Πολυφίλητη (Μυθιστόρημα)

05/02/2016 - 15:27
Δημοσιογράφος, σπουδαίος λαογραφικός και ιστορικός ερευνητής και βραβευμένος συγγραφέας, ο Νίκος Ψιλάκης μετά το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο «Δυο φεγγάρια δρόμο», κυκλοφόρησε και ένα δεύτερο μυθιστόρημα. Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στο Χάνδακα, πρωτεύουσα του ενετικού «Βασιλείου της Κρήτης», την πόλη που γνώρισε τη μεγαλύτερη πολιορκία της ιστορίας.

Δημοσιογράφος, σπουδαίος λαογραφικός και ιστορικός ερευνητής και βραβευμένος συγγραφέας, ο Νίκος Ψιλάκης μετά το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο «Δυο φεγγάρια δρόμο», κυκλοφόρησε και ένα δεύτερο μυθιστόρημα.

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται στο Χάνδακα, πρωτεύουσα του ενετικού «Βασιλείου της Κρήτης», την πόλη που γνώρισε τη μεγαλύτερη πολιορκία της ιστορίας.

Ήταν άνοιξη του 1647 όταν έφτασαν έξω από τα τείχη της τα οθωμανικά στρατεύματα, τα οποία είχαν ήδη καταλάβει δυο πόλεις κι ολόκληρη σχεδόν την ενδοχώρα.

Ο ασφυκτικός κλοιός της έμελλε να κρατήσει σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1669.

Τα βασικά πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές της αφήγησης, είναι φανταστικά. Δρουν, όμως, και κινούνται σ’ ένα πραγματικό περιβάλλον, συναντούν τους αληθινούς πρωταγωνιστές της εποχής, βιώνουν τον πόλεμο, γίνονται οι σιωπηλοί μάρτυρες γεγονότων που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή ιστορία του 17ου αιώνα.

Δυο λόγια για την υπόθεση αυτού του απολαυστικού έργου που διαβάζεται απνευστί:
Μια νέα γυναίκα μ’ ένα νόθο βρέφος στην αγκαλιά, περπατά για ώρες πολλές σε άγνωστα μονοπάτια και τελικά προλαβαίνει να κλειστεί στην πόλη, λίγο πριν αρχίσει η μεγαλύτερη πολιορκία της ιστορίας.

Το επόμενο βράδυ το αφήνει έκθετο στα σκαλιά του Αγίου Σαλβαδόρου και κλείνεται στη μοναξιά της προσπαθώντας να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο που δεν τη χωρούσε.

Κοιμάται σε χαλάσματα και σε ξενώνες, γίνεται τροφός ενός ορφανού κοριτσιού και τελικά καταλήγει σε μιαν ακρινή γειτονιά του Κάστρου, όπου ζει όλα τα χρόνια της πολιορκίας.

Ο μεγάλος της έρωτας, χαμένος στις άδηλες διαδρομές των συναισθημάτων, επανέρχεται σε κάθε στιγμή, άλλοτε ως μνήμη και άλλοτε ως ελπίδα.

Σ’ αυτή τη μικρή γειτονιά του Κάστρου, ανάμεσα σε ανθρώπους που μαθαίνουν να ζουν με τον πόλεμο μέχρι να παραδοθούνε στο ζόφο, ζει για είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey