Μαθητές των Παμφίλων ξαναζωντάνεψαν με κωμωδίες του Αριστοφάνη το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης

Ο Πλούτος και η Ειρήνη στην πόλη μας

05/04/2012 - 17:03

Παιδικές φωνές και γέλια γέμισε χτες το πρωί το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης. Παρών, και ο πατέρας της κωμωδίας, ο Αριστοφάνης, χάρη σε μια μεγάλη ομάδα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παμφίλων.

Παιδικές φωνές και γέλια γέμισε χτες το πρωί το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης. Παρών, και ο πατέρας της κωμωδίας, ο Αριστοφάνης, χάρη σε μια μεγάλη ομάδα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παμφίλων. Στο πλαίσιο συνεργασίας που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, μικροί και μεγάλοι μαθητές αναβίωσαν την ιστορία του μνημείου και παρουσίασαν τρία από τα πιο γνωστά έργα του αρχαίου κωμωδού, την «Ειρήνη», τον «Πλούτο» και τη «Λυσιστράτη», ζωντανεύοντας το χώρο του Θεάτρου αιώνες μετά την τελευταία χρήση του.

Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο θεατρικός αρχαίος λόγος ακούγεται μέσα στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου. Όσες φορές στο παρελθόν υπήρξαν εκδηλώσεις που περιελάμβαναν αρχαίο θεατρικό λόγο, αυτός παρουσιάσθηκε πίσω από τη σκηνή.

Έμαθαν και διασκέδασαν
Η Ειρήνη και ο Πόλεμος, ο Πλούτος και ο φτωχός χωρικός Χρεμύλος, αλλά και η Λυσιστράτη και οι υπόλοιπες γυναίκες της αρχαίας Αθήνας του Πελοποννησιακού Πολέμου, που αποφασίζουν να ξαναφέρουν την ειρήνη στον τόπο τους, πήραν σάρκα και οστά μέσα από τις χαριτωμένες ερμηνείες των παιδιών των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παμφίλων.

Τα παιδιά ήταν ταυτοχρόνως ηθοποιοί και κοινό, αφού κάθε τάξη παρακολουθούσε την παρουσίαση της άλλης

Με υπεύθυνους τους δασκάλους τους, Μαρίνα Κεφαλά, Γιώργο Κωφόπουλο και Μαρία Χαλκιά αντίστοιχα, και χάρη στην άδεια που πήραν από την Κ΄ ΕΠΚΑ για τη χρήση του μνημείου, οι μαθητές των τριών τάξεων διασκέδασαν και οι ίδιοι με την καρδιά τους, εκφωνώντας τις ατάκες που περιλαμβάνονται στα γνωστά εικονογραφημένα βιβλία της Σοφίας Ζαραμπούκα.

«Επιλέξαμε έργα του Αριστοφάνη, αφού είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να αποδώσουν κωμωδίες», εξήγησε στο «Ε» η κ. Χαλκιά. «Τα συγκεκριμένα βιβλία είναι ειδικά γραμμένα για παιδιά, οι μαθητές έφεραν τα δικά τους υλικά και έφτιαξαν τα σκηνικά, τις στολές και τα διάφορα αξεσουάρ και το διασκέδασαν με την ψυχή τους.»


Ο χορός από την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, αποτελούμενος από παιδιά τής Δ΄ τάξης δημοτικού

Και έρευνα
Δεν ήταν όμως μόνο οι μαθητές του Δημοτικού που παρουσίασαν τη δουλειά τους. Στο πλαίσιο πρόβλεψης για συνεργασία των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρχει μια ομαλή πρόσβαση των μαθητών τής ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού στην Α΄ Γυμνασίου, πριν τις λιλιπούτειες θεατρικές παραστάσεις οι μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Παμφίλων πραγματοποίησαν μια πλήρη κι εμπεριστατωμένη παρουσίαση τις ιστορίας του Δημοτικού Θεάτρου της Μυτιλήνης, την οποία είχαν ετοιμάσει με τις καθηγήτριές τους Μάγδα Βλαχάκη και Ευθυμία Ζεϊβέκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές μίλησαν για τα μέρη του θεάτρου, τη χρήση του, τους μηχανισμούς και τα προσωπεία, αλλά και για τη δραματική ποίηση και τα μέρη της τραγωδίας, της κωμωδίας και του σατιρικού δράματος, καθώς και για τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές (Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη) και φυσικά, για τον Αριστοφάνη.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, όλοι οι μαθητές απόλαυσαν ιδιαίτερα τη συνεργασία αυτή και την επίσκεψή τους στο Αρχαίο Θέατρο, ιδιαιτέρως λόγω του ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν ξαναβρεθεί στο χώρο του.
Αμέσως μετά τη δράση, οι μαθητές του Γυμνασίου επέστρεψαν στο Σχολείο τους, ενώ οι μαθητές του Δημοτικού άδραξαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και το παρακείμενο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey