Σε αποθήκη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου στοιβάζονται 82 πρόσφυγες (οι 27 ήρθαν χθες), ενώ κρατούνται 12 σε χωριά και 15 στη Χίο!

Για να αδειάσει η Ομόνοια…

11/09/2012 - 14:35

Επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι συνθήκες κράτησης των προσφύγων που φτάνουν στο νησί, αφού ελλείψει κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου, αλλά και των περιορισμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν για τη φιλοξενία του ολοένα αυξανόμενου αριθμού μεταναστών, αναζητούνται λύσεις που αποκλίνουν σημαντικά απ’ το χαρακτηρισμό ανθρώπινες.

Επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι συνθήκες κράτησης των προσφύγων που φτάνουν στο νησί, αφού ελλείψει κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου, αλλά και των περιορισμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν για τη φιλοξενία του ολοένα αυξανόμενου αριθμού μεταναστών, αναζητούνται λύσεις που αποκλίνουν σημαντικά απ’ το χαρακτηρισμό ανθρώπινες. Χθες, στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ξεκίνησε η διαμόρφωση παλιάς αποθήκης σε κρατητήριο, ενώ την ίδια ώρα που για να αποσυμφορηθεί η Λέσβος έφευγαν 15 μετανάστες για «φιλοξενία» στη γειτονική Χίο, έφταναν στο Μανταμάδο ακόμη 27 Σύριοι.

Για πόσο, όμως, θα αντέχει η ΕΛΑΣ στα νησιά να κρατά τους πρόσφυγες χωρίς χώρους και χρήματα, μόνο και μόνο για να παραμένει άδειο το κέντρο της Αθήνας; Οι αστυνομικοί στα χωριά κάνουν ρεφενέ για να πάρουν κάτι να φάνε οι κρατούμενοι ή για να τους αγοράσουν είδη ατομικής υγιεινής, ενώ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου καταγγέλλει ότι βγήκαν οι αστυνομικοί απ’ τα γραφεία για να καθαρίσουν, φορώντας τις στολές τους, ανήλιαγη αποθήκη, 80 τετραγωνικών, προκειμένου να βάλουν τους μετανάστες.

14 ποινικοί κρατούμενοι
Η έναρξη της δικαστικής χρονιάς και οι συνεδριάσεις του Εφετείου Βορείου Αιγαίου φέρνουν στη Μυτιλήνη τις επόμενες μέρες, για υποθέσεις τους, 14 ποινικούς κρατουμένους. Πριν την έλευσή τους και επειδή η Λέσβος δε διαθέτει φυλακές, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την παραμονή τους στα εδώ κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Στα οποία όμως, ως γνωστόν, κρατούνται οι πρόσφυγες που καταφθάνουν ξανά στα νησιά, μετά την εφαρμογή της δράσης «Ξένιος Ζευς» που «θωράκισε» τα σύνορα στον Έβρο και ταυτόχρονα απομάκρυνε όλους τους παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες απ’ το κέντρο της Αθήνας.

Επειδή όμως οι πρόσφυγες εξακολουθούν να βλέπουν την Ελλάδα ως τη βασική πύλη για την Ευρώπη, επειδή η κατάσταση στη Συρία δημιουργεί νέες στρατιές προσφύγων, αλλά και επειδή το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου, όπου και υπάρχει ο σχεδιασμός να προωθούνται όσοι συλλαμβάνονται στα νησιά όλου του ανατολικού Αιγαίου, ακόμη παραμένει κλειστό, οι συλληφθέντες πρόσφυγες μένουν στη Λέσβο.

109 πρόσφυγες
Χθες, λίγο πριν το μεσημέρι, συνελήφθηκαν στο Μανταμάδο ακόμη 27 Σύριοι, που έφτασαν με το γνωστό τρόπο στο νησί. Μαζί με αυτούς ο αριθμός των προσφύγων που εντοπίστηκαν στη Μυτιλήνη το τελευταίο διάστημα, ανέρχεται στους 109. Εξ αυτών, οι 82 είναι στην Αστυνομική Διεύθυνση στη Μυτιλήνη, οι 15 μετακινήθηκαν στα κρατητήρια της Αστυνομίας στη Χίο και οι 12 φιλοξενούνται στα Τμήματα Αγιάσου, Πλωμαρίου, Αγίας Παρασκευής και Γέρας.

Αυτό που μας επιβεβαίωσε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λέσβου, Παναγιώτης Σαμαράς, είναι ότι ακόμη δεν έχει έρθει κάποια εντολή για μετακίνηση των αλλοδαπών σε άλλη περιοχή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσο θα περιμένουμε απόφαση για μεταγωγή των κρατουμένων, θα παραμένουν στη Λέσβο».

Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Αλεξίου, κατήγγειλε ότι η προοπτική που υπάρχει για απομάκρυνση των κρατουμένων, είναι να ανοίξει το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Σάμου, για το οποίο μόλις τώρα εγκρίθηκε πίστωση για επισκευές. «Καταλαβαίνει κανείς ότι μέχρι να γίνουν οι εργασίες και να ετοιμαστεί το Κέντρο της Σάμου - το οποίο πόσους θα χωρέσει αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση -, θα παραμένουν σε άθλιες πραγματικά συνθήκες οι κρατούμενοι στη Λέσβο», ανέφερε ο κ. Αλεξίου, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει μέριμνα στα χωριά, ούτε για το φαγητό τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι συνάδελφοι να μαζεύουν χρήματα για να τους πάρουν κάτι».

Αποθήκη…
Ο κ. Αλεξίου καταγγέλλει, όμως, ότι χθες, κι εν όψει του Εφετείου και της ανάγκης κράτησης των ποινικών κρατουμένων, δόθηκε εντολή να αδειάσει αποθήκη περίπου 80 τετραγωνικών στο ισόγειο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, προκειμένου να διαμορφωθεί χώρος για την κράτηση των προσφύγων. Όπως ενημέρωσε και την Ομοσπονδία των Αστυνομικών Υπαλλήλων, «κλήθηκαν οι αστυνομικοί με τις στολές απ’ τα γραφεία να πάνε να καθαρίσουν την αποθήκη που ήταν γεμάτη με σίδερα, φτυάρια, εργαλεία, παλιά αντικείμενα, για να μπουν μέσα οι πρόσφυγες».

Όπως προσέθεσε, ο χώρος αυτός δε διαθέτει παράθυρο και έχει μόνο μία τουαλέτα, κοντά στην οποία εξυπηρετούνται και οι αστυνομικοί, αλλά και οι επισκέπτες της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey