«Λεσβιακό Ημερολόγιο 2016: Γράμματα, Τέχνες, Πολιτισμός»

15/01/2016 - 23:08
Κυκλοφόρησε για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις «Αιολίδα» το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» για το 2016, με επιμέλεια του φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά.

Κυκλοφόρησε για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις «Αιολίδα» το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» για το 2016, με επιμέλεια του φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά.

Στο εξαιρετικό αυτό πόνημα των 309 σελίδων περιέχονται δεκαέξι θεματικές ενότητες με πρωτότυπα έργα Λέσβιων εργατών του Πνεύματος, της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Στον πρόλογο του «Ημερολογίου» ο Παναγιώτης Σκορδάς αναφέρεται στα δύο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που πέρασε (2015), την πολιτική κατάσταση και το μεταναστευτικό, ενώ κλείνει τον πρόλογο με την προτροπή να αντλούμε δύναμη, ελπίδα και κουράγιο μέσα από τα βιβλία.
Ακολουθεί το ημερολόγια του 2016, ένα στοιχείο εξαιρετικά χρηστικό για τον καθένα. Κάτι που μας μεταφέρει σε παλαιότερες εποχές, όταν το γραπτό ημερολόγιο βοηθούσε στον προσδιορισμό ημερομηνιών και εορτών.

Ακολουθούν χαιρετισμοί του Σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου και του δημάρχου Μυτιλήνης κ. Σπύρου Γαληνού.
Εντυπωσιακές είναι οι δεκαέξι φωτογραφίες του Στρατή Τσουλέλλη με τις κατατοπιστικές και εύστοχες υποσημειώσεις. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παρόντος «Ημερολογίου» είναι η πυκνή και καίρια εικονογράφηση, που καλύπτει μεγάλο μέρος του περιεχομένου του. Κείμενα από την αρχαία Ιστορία μέχρι και σήμερα -με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό- δίνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον στο εν λόγω πόνημα.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι ενότητες «Εκκλησιαστική Ιστορία» και «Λαογραφία» με τις εκπληκτικές φωτογραφίες που διανθίζουν τα κείμενα!
Σε 26 σελίδες του «Ημερολογίου» παρουσιάζεται ανάγλυφα η δημοσιογραφία στη Λέσβο στη μεσοπολεμική περίοδο και στην περίοδο πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Γενικά, το «Ημερολόγιο του 2016», όπως και τα προηγούμενα, αποτελεί παρακαταθήκη για τα λεσβιακά δρώμενα, χάρη στην προθυμία και την ικανότητα των συγγραφέων, κυρίως όμως χάρη στην ακάματη προσπάθεια, εμπειρία και ικανότητα του Παναγιώτη Σκορδά να επιμελείται εύστοχα και αποτελεσματικά την τεράστια ύλη που έχει να χειριστεί.

Τον συγχαίρω και του εύχομαι να είναι γερός, για να συνεχίσει το δύσκολο και ωφέλιμο έργο των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού στη Λέσβο.

Δρ. Ηλίας Παπαγεωργίου
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey