Η βροχή δεν εμπόδισε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Λαοθάλασσες κεφιού και σάτιρας

05/03/2014 - 15:59

Ακμαιότατο το ηθικό όλης της Λέσβου, χάρη στο πλούσιο πρόγραμμα του λεσβιακού καρναβαλιού σε όλο το νησί. Οι Μυτιληνιοί, κάθε ηλικίας, βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού, αλλά και σε όλα τα μέρη όπου διοργανώθηκαν καρναβάλια.

Ακμαιότατο το ηθικό όλης της Λέσβου, χάρη στο πλούσιο πρόγραμμα του λεσβιακού καρναβαλιού σε όλο το νησί. Οι Μυτιληνιοί, κάθε ηλικίας, βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, στους δρόμους της πρωτεύουσας του νησιού, αλλά και σε όλα τα μέρη όπου διοργανώθηκαν καρναβάλια. Από την Άντισσα, το Μεσότοπο, την Ερεσό έως τη Στύψη και το Μόλυβο, την Πέτρα, τη Γέρα, την Αγιάσο, το Μανταμάδο, την Αγία Παρασκευή, την Επάνω Σκάλα και το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, παρακολούθησαν όλες τις εκδηλώσεις.

Όπου υπήρχε στέγαστρο και ζεστό μέρος, τα θεατρικά δρώμενα μεταφέρθηκαν εκεί, όπου όμως δεν υπήρχε οι καρναβαλιστές παρέμειναν στη βροχή, επιλέγοντας να ξεσκάσουν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και να γελάσουν με την καρδιά τους, όχι μόνο με τις ευφάνταστες μουτσούνες, αλλά και με τη σάτιρα που διακωμωδούσε την κρίση, τον «Καλλικράτη», ακόμα και… τα «πλαστικά θερμοκήπια» της προκυμαίας!



Φαντασία και κεράσματα
Οι μουσικές και οι αποκριάτικοι ρυθμοί ακούγονταν όλες τις ώρες, με αποκορύφωμα το απόγευμα της Κυριακής, όπου πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη παρέλαση στην προκυμαία Μυτιλήνης. Η ομάδα της Ονειρούπολης που ζητούσε ανακύκλωση, η ομάδα των Ζουλού από την Παναγιούδα που βραβεύτηκε για την ευρηματικότητά της, αλλά και η ομάδα της Σαπφούς που μιλούσε για τη Δημοκρατία του Περικλή, ήταν μερικές από εκείνες που έκλεψαν την παράσταση.

Ρυζόγαλο, λουκουμάδες, αλλά και σουβλάκια περίμεναν τους επισκέπτες της Άντισσας, οι οποίοι δεν είχαν πρόβλημα να παραμένουν στην πλατεία του χωριού για να απολαύσουν τα καρναβάλια με τις ομπρέλες ανά χείρας. Μασκοφόροι και καρναβαλικά σχήματα και άρματα, σατιρικά σκετς και παρλάτες χάρισαν στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές, οι οποίες συνεχίστηκαν και την Καθαρή Δευτέρα με παραδοσιακούς χορούς και νηστίσιμα εδέσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Τέρπανδρος».

 

Στο Μεσότοπο, το καρναβάλι μεταφέρθηκε σε κλειστή αίθουσα και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις λιχουδιές του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, αλλά και άφθονο τσίπουρο, πέραν των «Κουδουνάτων» που έκλεψαν την παράσταση. Στο 28ο Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι, το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό, οι παραδοσιακοί «Κουδουνάτοι» παρέσυραν στο διάβα τους όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι παρακολούθησαν σάτιρες με πολλά απρόοπτα και ομάδες μασκαράδων, τα «αυθόρμητα συσσίτια».



«Η καλύτερη…»
Οι καλύτερες των τελευταίων χρόνων, παρά την ασταμάτητη βροχή, χαρακτηρίστηκαν οι φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις της αγιασώτικης Αποκριάς, με τους επισκέπτες κόντρα στον καιρό να επιμένουν να δουν όλα τα δρώμενα. Στους παρευρισκομένους προσφέρθηκε δωρεάν ούζο και νηστίσιμα εδέσματα, ενώ τα βράδια στα καφενεία στήθηκαν λαϊκά γλέντια με αυθόρμητα δρώμενα, «τριψίματα», «ιμτσούνις», στίχους της παρέας. Οι διοργανωτές ευχαριστούν το Δήμο Λέσβου για την οικονομική ενίσχυση των εκδηλώσεων του τριημέρου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν για την καλύτερη παρουσίαση των συγκροτημάτων.

 

Στην πρεμιέρα του Λεσβιακού Καρναβαλιού, η αγιασώτικη σάτιρα έδωσε το παρών στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου με τον τίτλο «Τα Γιούνια», με το καρναβαλικό μονόπρακτο των Παναγιώτη Κουτσκουδή και Αντώνη Μηνά «Μαθήματα όλμου».

Το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο των σχολικών αποκριάτικων εκδηλώσεων του Γυμνασίου - Λυκείου Αγιάσου, εκφωνήθηκαν οι μαθητικές σάτιρες των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Την επομένη, το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» παρουσίασε σε δυο παραστάσεις την καθιερωμένη καρναβαλική του επιθεώρηση, που φέτος είχε τίτλο «Φως στο τούνελ!».

 

Ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» οργάνωσε την Κυριακή, από τις πρωινές ώρες, τον όμιλο μεταμφιεσμένων γυναικών, που περιδιάβηκε τις γειτονιές του χωριού τραγουδώντας τα παραδοσιακά αθυρόστομα τριψίματα και κατέληξε στο Καμπούδι, όπου παρουσιάστηκε το καρναβαλικό συγκρότημα «Αδάμ και Εύα».

Στη συνέχεια, η λαϊκή πομπή διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους του χωριού και κατέληξε στην Πλατεία Αγοράς, όπου εμφανίστηκε το συγκρότημα «Γοι π’νασμέν’» των Βασίλη Βερδούκα και Παναγιώτη Λαλά. Στους πολυπληθείς επισκέπτες προσφέρθηκε δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο.

 

Η φετινή πρωτοτυπία (οργάνωση κυριακάτικων εκδηλώσεων και σε άλλες περιοχές του χωριού, εκτός της Πλατείας Αγοράς) στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αναβιώνει την εποχή της θρυλικής γενιάς του Ανανία Καραμανλή (1954 - 1960), όταν όλο το χωριό σεργιάνιζε στις στράτες μαζί με τον καρνάβαλο.

Στο κατάμεστο θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου παρουσιάστηκαν την Καθαρή Δευτέρα τρεις σατιρικές παραστάσεις. Το «Καλάκαργια τσι ίτζιξι» των Δημήτρη Τζαννή, Δημήτρη Ψαρρού και Γιώργου Λεβέντη. Ακολούθησε «Η τρόικα στην Αγιάσο» του Γιώργου Παπάνη. Τέλος, παρουσιάστηκε το «Αγιάσου, έχ’ς ταλέντου» του Γρηγόρη Μακαρώνη και του  Παναγιώτη Ζαροδημητράκη.



Και βραβεία…
Τιμητικά διπλώματα και βραβεία απένειμε στο τριήμερο των Αποκριών το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Επάνω Σκάλας, τιμώντας τους καρναβαλιστές και τη μεγάλη τους συμμετοχή.

Στην Αγιάσο

Στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του Σαββάτου, ο Κώστας Αρναούτογλου και η Λίτσα Κοιτέλια για το τσιφτετέλι τους ως ζευγάρι της «Ελληνοτουρκικής Φιλίας», αλλά και η Αντωνία Βελισσάρη για την πρωτότυπη εμφάνιση, κέρδισαν εισιτήρια από την Blue Star Ferries. Την Κυριακή, ο Ιωάννης Μαλλιαρός απέσπασε το «Βραβείο Κρίνου», ως «Άραβας της Αλυσίδας», και κέρδισε σειρά βιβλίων και λευκωμάτων από τη Λέσβο.

Στην Άντισσα

Ο χαρταετός που πέταξε ψηλότερα της Παναγιώτας Εγγλέζου χάρισε στην ιδιοκτήτρια εισιτήρια της Blue Star Ferries, ενώ ο χειροποίητος χαρταετός από εκπαιδευτικό του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και ο «Φευγάτος» του Μένιου Τζινή χάρισε στους δημιουργούς 30 βιβλία της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey