«Πού είναι ο Δήμος» και πού… τα τσομπανόσκυλα;

Από τον Αύγουστο, 600 πρόβατα θύματα σκυλιών!

19/03/2014 - 17:05

Αποκαλυπτική ήταν η συνάντηση της Επιτροπής του Δήμου για τα Αδέσποτα με κτηνοτρόφους και προέδρους τοπικών κοινοτήτων, για την οποία γράψαμε εκτενώς στο προηγούμενό μας φύλλο.

Αποκαλυπτική ήταν η συνάντηση της Επιτροπής του Δήμου για τα Αδέσποτα με κτηνοτρόφους και προέδρους τοπικών κοινοτήτων, για την οποία γράψαμε εκτενώς στο προηγούμενό μας φύλλο.

Πάνω από 600 πρόβατα-θύματα αδέσποτων σκυλιών μετρούν οι κτηνοτρόφοι από τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα, επιστολή αγανάκτησης για τις ζημιές και την καταστροφή περιουσίας αγροτών και κτηνοτρόφων εξέδωσε ο Αγροτικός - Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ο Σύλλογος «προειδοποιεί» ότι αν δε ληφθούν αμέσως μέτρα, οι κάτοικοι «θα αναγκαστούν οι ίδιοι να προστατέψουν τη σωματική ακεραιότητα και περιουσία τους».

«Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο αν δεν αναλάβουμε δράση», τονίζει στο «Ε» το μέλος της Επιτροπής του Δήμου Λέσβου για τα Αδέσποτα Ιωσήφ Μποτετζάγιας, ο οποίος εύστοχα αναρωτιέται «πού είναι τα τσομπανόσκυλα».

Ειδικότερα, παραθέτοντας φωτογραφίες-ντοκουμέντα, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι στις 10 Μαρτίου αγέλη σκύλων, «προφανώς ορμώμενη από τον περίβολο του Ταξιάρχη, αφού η μάντρα του κτηνοτρόφου βρίσκεται σε μικρή απόσταση», κατασπάραξε δύο αρνιά και στριμώχνοντας άλλα 18 μέσα στη μάντρα, «έσκασαν» και άλλα τρία κουτσάθηκαν.

Συνολικά, επισημαίνει, ότι ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Αψώκαρδος είχε 23 απώλειες σε αποκομμένα αρνιά. Στο πλαίσιο αυτό, αναρωτιέται ποιος θα αποζημιώσει τον κτηνοτρόφο, αλλά και όλους όσοι υφίστανται ζημιές. Τέλος, προσθέτει ότι αρκετοί πολίτες που επισκέπτονται τον Ταξιάρχη, δέχονται επιθέσεις από σκύλους.

Επαναλαμβάνεται η ιστορία
Το φαύλο κύκλο στον οποίο έχουμε μπει και δενλέμε να βγούμε αν δεν υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες σε σχέση με το αν τα σκυλιά είναι αδέσποτα ή τσιπαρισμένα δεσποζόμενα, επεσήμανε για ακόμα μια φορά στο «Ε» ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας. «Όπως έγινε και με τη γυναίκα στο Πλωμάρι που οι γείτονες έλεγαν ότι ο σκύλος που τη δάγκωσε άσχημα, ήταν δεσποζόμενος και άλλοι ότι ήταν αδέσποτος, έτσι συμβαίνει και τώρα.

Τα σκυλιά που κατέστρεψαν στο Μανταμάδο περιουσίες, είναι πράγματι αδέσποτα; Αυτό πρέπει να εξακριβωθεί.

Και σε άμεση προτεραιότητα πρέπει να ελεγχθεί αν τα δεσποζόμενα σκυλιά είναι τσιπαρισμένα και αναλόγως να υπάρξουν πρόστιμα», τόνισε.

Τέλος, απόρησε κι εκείνος με τη σειρά του: «Γνωρίζω σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ότι τα τσομπανόσκυλα των κτηνοτρόφων, όχι μόνο τα βάζουν με αδέσποτα που ετοιμάζονται να ρημάξουν περιουσίες, αλλά και με ολόκληρες αρκούδες! Πώς είναι δυνατό τα τσομπανόσκυλα να μην έκαναν κάποια ενέργεια; Ή μήπως οι κτηνοτρόφοι δε διαθέτουν;»

Αντιμετώπιση από κοινού
Είναι πολύ λυπηρό ένα κτηνοτρόφος που δοκιμάζεται, να χάνει την περιουσία του, διαπίστωσε μέσω του «Ε» ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, επαναλαμβάνοντας ότι σε περιόδους κρίσης η αντιμετώπιση πρέπει να είναι κοινή.

«Για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε ποιμενικό σκύλο και περιφραγμένο χώρο. Αυτό το έχουν διαφυλάξει οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου;», αναρωτήθηκε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι πρέπει να γίνει άμεσα, με παρούσα την Αστυνομία και εκπρόσωπο του Κυνηγετικού Συλλόγου, νέα σύσκεψη, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από όλους τους φορείς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey