«Παρούσα στην ενημέρωση η Πολιτεία, που θα αποφασίσει για την “Αιγαία Ζεύξη”», απαιτεί ο δήμαρχος Λήμνου

«Χωρίς εμάς, για… ποιους;»

14/07/2012 - 14:35

Καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστρατήγηση των νομοθετημένων χωρικών και αναπτυξιακών σχεδιασμών απ’ το ίδιο το κράτος, που με ειδικά πλαίσια επιβάλλει τις όποιες αποφάσεις του, ο δήμαρχος Λήμνου απαιτεί η Πολιτεία, αυτό το ίδιο το κράτος, διά του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος, να συμμετάσχει στην ενημερωτική σύσκεψη-διαβούλευση για την «Αιγαία Ζεύξη» στη Λήμνο.

Καταγγέλλοντας τη βίαιη καταστρατήγηση των νομοθετημένων χωρικών και αναπτυξιακών σχεδιασμών απ’ το ίδιο το κράτος, που με ειδικά πλαίσια επιβάλλει τις όποιες αποφάσεις του, ο δήμαρχος Λήμνου απαιτεί η Πολιτεία, αυτό το ίδιο το κράτος, διά του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος, να συμμετάσχει στην ενημερωτική σύσκεψη-διαβούλευση για την «Αιγαία Ζεύξη» στη Λήμνο. Το Υπουργείο, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο για τους περιβαλλοντικούς όρους της τεράστιας επένδυσης, οφείλει, όπως τονίζει ο δήμαρχος σε έγγραφό του, να ενημερωθεί επί τόπου για τα δεδομένα της Λήμνου, οφείλει, εφόσον έχει τον αποφασιστικό ρόλο, να εγγυηθεί τη διασφάλιση και των τοπικών συμφερόντων απ’ την επένδυση.

Διαφορές ουσίας, αλλά και τυπικές, θα έχει η διαδικασία διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα στο ΕΠΑΛ του Μούδρου, σε σχέση με αυτή που έγινε στη Μυτιλήνη. Σε ό,τι αφορά στο τυπικό σκέλος και προκειμένου να αποφευχθούν «πελαγοδρομήσεις» σε τεχνικές λεπτομέρειες, στις 5 το απόγευμα θα προηγηθεί της ενημερωτικής σύσκεψης δίωρη συνάντηση κάθε ενδιαφερομένου με τους μηχανικούς και τα στελέχη του Ομίλου Ρόκα, όπου και θα απαντηθούν τεχνοκρατικά ερωτήματα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η σύσκεψη, στην οποία προσκαλούν ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής και ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, και θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Εμπειρογνωμοσύνη…
Στη διαδικασία θα γίνει κατ’ αρχάς παρουσίαση του πορίσματος στο οποίο έχει καταλήξει διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην οποία ανατέθηκε, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Λήμνου στις αρχές του χρόνου, η εκπόνηση εμπειρογνωμοσύνης για τις επιπτώσεις της επένδυσης στο νησί. «Κρίναμε αναγκαίο να υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη για τα δεδομένα της επένδυσης, για την πληρότητα των μελετών, για την τήρηση των προδιαγραφών, για την προσαρμογή του όλου σχεδιασμού στις τοπικές συνθήκες», ανέφερε ο κ. Χατζηδιαμαντής μιλώντας στο «Ε» και διευκρινίζοντας: «Θέλουμε να έχουμε ιδία αντίληψη των πραγμάτων κι όχι την εικόνα που άλλοι, για τους δικούς τους προφανώς λόγους, θέλουν να μας πείσουν να δούμε. Δεν ξέρω τι θα προκύψει απ’ αυτήν τη σύγκριση, των όσων υποστηρίζουν οι επενδυτές και αυτών που θα αναφέρονται στην εμπειρογνωμοσύνη, αλλά θεωρώ πως δε μας επιτρέπεται να κάνουμε κανένα βήμα αν δεν έχουμε ξεκάθαρη αποτύπωση του τι συμφέρει τη Λήμνο.»

Στον υπουργό…
Ο κ. Χατζηδιαμαντής επεσήμανε επίσης πως για ακόμη μια φορά, με το Ειδικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, όπως έχει γίνει με το σύνολο των ειδικών σχεδιασμών που εκπορεύονται οριζοντίως απ’ τα υπουργεία για όλη τη χώρα, καταργούνται στην πράξη οι εγκεκριμένοι περιφερειακοί, χωρικοί και αναπτυξιακοί σχεδιασμοί. Αυτό σημαίνει πως το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, εν προκειμένω το ΥΠΕΚΑ, επιεικώς «αδιαφορεί» για τον όποιο σχεδιασμό έχουν κάνει οι τοπικές κοινωνίες και επιβάλλει τις δικές του απόψεις, αγνοώντας ακόμη και τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των δήμων. «Είχα ζητήσει και απ’ το Νίκο Σηφουνάκη, επανήλθα την προηγούμενη βδομάδα με έγγραφό μου προς το νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Βαγγέλη Λιβιεράτο, να συμμετάσχει το Υπουργείο διά των αρμόδιων στελεχών του στη διαβούλευση στα νησιά, γιατί είναι αδιανόητο τη στιγμή που επιβάλλεται ένας κεντρικός σχεδιασμός, άγνωστος στις τοπικές κοινωνίες, αυτός που τον επιβάλλει να μην προσφέρει ούτε μια δικλείδα προστασίας και των τοπικών συμφερόντων», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδιαμαντής, θεωρώντας εκ των ουκ άνευ αναγκαίο το ΥΠΕΚΑ, πριν αποφασίσει για την επένδυση, να δει επί τόπου τι κατάσταση επικρατεί στη Λήμνο.

Τέλος, η συμμετοχή του Υπουργείου σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κρίνεται επιβεβλημένη και για τη διασφάλιση των όποιων δεσμεύσεων διατυπωθούν απέναντι στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

 

Ο Β. Τεντόμας για την επένδυση Ρόκα
«Δε θα κλείσει εύκολα το θέμα»

«Ας μη νομίζει κανένας ότι το θέμα θα κλείσει έτσι απλά και με τα “χεράκια ψηλά” των περιφερειακών συμβούλων συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης», υποστηρίζει για την επένδυση της «Αιγαίας Ζεύξης» ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας, προαναγγέλλοντας πως «η ζωή (και ο αγώνας) συνεχίζεται και μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του επόμενου μήνα», στην οποία και θα ληφθεί γνωμοδότηση για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», αναφερόμενος στην ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη την Πέμπτη, δηλώνει πως δεν πείστηκε για μια σειρά θεμάτων για τα οποία διατηρεί τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως «για μερικά πράγματα, είμαστε σίγουροι και δεν έχουμε καμμία επιφύλαξη». Στην κατηγορία αυτή ο κ. Τεντόμας συμπεριλαμβάνει το μέγεθος της επένδυσης, το οποίο «είναι σαφώς δυσανάλογο με τις ενεργειακές ανάγκες, την κλίμακα και τη “φέρουσα ικανότητα” των νησιών», όπως και ότι «η μετατροπή της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου σε απέραντα βιομηχανικά αιολικά πάρκα δεν έχει καμμία σχέση με την ήπια και ισόρροπη ανάπτυξη, με την αρμονική συνεργασία αγροτικού τομέα και τουρισμού, που έχουν ανάγκη τα νησιά μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey