Διαπιστώνει η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Νικολάρα

Προχειρότητες στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας

29/12/2016 - 17:59

Μια σύντομη κριτική αποτίμηση του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που εγκρίθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, κάνει η Μαρία Νικολάρα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί.

Μια σύντομη κριτική αποτίμηση του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που εγκρίθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, κάνει η Μαρία Νικολάρα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 21/12/16 το σχέδιο του ετήσιου τεχνικού προγράμματος 2017.

Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά που φαίνονται ως συνεχιζόμενα έργα όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει, αλλά ούτε καν έχουν δημοπρατηθεί κι ας ανάγεται η χρηματοδότησή τους σε παλιότερα έτη. Όμως δεν μπορούν να περιμένουν έργα π.χ στον Άγιο Ευστράτιο, που έχουν μεγάλη σημασία για τους κατοίκους, ή να μην έχει ξεκινήσει το ερευνητικό πρόγραμμα ανίχνευσης βαρέων μετάλλων στον Κόλπο Καλλονής, όταν γνωρίζουμε τη σημασία και την αναγκαιότητά του.

Η χρηματοδότηση έργων και δράσεων με  πόρους που προέρχονται από τα Τέλη Μεταβίβασης Οχημάτων, παρουσιάζει ελαστικότητα αναντίστοιχη των αναγκών που μπορούν να καλύπτονται από αυτά τα έσοδα, με αποτέλεσμα κάποια ενταγμένα έργα να μην εκτελούνται. Διατίθενται επίσης ποσά από ΤΜΟ για έργα, που η αρμοδιότητά τους δεν ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (εκκλησίες, σχολεία κ.ά). Προφανώς είναι επιβεβλημένη η συνεργασία και οι συνέργειες με άλλους φορείς, όταν όμως καλύπτουν πραγματικές και ιεραρχημένες ανάγκες.

Για τα προς ένταξη έργα, έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ κατάλογο έργων, δράσεων και καλών προθέσεων. Δεν υπάρχει όμως μια εισήγηση με ιεράρχηση και προτεραιότητες. Η ανακατανομή του ΠΔΕ και τα νέα έργα που εντάχθηκαν δεν είναι δυστυχώς προϊόν συλλογικής και συμμετοχικής διαδικασίας.

  Για παράδειγμα:

  • Περιμέναμε πως θα βλέπαμε κάποιο έργο και κάποια δράση σχετικά με την βελτίωση του τουρισμού και του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας, για την ανάσχεση της δύσκολης κατάστασης που βιώσαμε τη χρονιά που φεύγει. Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο και με αφορμή το προσφυγικό, ήρθαν στην επιφάνεια όλες οι παθογένειες και οι ελλείψεις των προηγούμενων χρόνων. Ενημερωθήκαμε κατά τη συνεδρίαση ότι θα μπουν δράσεις 600 χιλ. χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόταση δράσης ή χρηματοδότησης. Πράγμα που σημαίνει ότι κάτι θα… υλοποιηθεί αν…. βρεθούν πόροι!  Η καθ ύλην αρμόδια όμως, Περιφέρεια Β. Αιγαίου δεν έπρεπε από την προηγούμενη χρονιά να έχει φροντίσει; Απ τον τρόπο βέβαια που ήρθε για ‘’συζήτηση’’ το Πρόγραμμα τουριστικής προβολής 2017 βγάλαμε τα συμπεράσματά μας….
  • Περιλαμβάνεται στον πίνακα το Δήμου Λέσβου και της ΔΕΥΑΛ, που ακόμα εκκρεμεί η υποβολή της πρότασης στο αντίστοιχο μέτρο του ΕΣΠΑ !!!
  • Η ανάγκη εκπόνησης μελέτης και εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμού χειμάρρων σε περιοχές Natura, απουσιάζουν από το σχέδιο, παρά τις δραματικές συνέπειες της πρόσφατης πλημμύρας στη Λέσβο.
  • Απουσιάζει από τα προς ένταξη έργα οποιαδήποτε αναφορά στην ολοκλήρωση της μελέτης της νότιας παράκαμψης της Μυτιλήνης.
  • Απουσιάζει επίσης το έργο της αξιοποίησης του ταμιευτήρα στην περιοχή Λαγκάδες της Στύψης. Υπάρχει εδώ και χρόνια, χρειάζεται συντήρηση και κάποια μικρά έργα, για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των αγροτών.

Χαιρετίζουμε, με την ευκαιρία, την άμεση πρόσθετη επιχορήγηση της Περιφέρειας απ το  Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μέσω του ΠΔΕ, με 7,8 εκ. ευρώ, για έργα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στη Λέσβο και τη Χίο.

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και τα προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού, που πρέπει να αυξηθεί. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, είναι αναγκαία η ορθολογικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού, γιατί είναι κρίμα να  λιμνάζουν τα χρήματα που υπάρχουν.

Η συγκρότηση μόλις πριν λίγους μήνες της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, δίνει τη δυνατότητα σε λίγες μέρες, στην κοινωνία και τους φορείς της να συμμετέχουν, να προτείνουν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σχέδιο.

Ωστόσο είναι αναγκαία η ενίσχυση της Επιτροπής και του ρόλου της για να είναι ουσιαστικός. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής που οφείλει να την αναδείξει και να την στηρίξει. Εκτός κι αν δεν επιθυμεί ή βλέπει το ρόλο της διεκπεραιωτικά. Δυστυχώς μέχρι τώρα, δεν έδειξε τέτοια πρόθεση, υποβαθμίζοντας τελικά το ίδιο το όργανο. Από την άλλη οι κοινωνικοί φορείς, που είναι στην πλειοψηφία τους οι ίδιοι που είδαμε να παίρνουν πρωτοβουλίες για θέματα όπως το προσφυγικό ή για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, δείχνουν να ενδιαφέρονται και έχουν άριστη συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή. Δεν μένει λοιπόν παρά να συμμετέχουν ενεργά με τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις προσπάθειες των υπηρεσιών ή να μηδενίσουμε ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής. Ασκούμε την κριτική μας και προτείνουμε με τη σκέψη ότι οι ενέργειές μας, έχουν αντίκτυπο στην ζωή των πολιτών των νησιών μας. Ότι τα χρήματα που διατίθενται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απ την Κυβέρνηση και σε καιρούς χαλεπούς πρέπει να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να απορροφούνται και να «πιάνουν τόπο». Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να αρχίσουν κάποτε  να λαμβάνονται υπόψη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey