Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προχωρήσει το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ συναινεί η τοπική κοινωνία σε εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου

Αν «τρέξει» η Σαρακήνα, νέες μηχανές το ‘15

17/04/2013 - 15:01

Επιβεβαιώθηκε εκ νέου χθες στη Μυτιλήνη ο σχεδιασμός που ήδη απ’ το φθινόπωρο του 2009 έχει δρομολογήσει η απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη για άδεια παραγωγής στη ΔΕΗ ισχύος 120 μεγαβάτ από νέο εργοστάσιό της στη Λέσβο.

Επιβεβαιώθηκε εκ νέου χθες στη Μυτιλήνη ο σχεδιασμός που ήδη απ’ το φθινόπωρο του 2009 έχει δρομολογήσει η απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη για άδεια παραγωγής στη ΔΕΗ ισχύος 120 μεγαβάτ από νέο εργοστάσιό της στη Λέσβο. Χωρίς δεσμεύσεις από ΡΑΕ και ΔΕΗ, Περιφέρεια και Δήμος ανέφεραν διά των επικεφαλής τους πως θα γνωμοδοτήσουν θετικά στην αντικατάσταση παλιών μηχανών του εργοστασίου της Μυτιλήνης, από καινούργιες, ίσης ισχύος, μόνο εάν έχει «προχωρήσει» στο μεταξύ η Σαρακήνα.

Στην ίδια σύσκεψη, σχετικά με το θέμα του προγραμματισμού κατασκευής νέας μονάδας ειπώθηκε πως το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ προχωρά τη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων προκειμένου να αποκτήσει περί τα 300 στρέμματα, τα οποία και… αγοράζει ήδη απ’ τις αρχές τού 2011. Όλα αυτά, βέβαια, τα ζητήματα θα πρέπει σε δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή της ΡΑΕ να συσχετιστούν, και ενδεχομένως και να επανεξεταστούν, με την επένδυση της «Αιγέας Ζεύξης» στην αιολική ενέργεια, που σίγουρα αν γίνει διαφοροποιεί τα έως τώρα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, είναι γνωστό πως παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΗ Α.Ε. για την περίοδο έως και το 2016, στο οποίο έχει ενταχθεί και η κατασκευή της νέας μονάδας στη Σαρακήνα. Δεν παύει όμως, παρά τις καθυστερήσεις, η ΔΕΗ Α.Ε. να επιμένει ότι ο σχεδιασμός της θα υλοποιηθεί.

Χρονοδιάγραμμα
Σε αυτόν το σχεδιασμό προβλεπόταν ότι στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης και προκειμένου να απαλλαγεί η Επιχείρηση απ’ την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η λειτουργία παλιών και προβληματικών μηχανών στο υφιστάμενο εργοστάσιο, θα προχωρούσε στην αντικατάστασή τους. Μάλιστα, βάσει του χρονοδιαγράμματος κατασκευής και λειτουργίας του θερμικού εργοστασίου στη Σαρακήνα (το οποίο κι είχε δημοσιοποιήσει εγγράφως τον Ιούνιο του 2011 ο τότε, αλλά και νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Αρθούρος Ζερβός, απαντώντας στον  πρόεδρο του Συνδέσμου Προβληματισμού και Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», Τάκη Ιορδάνη), οι νέες μηχανές που θα τοποθετηθούν στη Μυτιλήνη, θα μεταφερθούν στη νέα τοποθεσία το 2016. Θα αποτελέσουν δηλαδή μέρος του συνολικού μηχανισμού παραγωγής ισχύος 120 μεγαβάτ.

Χθες, έπειτα από αίτημα της ΔΕΗ Α.Ε. προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την «ανάγκη αντικατάστασης» στο υφιστάμενο εργοστάσιο στη Μυτιλήνη τεσσάρων παλαιών μηχανών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από δύο σύγχρονες, ίσης ισχύος (περίπου 20 MW), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη. Τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο Δήμος Λέσβου, θα κληθούν το επόμενο διάστημα να γνωμοδοτήσουν επί του αιτήματος της ΔΕΗ, για αυτό και πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συνάντηση μεταξύ όλων των πλευρών.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη λήξη της σύσκεψης η Περιφέρεια, και ο Νάσος Γιακαλής, και ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, χωρίς να λάβουν καμμία συγκεκριμένη δέσμευση, πίεσαν τους εκπροσώπους τής ΔΕΗ Α.Ε. να επιταχύνουν όσες διαδικασίες απαιτούνται για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στην ήδη επιλεγείσα θέση «Σαρακήνα», ψέγοντάς τους για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, έγινε σαφές προς τα στελέχη τής ΡΑΕ και της ΔΕΗ ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα που θα δείχνουν την πρόθεση της Επιχείρησης να επενδύσει στο νέο εργοστάσιο στη Σαρακήνα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε αντικατάσταση μηχανών.

Δε διευκρινίστηκε, όμως, αν οι γνωμοδοτήσεις στην περίπτωση που είναι αρνητικές, αν δεν έχει προχωρήσει δηλαδή το νέο εργοστάσιο που αποτελεί υπόσχεση και υποχρέωση της ΔΕΗ στη Λέσβο, μπορούν να αποτρέψουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου εργοστασίου.

Μετά από ενάμιση χρόνο
Στο ερώτημα πότε προβλέπεται να προχωρήσει μια τέτοια αλλαγή, τα στελέχη τής ΔΕΗ απάντησαν πως κάτι τέτοιο δε θα γίνει ούτε φέτος, ούτε τον επόμενο χρόνο, αλλά το 2015, ενώ δεν προσδιορίστηκε πότε το θέμα θα απασχολήσει τα τοπικά συμβούλια.

Στην ίδια όμως συνάντηση, έγινε γνωστό πως επειδή υπήρξαν προβλήματα στην αγορά της έκτασης που έχει επιλέξει η ΔΕΗ για την κατασκευή του νέου εργοστασίου, άμεσα θα κινήσει τη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων, ενώ ομοίως ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες πως προχωρά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την καινούργια μονάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μάρκου, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Διαλυνάς, ο επικεφαλής Μονάδας Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων τής ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, η τομεάρχης Διεύθυνσης Διαχείρισης Νησιών, Θεοδώρα Πατσάκα, ο διευθυντής Δ.ΠΑ.Ν. (Διεύθυνση Παραγωγής Νησιών), Δημήτριος Αναγνώστου, οι βοηθοί διευθυντή Δ.Π.Α.Ν. Δημήτρης Κόλλιας και Κώστας Μπουρμπούλης, ο διευθυντής ΑΣΠ (Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής), Αντώνης Κατσάνης, και ο υποδιευθυντής ΑΣΠ, Παναγιώτης Σαμαράς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey