Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

06/06/2014 - 21:07

Εσπευσμένα οι φορείς της αυτοδιοίκησης τρέχουν να προλάβουν μέχρι την Τρίτη να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που όλα δείχνουν πως θα ξεκινήσει άμεσα.

Εσπευσμένα οι φορείς της αυτοδιοίκησης τρέχουν να προλάβουν μέχρι την Τρίτη να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που όλα δείχνουν πως θα ξεκινήσει άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει τεθεί κανένας περιορισμός στον αριθμό των πενταμηνιτών που μπορούν να ζητήσουν, ενώ περιορισμοί δεν υπάρχουν και σε σχέση με τις ειδικότητες, αφού παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να καλύψουν θέσεις εργατών, γιατρών, ξεναγών ακόμη και αγιογράφων.

Την πρότασή του έχει ήδη διαμορφώσει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Λέσβου, Ηλίας Κουνιαρέλλης, που ζητά για τον τομέα του 250 προσλήψεις, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου μετά το αίτημα να διεκδικήσει και την ικανοποίησή του.

Μάλιστα ο κ. Κουνιαρέλλης απ’ την έως τώρα εμπειρία του σε τέτοια προγράμματα, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανόν οι προσλήψεις να γίνουν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, για αυτό άλλωστε και οι ασφυκτικές προθεσμίες για την υποβολή των αιτημάτων.

Διαδικασία-εξπρές
Με ημερομηνία 2 Ιουνίου, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, Άννα Δαλλαπόρτα, με έγγραφό της προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σημειώνει πως με τη λήξη του πρώτου προγράμματος, αλλά και προκειμένου να ληφθούν ανακουφιστικά μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός β΄ κύκλου της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα», για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης πεντάμηνης διάρκειας, σε δήμους, περιφέρειες και άλλους δημόσιους φορείς.

«Στόχος των προγραμμάτων θα είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων, η αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο, η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», αναφέρει η γενική γραμματέας, προσθέτοντας πως το έντυπο που στάλθηκε για να συμπληρώσουν τα αιτήματά τους οι δήμοι, αποσκοπεί στη χαρτογράφηση των αναγκών σε θέσεις εργασίας και την καταγραφή όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και του αντίστοιχου επίπεδου εκπαίδευσης σε επίπεδο κάθε δήμου.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, θα συμβάλλουν σημαντικά στον αρτιότερο σχεδιασμό του β΄ κύκλου του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται ουσιαστικότερα στις ανάγκες των δήμων σε θέσεις απασχόλησης.

Για αυτό και ζητήθηκε μέσω της ΚΕΔΕ απ’ τους δήμους να συμπληρώσουν και να στείλουν μέχρι τις 10 Ιουνίου, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή τις προτάσεις τους, και μάλιστα λόγω του επείγοντος χαρακτήρα για το σχεδιασμό του προγράμματος, παρακαλούνται αυστηρά να τηρήσουν την καταληκτική ημερομηνία.
Το έγγραφο της ΚΕΔΕ στο Δήμο Λέσβου έφτασε την Πέμπτη 5 Ιουνίου και αμέσως, μέσω της Διεύθυνσης Διοίκησης, όπως μας είπε ο προϊστάμενός της, Στρατής Τζίνης, ξεκίνησε η αποτύπωση των αιτημάτων όλων των υπηρεσιών, προκειμένου να αποσταλεί ο πίνακας με το σύνολο των σχετικών αιτημάτων.

«Στις 27 Μαΐου απ’ τους 288 πενταμηνίτες που σ’ αυτήν τη φάση προσέλαβε ο Δήμος Λέσβου, έφυγαν και οι τελευταίοι, με εξαίρεση 10 ακόμη άτομα που απασχολούνται στην ψηφιοποίηση», προσέθεσε ο κ. Τζίνης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για όλες τις ειδικότητες, για όλες τις υπηρεσιακές ανάγκες, για όλες τις υπηρεσίες.

250 το πρώτο αίτημα
«Όλο το προηγούμενο διάστημα, και με την υποστήριξη του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, είχαμε μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας το αίτημά μας για άμεση υλοποίηση και β΄ κύκλου προσλήψεων πενταμηνιτών, αλλά και την ανάγκη πρόσληψης περισσότερων ειδικοτήτων για την κάλυψη σοβαρών κενών, όπως για παράδειγμα ηλεκτρολόγων», ανέφερε ο κ. Κουνιαρέλλης, τονίζοντας πως ήδη η Αντιδημαρχία του έχει ζητήσει την πρόσληψη 200 εργατών γενικών καθηκόντων, 30 οδηγών (όλων των κατηγοριών, ακόμη και Δ΄, που δεν έχει ο Δήμος), όπως και 20 ηλεκτρολόγων, τουλάχιστον ενός σε κάθε δημοτική ενότητα.

Για όλα αυτά τα θέματα, αλλά και για να διασφαλίσει πως θα υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου Λέσβου σε καίριους τομείς όπου πάσχει από υποστελέχωση, όπως της καθαριότητας, ο αντιδήμαρχος την Τετάρτη θα μεταβεί - κι όχι για πρώτη φορά - στο Υπουργείο Εργασίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey