Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος, τους ηφαιστειακούς γεωτόπους, τη βιοποικιλότητα, τη φυσική ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου πραγματοποίησε Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών από την Κίνα

Από το Πεκίνο στο Γεωπάρκο Λέσβου

24/08/2017 - 18:09

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, πραγματοποιήθηκε ειδικό πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου προπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας στη Λέσβο.

Οι φοιτητές, συνοδευόμενοι από τον κοσμήτορα της Σχολής, καθηγητή Genhou Wang, τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Zhang Jianping και Dong Guochen, βρέθηκαν από τις 17 Αυγούστου στο Γεωπάρκο Λέσβου, με την επίσκεψή τους να ολοκληρώνεται σήμερα (23/8). Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συντονιστής της εκπαιδευτικής άσκησης είναι ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει δημιουργήσει στη Λέσβο εκπαιδευτική βάση για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και την καθιέρωση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπο προορισμό εκπαίδευσης για φοιτητές Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2015 η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και την υλοποίηση κάθε χρόνο ασκήσεων υπαίθρου στη Λέσβο.

 

Ζωντανό εργαστήριο της φύσης

Βασικός σκοπός της φετινής εκπαιδευτικής άσκησης των φοιτητών είναι η γνωριμία με τη γεωλογική δομή και εξέλιξη της Λέσβου, τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς.

Οι φοιτητές πραγματοποιούν ασκήσεις υπαίθρου στο Γεωπάρκο Λέσβου, ένα ζωντανό εργαστήριο της φύσης για τη μελέτη των ενεργών γεωλογικών φαινομένων. Ειδικές ασκήσεις έχουν οργανωθεί για τη μελέτη των ηφαιστειακών σχηματισμών της Λέσβου, του ρήγματος της Αγίας Παρασκευής που προκάλεσε το σεισμό του 1867, το ηφαιστειακό κέντρο Λεπέτυμνου και τις ηφαιστειακές δομές Πέτρας, Μήθυμνας και Πολιχνίτου, τα ρήγματα της ανατολικής και κεντρικής Λέσβου, τα γεωθερμικά πεδία της Στύψης, τις θερμές πηγές Πολιχνίτου. Παράλληλα το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου, επίσκεψη στα Μουσεία της Λέσβου καθώς και τα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας.

 

Και πολιτιστικές δράσεις

Οι φοιτητές παρακολούθησαν συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στο Κάστρο Μήθυμνας, ενώ με το ειδικό σκάφος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με το γυάλινο πυθμένα, πραγματοποίησαν τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι μέχρι τη Νησιώπη και επισκέφτηκαν το θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου, ενώ στη συνέχεια υλοποίησαν εκπαιδευτικές ασκήσεις στο χερσαίο τμήμα του.

Οι φοιτητές αναζήτησαν τεκμήρια της μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας αλλά και των μεγάλων γεωλογικών ρηγμάτων που δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη, παρατήρησαν τον τρόπο αποκοπής της από το νησί της Λέσβου, καθώς και τη συμβολή των ρηγμάτων. Παράλληλα, επισκέφτηκαν τους χώρους των ανασκαφών και ενημερώθηκαν για τις μεθόδους χαρτογράφησης, ανασκαφής και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων.

Επισκεπτόμενοι το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου γνώρισαν τα ριζικά συστήματα απολιθωμένων δέντρων που πιστοποιούν την αυτοχθονία του δάσους. Οι φοιτητές περιηγήθηκαν στις ανασκαφικές θέσεις του Πάρκου Σιγρίου, στο οποίο έχουν εντοπιστεί απολιθωμένα φυτά, τα οποία δεν συναντώνται πουθενά αλλού στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και ανακάλυψαν τα απολιθώματα και τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί πάνω τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey