Ο Φορέας Τουρισμού του Μολύβου κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της εφημερίδας-οδηγού του, «Visitmolyvos»

Μολυβιάτικο «free press»

13/07/2012 - 15:24

Θέλοντας να καλύψει όλους τους τομείς ενδιαφέροντος των επισκεπτών, ο Φορέας Τουρισμού του Μολύβου κυκλοφόρησε φέτος και θα διανείμει δωρεάν ένα καλαίσθητο έντυπο, πλήρως ενημερωμένο, που αποτελεί ένα σύντομο μεν, πλήρη δε δίγλωσσο οδηγό για τον οικισμό και τις γύρω περιοχές.

Ο Μόλυβος απέκτησε το δικό του «free press». Θέλοντας να καλύψει όλους τους τομείς ενδιαφέροντος των επισκεπτών, ο Φορέας Τουρισμού του Μολύβου κυκλοφόρησε φέτος και θα διανείμει δωρεάν ένα καλαίσθητο έντυπο, πλήρως ενημερωμένο, που αποτελεί ένα σύντομο μεν, πλήρη δε δίγλωσσο οδηγό για τον οικισμό και τις γύρω περιοχές. Το όνομά του, «Visitmolyvos», και οι σελίδες του προσεγμένες και ενδιαφέρουσες, καλούν κάθε αναγνώστη να ταξιδέψει μέσα από αυτές.

Ο κεντρικός δρόμος της αγοράς της Μήθυμνας, με την ανθοστολισμένη «οροφή» του, βάζει όποιον πάρει στα χέρια του τον οδηγό, κατ’ ευθείαν στην ατμόσφαιρα του οικισμού.

Οι 21 συνολικά σελίδες που ακολουθούν, συνεχίζουν τη φωτογραφική και ιστορική περιήγηση τόσο στο Μόλυβο όσο και στα χωριά του Λεπέτυμνου, τη γειτονική Πέτρα, τη βοτσαλωτή Εφταλού, αλλά και σε όλους τους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος των γύρω οικισμών. Μεταξύ των τελευταίων, τα μοναστήρια και οι Ιερές Μονές της Ερεσού, της Καλλονής (Μονή Λειμώνος), της Αγίας Παρασκευής, του Μανταμάδου (Μονή Ταξιαρχών) κ.λπ., αλλά και ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός της Βατούσας, η Αρχαιολογική Συλλογή της Ερεσού, το Ψηφιακό Μουσείο «Γ. Ιακωβίδης» στα Χίδηρα, το Ιερό των Μέσσων, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου κ.ά.. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο Μόλυβο, όπως αυτές παρουσιάζονται και στο ειδικό φυλλάδιο του Δημοτικού Τουριστικού Γραφείου Μήθυμνας.

Θάλασσα, βουνό, παράδοση και γεύσεις
Ξεχωριστή θέση στον οδηγό καταλαμβάνουν οι θαλασσινές διαδρομές και οι παραλίες της περιοχής, που εκτείνονται από το Μόλυβο μέχρι την Άναξο, την Κάγια και τη Σκάλα Καλλονής, με περιγραφή για την καθεμία και ειδική επισήμανση για το εάν διαθέτει ή όχι γαλάζια σημαία, καθώς και για τις θαλάσσιες δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει κανείς, όπως θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, θαλασσινές περιηγήσεις και ψάρεμα.

Η μαγευτική φύση της περιοχής παρουσιάζεται και ως προς το υπόλοιπο περιβάλλον, αυτό του βουνού, της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων του κόλπου της Καλλονής, ώστε να καλύπτονται τα ενδιαφέροντα και των επισκεπτών που κυρίως μαγεύονται από τη ζωή και τη δράση στη φύση του νησιού. «Η Λέσβος θεωρείται μια μικρή ήπειρος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οδηγός, περιγράφοντας τη μεγάλη ποικιλία τοπίων που συναντά κανείς στη διαδρομή μέχρι το Μόλυβο. Πέρα από τις δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία, ποδηλατάδα, ιππασία, γαϊδουράκια, παρατήρηση πουλιών και λουλουδιών, που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες, γίνεται ειδική αναφορά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, καθώς και στις περιοχές γύρω από τον οικισμό, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura».

Η παράδοση και τα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, βρίσκονται σε σελίδες που συνδυάζουν αέρα παρελθόντος και παρόντος. Γίνεται αναφορά σε όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα του Μολύβου, στους τεχνίτες της πέτρας, του ξύλου, της κεραμικής, της υφαντικής κ.λπ., αλλά και στους λαϊκούς μουσικούς και τα πανηγύρια, ενώ έχει περιληφθεί αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φετινού καλοκαιριού που πραγματοποιούνται με τη συνδρομή και του Φορέα Τουρισμού. Γευστικά, το έντυπο ταξιδεύει τον αναγνώστη στα παστά, τα λαδερά, τα αρωματικά φυτά, τα τοπικά προϊόντα των νοικοκυρών, το ούζο και το κόκκινο κρασί, τα τυριά και την τοπική κουζίνα εν γένει.

Δε λείπουν φυσικά οδηγίες για το πού στο Μόλυβο μπορεί κανείς να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται, πώς να βρει το δημοτικό κάμπινγκ, πώς να ταχυδρομήσει μια κάρτα, πώς να δηλώσει κάτι που έχασε και πώς να καλέσει ταξί.

Ο οδηγός κλείνει με στοιχεία επικοινωνίας για όλα τα μέλη του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, εστιατόρια, καταλύματα και καφετέριες.

Οι συντελεστές τού «Visitmolyvos»
«Το free press “Visitmolyvos” βγήκε από την έρευνα που κάναμε με ερωτηματολόγια σε επισκέπτες του Μολύβου», λέει ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού, Νίκος Μόλβαλης. «Θέλαμε να καλύψουμε τα κενά που υπήρχαν στην ενημέρωσή τους, αφού έλειπε ένα ολοκληρωμένο έντυπο, που θα τους έλεγε τι μπορούν να δουν, τι να κάνουν και ποια δρώμενα να παρακολουθήσουν όλο το καλοκαίρι στην περιοχή μας. Κατατέθηκαν πολλές ιδέες στο τραπέζι, τελικά καταλήξαμε στη συγκεκριμένη μορφή και κάθε καλοκαίρι θα κυκλοφορεί νέο τεύχος, πιο ενημερωμένο.»

Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται μέσα από πρωτότυπα στη γραφή τους κείμενα, που έχουν συντάξει με μαεστρία η Ραλλού Κράλλη - Κωσταντέλλη και ο Νίκος Παπαδέλλης και που «ντύνουν» φωτογραφικά οι Τζέλι Χατζηδημητρίου, Ντόντος Σταυρινός, Δημήτρης Μουρατίδης, Γιώργος Κοντός και Robin Sanders. Συντονιστές της έκδοσης είναι η Γαβριέλα Βατή, ο Άρης Γρηγορίου και ο Θεόφιλος Χαβουτσιώτης, τη μετάφραση των κειμένων έχουν κάνει οι Ελένη Κωνσταντέλλη, Αφροδίτη Βατή, Μιχάλης Κωνσταντέλλης και Robin Sanders, τον ηλεκτρονικό σχεδιασμό, τη στοιχειοθεσία και τη σελιδοποίηση ο Δημήτρης Μουρατίδης, ενώ η παραγωγή και η εκτύπωση του «Visitmolyvos» έγινε στις εγκαταστάσεις της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey