Αντιφατικά τα μηνύματα της δημοτικής αρχής στην προοπτική απορρόφησης των... αντισταθμιστικών για το προσφυγικό, 3 εκ. ευρώ μέσω ΠΔΕ, για έργα και παρεμβάσεις στη Λέσβο

Τα αντισταθμιστικά, θα γίνουν… γήπεδα;

10/11/2016 - 14:14

Οι επαφές σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον ίδιο το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, μέσα στον Σεπτέμβρη, παρά το ότι διεξήχθησαν υπό την πίεση των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν αυτήν την περίοδο για το προσφυγικό, είχαν ομολογουμένως θετικό πρόσημο.

Οι επαφές σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον ίδιο το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, μέσα στον Σεπτέμβρη, παρά το ότι διεξήχθησαν υπό την πίεση των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν αυτήν την περίοδο για το προσφυγικό, είχαν ομολογουμένως θετικό πρόσημο.

Με το «Ε» τότε να αναλύει ένα προς ένα τα νέα δεδομένα και τις προσδοκίες που δημιουργούσαν για την εξασφάλιση ανταποδοτικών αναφορικά με την επιβάρυνση της Λέσβου από τη διαχείριση του προσφυγικού, και στα μέσα Οκτώβρη να παρουσιάζει μία συγκεκριμένη δέσμευση της κυβέρνησης, για την εξασφάλιση πόρων ύψους 3 εκ. ευρώ μέσω ΠΔΕ, για έργα και παρεμβάσεις του Δήμου Λέσβου.

Με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Κώστα Κατσαρό, που είχε παραστεί στις τελικές συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη της Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων στις 13 Οκτώβρη, να κάνει λόγο, ούτε λίγο, ούτε πολύ, για ένα «έξτρα τεχνικό πρόγραμμα» στη διάθεση του Δήμου Λέσβου, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει δύσκολες παρεμβάσεις, όπως το πρόβλημα της στατικής επάρκειας του υπάρχοντος παροπλισμένου Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης.

Οι πληροφορίες ωστόσο που βγαίνουν τελευταία από τη δημοτική αρχή για το σχέδιό της και την προετοιμασία της για την απορρόφηση εθνικών πόρων, είναι μάλλον απογοητευτικές. Αφού διαφαίνεται πρόθεση να σπρωχτούν έργα που έχουν έτοιμες ή εύκολες μελέτες και βάσει των δηλώσεων του ιδίου του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Στρατή Τζιμή, σε τοπική συνάδελφο, τα ανταποδοτικά για το προσφυγικό πάνε για ανακατασκευές και επισκευές… γηπέδων!

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κατσαρός, που είχε «φιξάρει» με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και της Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων, την κυβερνητική πρόθεση ενίσχυσης του Δήμου για πρώτη φορά με ουσιαστικό αποτέλεσμα, είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Είχε χαρακτηρίσει άλλωστε την εξασφάλιση 3 περίπου εκ. ευρώ μέσω ΠΔΕ για δράσεις και έργα, ως θετικό αποτέλεσμα των προηγούμενων συνεχών επαφών της δημοτικής αρχής από τον Σεπτέμβρη με κυβερνητικά στελέχη. Αφού έδινε στο Δήμο τη δυνατότητα να σχεδιάσει με εθνικούς πόρους ένα «έξτρα τεχνικό πρόγραμμα».

 

Το σχέδιο(;) της δημοτικής αρχής

Ο σχεδιασμός ωστόσο της δημοτικής αρχής για την απορρόφηση των εθνικών πόρων που δίνονται αντισταθμιστικά για την επιβάρυνση που δέχτηκε από το προσφυγικό -αν είναι όντως αυτός που διαρρέεται- μάλλον προκαλεί απογοήτευση. Και στην πραγματικότητα αναιρεί τόσο την «επιτυχία των διαπραγματεύσεών» της με την κυβέρνηση, όσο και τη δεδομένη πρόθεσή της -έτσι όπως τουλάχιστον έχει εκφραστεί κατά καιρούς- για παρεμβάσεις ουσίας.

Αφού σύμφωνα και με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα της Λέσβου», με δηλώσεις μάλιστα του ιδίου του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να «σπρώξει» στο ΠΔΕ, όποια έτοιμη ή εύκολη μελέτη υπάρχει στην Τεχνική Υπηρεσία αυτή τη στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις της δημοτικής αρχής που αναμένεται να κατατεθούν οσονούπω, περιλαμβάνουν: αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του γηπέδου Πολιχνίτου, ολοκλήρωση διαμόρφωσης του γηπέδου Μόριας, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του γηπέδου Κάτω Τρίτους και των αντίστοιχων των γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ της Παναγιούδας!

Και παρά το ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί πως η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση, θα αξιοποιούνταν για παρεμβάσεις σε περιοχές που είχαν επιβαρυνθεί από το προσφυγικό ή για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, με το δήμαρχο να έχει «δείξει» διάθεση και για την προσπάθεια αναβάθμισης πάρκων ή δημιουργίας νέων χώρων αναψυχής, επί του παρόντος φαίνεται πως δεν έχει γίνει καμία σχετική σοβαρή προεργασία επί τούτων.

Όπως φαίνεται ότι λείπει και το όραμα, να σχεδιαστεί κάτι με… δεδομένη χρηματοδότηση, που να δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα, όπως το υπάρχον κολυμβητήριο στη Μυτιλήνη, που δεν μπορεί να πληρώσει αυτή την άρση του προβλήματος της στατικής του επάρκειας για να γίνει κάτι.

 

Σύγχυση…

Την ίδια ώρα, παρά το ότι γίνεται αξιοσημείωτη προσπάθεια προβολής της Λέσβου και εξασφάλισης «συμμάχων» σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, με χαρακτηριστική την πρόσφατη επιτυχημένη παρουσία του δημάρχου στη Νέα Υόρκη, διαπιστώνεται πως στην πράξη, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε σύγχυση.

Μία σύγχυση που προκύπτει στην ανάλυση των μεγαλεπήβολων πραγμάτων που θέλει να κάνει σε σχέση με αυτά που μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει. Δημιουργώντας και μία σύγχυση στο μήνυμα που δίνει τελικά η δημοτική αρχή στους πολίτες αλλά και σε φορείς που απαιτούν λύσεις σε μικρά και μεγάλα ζητήματα ή προκλήσεις, για να μπορέσει η Λέσβος να σηκώσει πράγματι κεφάλι.

Γιατί αν τα 3 εκ. ευρώ που έρχονται ως ανταποδοτικά για το προσφυγικό, δύνανται πράγματι να δοθούν για την αναβάθμιση ποδοσφαιρικών γηπέδων, τότε φαίνεται πως η δημοτική αρχή επιχειρεί με αξιοθαύμαστη προσπάθεια και επιμονή, να βρει συμμάχους και ευκαιρίες -για πρώτη φορά και στο εξωτερικό- χωρίς να έχει μπει στη διαδικασία να ξεκαθαρίσει πραγματικά τι σχέδιο έχει για να τους αξιοποιήσει όταν θα έλθει πιθανά η στιγμή…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey