, ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο», τόνισε στο «Ε» ο πρόεδρος του χωριού, Άβελ Σπανέλλης.

Στο μεταξύ, προχθές το απόγευμα εφοδιάστηκε με πετρέλαιο το Σχολείο, αφού το απόθεμα είχε μειωθεί δραματικά. Ο κ. Σπανέλλης τόνισε: «Τις ημέρες του παγετού το καλοριφέρ του Σχολείου πρέπει να ανάψει αρκετές ώρες πριν, ώστε να βρουν το πρωί το Σχολείο ζεστό τα παιδιά. Σε συντονισμό με τη δασκάλα το διευθετήσαμε και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα γίνει κανονικά το μάθημα».

Επίσης ο κ. Σπανέλλης επεσήμανε πως οι περικοπές στην ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται το σχολείο, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, δεδομένου ότι το σχολικό κτήριο της Βατούσας έχει τεράστιες απαιτήσεις για τη θέρμανσή του.

Το υπερβολικό κρύο στην Κάπη και το Μεγαλοχώρι ανάγκασε τους δασκάλους να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας πως ήταν αδύνατο να γίνει μάθημα με τις συνθήκες αυτές. Κλειστά παρέμειναν και τα νηπιαγωγεία στις παραπάνω περιοχές.

Ο πρόεδρος της Κάπης, Χρήστος Ψαραδέλλης, είπε: «Το κρύο, πραγματικά πολύ και ο αέρας, ισχυρός. Το Σχολείο είναι σε ένα σημείο που ο βοριάς κυριολεκτικά το θερίζει. Πιο παλιοί του χωριού λένε πως τέτοιο κρύο είχε πολλά χρόνια να εμφανιστεί».

Χιόνια εμφανίστηκαν και στα ψηλά σημεία του ορεινού όγκου, όπως μας ενημερώνει ο Αχιλλέας Κεχαγιάς, κτηνοτρόφος στην περιοχή. Περίπου ένα εκατοστό χιόνι είχε σκεπάσει την κορυφή του βουνού, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει προβλήματα στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

Παρά λίγο…
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, αναφορικά με το ζήτημα του εφοδιασμού με πετρέλαιο των σχολικών μονάδων. Αν και ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί από την αρχή της χρονιάς, στην αρχή του μήνα έγινε αλλαγή σύμβασης με τον προμηθευτή και ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε εντατικά πριν από λίγες ημέρες. Για να προλάβουν να εφοδιαστούν σχολεία πριν τελειώσουν τα αποθέματά τους, πραγματοποιούνται δρομολόγια σε χωριά ακόμα και τις βραδινές ώρες.

Προτεραιότητα έχουν τα χωριά στο βόρειο μέρος του νησιού, που αντιμετωπίζουν δυσκολότερες καιρικές συνθήκες, και εκτιμάται πως η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως επεσήμανε ο κ. Κατσαβέλλης.

Ας σημειωθεί ότι σειρά από παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου σε σχολικά κτήρια που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία.

Δέντρα κόπηκαν στο 7ο Δημοτικό, σπασμένες πόρτες υπήρξαν στο 5ο Γυμνάσιο και υπήρξαν περιπτώσεις σε σχολεία όπου ξηλώθηκαν κεραμίδια από τις στέγες. Εργασίες με μονώσεις θα πραγματοποιηθούν στο 1ο και το 4ο Δημοτικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey