Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης Τούρκων καλλιτεχνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυτιλήνης

«Άνεμοι του Αιγαίου» στην Επάνω Σκάλα…

18/09/2013 - 15:16

Εγκαινιάζεται, αύριο Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα, η έκθεση Τούρκων ζωγράφων, φωτογράφων κ.ά., με θέμα «Άνεμοι του Αιγαίου», που θα φιλοξενείται για τις επόμενες 10 ημέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυτιλήνης.

Εγκαινιάζεται, αύριο Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα, η έκθεση Τούρκων ζωγράφων, φωτογράφων κ.ά., με θέμα «Άνεμοι του Αιγαίου», που θα φιλοξενείται για τις επόμενες 10 ημέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυτιλήνης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τα 90 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης τη Λωζάννης, της πρώτης συνθήκης στην ιστορία που ανάγκασε ανθρώπους να μετακινηθούν βάσει του θρησκεύματός τους.

Σε αυτήν θα συμμετάσχουν 20 Τούρκοι με τα έργα τους, που θα είναι τόσο ζωγραφικής, όσο και φωτογραφίας, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έχει η κ. Emine Alışık.

Κατά τα εγκαίνια, που θα γίνουν αύριο στις 7:30 το απόγευμα στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, θα μιλήσει τόσο η κ. Alışık, όσο και ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, που θα αναφερθεί στην οικογένεια του Χαλήμ Μπέη, το αρχοντικό του οποίου έχει μετατραπεί σε δημοτική πινακοθήκη. Θέμα της ομιλίας του Στρατή Μπαλάσκα, «Η μυτιληνιά οικογένεια του Μουσταφά Αγά Κουλαξίζογλου. Η δημιουργία αστικής συνείδησης σε μια οικογένεια της ύστερης οθωμανικής Μυτιλήνης». Παράλληλα θα γίνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού, με σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα της οικογένειας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Δημοτικής Πινακοθήκης, Αργύρη Χατζημαλλή, στην εκδήλωση έχει κληθεί και θα είναι παρούσα και η δισέγγονη του Χαλήμ Μπέη Ασλί Γκιορκ.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα οθωμανικό αρχοντόσπιτο θυμάται τις ρίζες του ύστερα από 90 χρόνια», δήλωσε ο ίδιος στο «Ε». «Είναι μια πλευρά της τοπικής ιστορίας πολύ λίγο γνωστή και είναι καιρός να ασχοληθούμε μαζί της, χωρίς εθνικιστικές προσεγγίσεις.»

Θυμίζουμε ότι στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης λειτουργεί και η μόνιμη έκθεση, που αποτελείται από τη Συλλογή Πετρή, 138 έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, ένα χαρακτικό τού Πικάσο και ένα τού Ανρί Ματίς.

Η Δημοτική Πινακοθήκη είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 8:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey