Από τη Νικολάρα για τα προβλήματα στην αντιμετώπιση του χιονιά

Βαριές καταγγελίες και υπονοούμενα για την Περιφερειακή Αρχή

20/01/2017 - 15:48

Πολύ σοβαρές καταγγελίες έκανε η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα για τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε ο χιονιάς από την Περιφερειακή Αρχή και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είναι η δεύτερη καταγγελία που βγαίνει στη δημοσιότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, καθώς είχε προηγηθεί η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» Αγλαΐα Κυρίτση.

 

Πολύ σοβαρές καταγγελίες έκανε η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα για τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε ο χιονιάς από την Περιφερειακή Αρχή και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είναι η δεύτερη καταγγελία που βγαίνει στη δημοσιότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, καθώς είχε προηγηθεί η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» Αγλαΐα Κυρίτση.

Η κ. Νικολάρα ουσιαστικά καταγγέλλει ότι, παρότι ήταν γνωστή η επέλαση του χιονιά, δεν υπήρξε η αναγκαία προετοιμασία ώστε τα προβλήματα που θα προκύψουν να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και συντονισμένα. Η κριτική της δεν εντοπίζεται μόνο στην περίπτωση της αντιμετώπισης του χιονιά, αλλά και στα όσα έγιναν, ή καλύτερα όσα δεν έγιναν, πριν και μετά τις πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου στην κεντρική και δυτική Λέσβο.

Η κ. Νικολάρα σημειώνει ότι ο εκχιονισμός του οδικού δικτύου, που ανήκει στην Περιφέρεια, με δικά της ή μισθωμένα μέσα, τελικά εκτελέσθηκε από την Περιφέρεια, το Δήμο και το Στρατό λόγω της έντασης των φαινομένων σε όλο το νησί. Σε άλλο σημείο ρωτά για ποιο λόγο ο συντονισμός ανατέθηκε στον εκτελεστικό γραμματέα αντί τους αντιπεριφερειάρχες, ενώ θεωρεί πως, αν γινόταν καλύτερος συντονισμός, θα μπορούσε από την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας να είχε κινητοποιηθεί το σύνολο των μηχανημάτων που κινητοποιήθηκαν.

 

Ερωτήματα με αιχμές

Ορισμένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει η περιφερειακή σύμβουλος είναι:

- Γιατί η Περιφέρεια προμηθεύτηκε αλάτι αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση της χιονόπτωσης;

- Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες Λέσβου και Έργων και των αντίστοιχων Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Έργων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος;

- Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στις 4 Νοεμβρίου 2016, αναφέρθηκε ότι στο παρελθόν τα μηχανήματα της Περιφέρειας κάλυπταν σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες καθαρισμού των χειμάρρων, κάτι που δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου 2016, ο γεωγραφικός αντιπεριφερειάρχης Λέσβου δήλωσε ότι το έργο που παράγεται είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το ύψος της επένδυσης για την απόκτησή τους. Αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί το ύψος της δαπάνης για καύσιμα ολοένα αυξάνεται; Μήπως αληθεύουν οι ψίθυροι ότι τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται για αλλότριους σκοπούς; Μήπως ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Έργων θα πρέπει, για λόγους διαφάνειας και άρσης των ψιθύρων, να δημοσιοποιεί κάθε μήνα απολογιστικά στοιχεία του έργου των μηχανημάτων;

- Αληθεύει ότι υπήρξε απροθυμία να συμμετέχουν στον εκχιονισμό ιδιοκτήτες μηχανημάτων λόγω οφειλών από έργα που εκτέλεσαν για την Περιφέρεια και παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια;

 

Απάντηση Βαλσαμίδη σε Νικολάρα

 

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, απάντησε στην παρέμβαση της Μαρίας Νικολάρα, με αφορμή τις ενέργειες της Περιφέρειας κατά τον πρόσφατο χιονιά, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, για την αξιοποίηση των μηχανημάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Όπως αναφέρει ο κ. Βαλσαμίδης, η Περιφέρεια έχει μόλις πέντε υπαλλήλους για την αξιοποίηση των μηχανημάτων που διαθέτει. Γι’ αυτό το λόγο και είναι αναγκασμένη να προβαίνει σε δημοπρασίες προκειμένου να κάνει καθαρισμούς χειμάρρων. Με την απάντηση του, ο αντιπεριφερειάρχης απαντά στις καταγγελίες της κ. Νικολάρα στο τμήμα της δικής του αρμοδιότητας. Γεγονός που αφήνει ανοιχτό σε ποικίλες ερμηνείες, το ότι δεν δόθηκε μια συνολική απάντηση στα ζητήματα που έθεσε η κ. Νικολάρα, όπως είναι οι σχέσεις του Θ. Βαλσαμίδη με τον Στρ. Κύτελη, η λειτουργία της Περιφέρειας στον τομέα της πολιτικής προστασίας κλπ..

Ο κ. Βαλσαμίδης στην απάντηση του, περιλαμβάνει μια εκτενή λίστα εργασιών που έγιναν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου. Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις αυτές έχουν αναρτηθεί στο emprosnet.gr, καθώς και ολόκληρη η απάντηση του Θ. Βαλσαμίδη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey