Σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο για τους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών ότι μένουν στη ΔΕΗ, αλλά…

Πόσο θα πληρώνουν το ρεύμα;

04/07/2014 - 14:15

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση της «μικρής ΔΕΗ» που ήδη άρχισε να συζητείται στη Βουλή, αφορά στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω της δημιουργίας μιας νέας εταιρείας, 

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση της «μικρής ΔΕΗ» που ήδη άρχισε να συζητείται στη Βουλή, αφορά στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω της δημιουργίας μιας νέας εταιρείας, 100% θυγατρικής τής ΔΕΗ, στην οποία και θα εκχωρηθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης και του πελατολογίου της. Όμως απ’ το πελατολόγιο αυτό θα λείπουν οι καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, αφού στο «πακέτο» πώλησης μαζί με τις φτηνές πηγές παραγωγής ενέργειας (λιγνίτης, νερό), πάνε μόνο οι καταναλωτές που προμηθεύονται φτηνά το ρεύμα. Το ερώτημα που δεν απαντάται απ’ το νομοσχέδιο και για αυτό θα πρέπει να απαιτήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις όλοι οι βουλευτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, είναι αν θα παραμείνουν οι νησιώτες στο ίδιο τιμολόγιο με τους καταναλωτές της ηπειρωτικής χώρας και μετά την εκποίηση των φτηνών πηγών παραγωγής ενέργειας.

Γιατί η φτηνή παραγωγή στην ηπειρωτική χώρα, που πουλιέται, «εξισορροπούσε» το ακριβό ντίζελ το οποίο φωτίζει τα νησιά.

Χθες η «Καθημερινή», παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», έγραψε: «Οι συμβάσεις προμήθειας που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία, θα προσδιοριστούν με απόφαση του Δ.Σ. τής ΔΕΗ, που θα στηριχθεί σε μελέτη εμπειρογνωμόνων. Θα ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες καταναλωτών, καθώς και στοιχεία της οικονομικής τους συμπεριφοράς (κακοπληρωτές, καλοπληρωτές κ.λπ.). Εκτός κατανομής θα μείνουν οι καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών».

Πράγματι, στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, στο άρθρο 9, παράγραφος 9, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «… οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. με πελάτες των νήσων της ελληνικής επικράτειας των οποίων το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δε συνδέεται με το σύστημα ή το δίκτυο διανομής της ηπειρωτικής χώρας, δεν περιλαμβάνονται στον εισφερόμενο κλάδο».

Ποιος θα επιβαρυνθεί;

Για το θέμα και το τι θα γίνει στα νησιά μετά την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, ενώ το Σάββατο η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε άρθρο του στελέχους τού ΣΥΡΙΖΑ απ’ τα Δωδεκάνησα Νεκτάριου Σαντορινιού, με τίτλο «Μικρή ΔΕΗ, Μεγάλες Φουρτούνες στο Αιγαίο». Το άρθρο αυτό, που αναπαρήγαγαν πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες από νησιά του Νοτίου Αιγαίου, εξηγεί το πώς μέχρι σήμερα οι νησιώτες δεν πληρώνουν το ρεύμα όσο κοστίζει στα νησιά: «[…] Η παραγωγή ενέργειας στη χώρα μας δεν έχει ενιαίο κόστος. Ανάλογα με το είδος του καυσίμου ή της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, το μοναδιαίο κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας έχει τεράστιες αποκλίσεις, οι οποίες μπορούν να κυμαίνονται από λίγα λεπτά έως και άνω του ευρώ (σε μικρά νησιά, π.χ. Αντικύθηρα). Οι λιγότερο κοστοβόρες μονάδες είναι αυτές που χρησιμοποιούν ως καύσιμο λιγνίτη και οι υδροηλεκτρικές μονάδες, που παράγουν και το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας (συνολικά 56,92%).

Αντίθετα, το κόστος παραγωγής για τα νησιά είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι το μόνο καύσιμο που χρησιμοποιείται είναι πετρέλαιο, το οποίο, πέραν της αυξημένης τιμής του, επιβαρύνεται σημαντικότατα και από τα κόστη μεταφοράς του στα νησιά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινές μήνες που οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της τουριστικής περιόδου, το κόστος παραγωγής αυξάνεται δραματικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούνται μονάδες ιδιαίτερα κοστοβόρες, όπως είναι οι αεριοστρόβιλοι και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, που “επιστρατεύονται” για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες λόγω της τραγικής έλλειψης υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στα παραπάνω πρέπει κανείς να προσθέσει ότι οι μονάδες που είναι εγκατεστημένες, είναι στην πλειοψηφία τους πεπαλαιωμένες και χρησιμοποιούν τεχνολογίες που αυξάνουν τις ανάγκες πετρελαίου ανά κιλοβατώρα».

Πέντε ή δέκα φορές πάνω!

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Σαντορινιός τονίζει: «Το τιμολόγιο της ΔΕΗ, ωστόσο, είναι ίδιο για όλη την επικράτεια της χώρας, στα πλαίσια μιας - ορθής - πολιτικής ισοτιμίας των καταναλωτών. Αυτό επιτυγχάνεται από τη ΔΕΗ μέσω της εξισορρόπησης του υψηλού κόστους παραγωγής του ρεύματος στα νησιά από το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα και, κυρίως, μέσω του χαμηλού κόστους παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων».

Όταν λοιπόν τα φτηνά μέσα παραγωγής περάσουν στους ιδιώτες, η ΔΕΗ θα επωμισθεί το υψηλό κόστος παραγωγής των υπόλοιπων μονάδων σε σύγκριση με την τιμή πώλησης του ρεύματος, επισήμανση που διατυπώθηκε, όπως φαίνεται στο κατατεθέν νομοσχέδιο και στο πλαίσιο της διαβούλευσης που προηγήθηκε.

Πώς όμως θα διασφαλιστεί ότι με τα νέα δεδομένα και την πώληση της “μικρής ΔΕΗ”, οι νησιώτες δε θα κληθούν να πληρώσουν απ’ την τσέπη τους το πενταπλάσιο ή και δεκαπλάσιο κόστος που έχει το ρεύμα το οποίο καταναλώνουν, όταν η ΔΕΗ θα δυσκολεύεται να εξισορροπεί τις απώλειες; Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, που οφείλουν οι βουλευτές των νησιών να διεκδικήσουν, είναι να παραμείνει η τιμολογιακή πολιτική τής ΔΕΗ στο ίδιο καθεστώς “προστασίας” για τα νησιά. Διαφορετικά, η πώληση της μικρής ΔΕΗ θα σημάνει το ενεργειακό τέλος για το Αιγαίο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey