Από τους συντοπίτες της Πετρούπολης

Για την προσφυγομάνα Λέσβο

15/06/2016 - 15:21

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική εκδήλωση «Με κέντρο το νησί του Θεόφιλου» του Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος».
Το Σάββατο 28 Μαΐου, Μυτιληνιοί συντοπίτες αλλά και φίλοι του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην πρόσκληση για ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι, που φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο Θέατρο Πέτρ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική εκδήλωση «Με κέντρο το νησί του Θεόφιλου» του Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος».
Το Σάββατο 28 Μαΐου, Μυτιληνιοί συντοπίτες αλλά και φίλοι του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην πρόσκληση για ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι, που φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο Θέατρο Πέτρας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μεγαλοσύνη της ψυχής και της ανθρωπιάς των κατοίκων της προσφυγομάνας Λέσβου, ανθρώπων του μόχθου, της αξιοσύνης και της προσφοράς.

Σκοπός της παράστασης, να προβάλλει τις πολιτιστικές γέφυρες του νησιού με άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Θεσσαλία, η Λευκάδα, ο Έβρος, η Σμύρνη, η Πόλη, η Καππαδοκία.
Με περίσσια αγάπη αλλά και με σεβασμό στην ιστορία, τις αξίες και τα έθιμα του τόπου, μία εξαιρετική ομάδα μουσικών, τραγουδιστών και χορευτών, μετέφερε στους θεατές το ξεχωριστό αναλλοίωτο άρωμα της αρχόντισσας του Αιγαίου, δημιουργώντας μια αυθεντική, παραδοσιακή ατμόσφαιρα, αντάξια της λαμπρής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Αστείρευτες αναμνήσεις

«Γυρίσαμε πίσω στο χρόνο και ταξιδέψαμε στ' όμορφο νησί, αγγίξαμε ένα πέλαγος σαν το Αιγαίο αστείρευτες αναμνήσεις απ' αυτό το μέρος που παράδεισο το έχουμε ονομάσει στα κατάβαθα μέρη της ψυχής μας και νιώσαμε γι' άλλη μια φορά ευγνωμοσύνη για τον τόπο που μας γέννησε» αναφέρει ο Σύλλογος.

Η έναρξη της παράστασης έγινε από τη χορωδία «Νοστωδία» του Συλλόγου, ενώ τραγούδησαν επίσης οι γυναίκες της χορωδίας του Ομίλου Παραδοσιακών Αναζητήσεων (ΟΠΑ). Παραδοσιακοί χοροί, όπως απτάλικος, μπάλος, τσάμικο, ζωναράδικος, θιακός, σιληβριανός, συρτός Μικράς Ασίας, αΐβαλιώτικα ζεμπέκικα, μικρασιάτικα τσιφτετέλια, χασάπικα και καρσιλαμάδες ήταν λίγοι μόνο από τους σκοπούς που απέδωσε αυθεντικά η ορχήστρα «Επτάσημο», η οποία συνόδευσε την εξαιρετική παραδοσιακή φωνή της Σταυρούλα Δαλιάνη. Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης ταξίδεψε το κοινό με το κανονάκι του, ερμηνεύοντας με πάθος παραδοσιακούς σμυρναίικους σκοπούς, ενώ ο Δημήτρης Μπάκος με τη γκάιντα και ο Γιάννης Γευγέλης στα κρουστά, συμπλήρωναν ιδανικά την «αφήγηση».
Οι χορευτές του Συλλόγου με χειροποίητες παραδοσιακές ενδυμασίες και με την καθοδήγηση του καταξιωμένου χοροδιδάσκαλου Κώστα Πιπίνη, βίωσαν και μετέφεραν στο κοινό το μήνυμα της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς μας και προκάλεσαν πολλές φορές ένα δυνατό και αυθόρμητο χειροκρότημα.

Σε αυτή την προσπάθεια του Συλλόγου να διατηρήσει τις αξίες και τις λαϊκές παραδόσεις της πατρίδας μας, στάθηκε ακόμα μια φορά αρωγός ο Δήμος Πετρούπολης, με το δήμαρχο Βαγγέλη Σίμο να χαιρετίζει το έργο του Συλλόγου, όπως επίσης την στήριξή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής με την παρουσία του προέδρου της, Νεκτάριου Βακάλη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey