Βασικός κατηγορούμενος, ο υπάλληλος του ΙΚΑ που πέρυσι κρίθηκε αθώος για συνέργεια στην υπεξαίρεση

Το σκάνδαλο στο Τεριάντ, για το ΙΚΑ

06/02/2014 - 15:28

Αναστροφή ρόλων στο κατηγορητήριο με τη δίκη που έγινε πέρυσι το Μάιο για το σκάνδαλο στο Τεριάντ, θα έχουμε σήμερα στο ίδιο δικαστήριο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου.

Αναστροφή ρόλων στο κατηγορητήριο με τη δίκη που έγινε πέρυσι το Μάιο για το σκάνδαλο στο Τεριάντ, θα έχουμε σήμερα στο ίδιο δικαστήριο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου. Βασικός κατηγορούμενος είναι ο υπάλληλος του ΙΚΑ που πέρυσι κρίθηκε αθώος για ηθική αυτουργία, ενώ η βασική τότε κατηγορούμενη πρώην υπάλληλος του Τεριάντ που κρίθηκε ένοχη για την υπεξαίρεση, θα βρίσκεται και πάλι ως κατηγορούμενη, αλλά για συνέργεια.

Νομικοί ανέφεραν πως το ίδιο σκάνδαλο φτάνει σήμερα στη Θέμιδα, όχι απ’ την πλευρά του Μουσείου, αλλά απ’ το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με βασικούς μάλιστα μάρτυρες δύο επιθεωρητές του απ’ την Αθήνα, οι οποίοι και είχαν διενεργήσει τους ελέγχους.

Το σκάνδαλο
Πέρυσι το Μάιο έφτασε μετά από έξι χρόνια στο ακροατήριο ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2007 και αφορούσε χρονικά σε ένα μεγάλο διάστημα, πέντε χρόνων. Πρώην υπάλληλος του Μουσείου Τεριάντ, η Θ.Δ., κατηγορήθηκε και κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση σημαντικού ποσού, που συνολικά τής καταλογίστηκε, μαζί με τις προσαυξήσεις απ’ τα πρόστιμα, σε 400.000 ευρώ. Τα χρήματα που υπεξαίρεσε, προέρχονταν κυρίως απ’ τις ασφαλιστικές εισφορές του φορέα προς το ΙΚΑ. Αντί λοιπόν να τα καταβάλλει στο ΙΚΑ προκειμένου να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του Μουσείου, η υπάλληλος επί σειρά ετών τα παρακρατούσε, προσκομίζοντας στο Μουσείο ψευδείς βεβαιώσεις τού ΙΚΑ ότι είχε αποδώσει τις εισφορές.

Στη δίκη που έγινε πέρυσι, βασικοί μάρτυρες κατηγορίας ήταν ο δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος του Μουσείου, που διαπίστωσε το πρόβλημα και ζήτησε έλεγχο των οικονομικών, Νάσος Γιακαλής, ο διευθυντής του Μουσείου, Κώστας Μανιατόπουλος, όπως και ο τότε έφορος της ΔΟΥ Μυτιλήνης και νυν προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου, Δημήτρης Βαρδαξής, που είχε την ευθύνη του ελέγχου. Η πρώην υπάλληλος του Τεριάντ ομόφωνα κρίθηκε ένοχη για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, απάτης και απιστίας εις βάρος τού Μουσείου, σε βαθμό κακουργήματος.

Θυμίζουμε πως της επιβλήθηκε ποινή εννέα χρόνων κάθειρξης και δύο μηνών φυλάκισης, με ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της έφεσής της στο Πενταμελές Εφετείο, δίκη που έχει προσδιοριστεί για τον Οκτώβριο του 2014. Η Θ.Δ. ισχυρίστηκε στη δίκη πως έχει επιστρέψει στο ακέραιο το ποσό για το οποίο είχε την ευθύνη, περίπου 250.000 ευρώ.

Δυσφήμηση…
Στην ίδια δίκη ήταν ακόμη τρεις κατηγορούμενοι, για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε απιστία και της άμεσης συνέργειας σε απάτη. Ο ένας εξ αυτών, ήδη συνταξιοδοτηθείς υπάλληλος του ΙΚΑ, κατηγορήθηκε για τη χορήγηση βεβαιώσεων που διευκόλυναν τη διαδικασία πληρωμής των υπαλλήλων του Μουσείου, χωρίς να ελέγχει αν πράγματι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ο υπάλληλος του ΙΚΑ κρίθηκε αθώος, γιατί όπως είχε αναφερθεί στη δίκη, στο φορέα επικρατούσε μια παγιωμένη πρακτική, βάσει της οποίας συχνά οι υπάλληλοι του Ιδρύματος, ειδικά όταν επρόκειτο για «πελάτες» του Δημοσίου, όπως το Μουσείο Τεριάντ, παρείχαν βεβαιώσεις δίχως ιδιαίτερο έλεγχο των παραστατικών.

Ο υπάλληλος του ΙΚΑ με τις κατηγορίες της «ψευδούς βεβαίωσης άνω των 73.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση» και της «απιστίας κατ’ εξακολούθηση άνω των 73.000 ευρώ» την περίοδο απ’ το Μάιο του 2003 έως και τον Ιανουάριο του 2006, σήμερα είναι ο βασικός κατηγορούμενος, ενώ η Θ.Δ. κατηγορείται για «ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και απιστία» το ίδιο διάστημα.

Η σημαντική διαφορά που υπάρχει σε σχέση με την περσινή δίκη, είναι πως δεν υπάρχει οικονομικό διακύβευμα, αφού το ΙΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, απ’ τις εκθέσεις ελέγχου που έχουν συνταχθεί δε φέρεται τελικά να έχει υποστεί οικονομική βλάβη, αλλά το κόστος απ’ την όλη υπόθεση είναι η δυσφήμησή του.
Πολιτική αγωγή τού ΙΚΑ θα είναι ο δικηγόρος Στέλιος Κίνδερλης, κι όπως και στην περσινή δίκη, την υπεράσπιση του υπαλλήλου τού ΙΚΑ έχει αναλάβει ο Τάσος Χατζηγιάννης και της Θ.Δ. ο Θέμης Κεφάλας. Τέλος, δε θα παρίσταται το Μουσείο Τεριάντ, που είχε εκπροσωπηθεί πέρυσι απ’ το Δημήτρη Μοιρασγεντή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey