Τα βιβλία παίζει

11/11/2016 - 16:25

Ιωάννης Γρυντάκης, Γεώργιος Δάλκος, Άγγελος Χόρτης, Έκτορας Χόρτης

Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αθήνα 2016, σελ. 279

 

«Τα κείμενα των ιστορικών που πραγματεύονται την Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση βρίθουν από “ασήμαντες” λεπτομέρειες. Πολλές από αυτές έχουν ενδιαφέρον ιστορικό, γιατί φωτίζουν τα ιστορικά γεγονότα, άλλες πάλι μας ξαφνιάζουν για την παραδοξότητά τους, άλλες ανατρέπουν την “επίσημη” άποψη για μεγάλες προσωπικότητες, άλλες απλώς προκαλούν θυμηδία. Εστιάζοντας σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες, προσεγγίζουμε την Ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό κάτοπτρο, που προβάλλει το άγνωστο, το περίεργο, το “ασήμαντο”, που πολλές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ίσως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε κάποιες “αλήθειες”, που εκούσια η ιστορική έρευνα αντιπαρέρχεται ή αποσιωπά».

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο των τεσσάρων συγγραφέων, οι οποίοι είναι ιστορικοί με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο και διδακτική εμπειρία και προτείνουν να δούμε την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821, μέσα από ένα άλλο πρίσμα.

Το περιεχόμενο του βιβλίου έχει χωριστεί σε δύο ενότητες, που αφορούν δύο ιστορικές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας: την περίοδο της Τουρκοκρατίας και την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Στις επιμέρους ενότητες περιλαμβάνονται ανέκδοτα για ιστορικά πρόσωπα, για σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα, για στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, για τις συνήθειες των ανθρώπων, την παιδεία, τον πολιτισμό τους κ.λπ..

 

 

Ελένη Λαδιά

Τα άλογα των συγγραφέων (μικρά δοκίμια)

Εκδόσεις Εστία

Αθήνα 2016, σελ. 150

 

«Φαίνεται» -γράφει η Ελένη Λαδιά- «πως υπάρχει μια αστρική τροχιά όπου είναι γραμμένοι οι διαφορετικοί δρόμοι και σκοποί μας».
Όταν πολλές τροχιές συγκλίνουν, δημιουργείται μια κοινότητα αναγνωστών που αναζητούν νόημα. Κι αυτό το νόημα λίγοι συγγραφείς είναι σε θέση να το προσφέρουν. Η μεγάλου εύρους συγγραφέας Ελένη Λαδιά μάς το παρέχει αφειδώς, καθώς καταδύεται σε αρχαίους και σύγχρονους κόσμους με περισσή άνεση.
Στα σύντομα κείμενα του βιβλίου, η συγγραφέας ανοίγει νέες και απάτητες διόδους προς τη γλώσσα, τα συγγραφικά παρασκήνια, τον μύθο και τη φιλοσοφική αναζήτηση, και, τέλος, την τέχνη της ύπαρξης μέσα από παραδείγματα φίλων που έφυγαν (Μίρκα Γεμεντζάκη, Μάνια Καραϊτίδη, Ανδρέας Καραντώνης, Άχμεντ Έτμαν, Σπύρος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παπαδίτσας).

Η Ελένη Λαδιά γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα πιο γνωστά λογοτεχνικά της έργα είναι: «Χάλκινος ύπνος», «Αποσπασματική σχέση», «Η θητεία», «Τα άλση της Περσεφόνης», «Η Χάρις», «Οι ποταμίσοι έρωτες», «Τα ψυχομαντεία και ο υποχθόνιος κόσμος των Ελλήνων». Έχει τιμηθεί με το Β΄ Κρατικό Βραβείο (1981), με το βραβείο «Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών (1999) και με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2007). Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα σλοβένικα, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Άρθρα και μελετήματά της, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της χώρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey