Έναρξη μαθημάτων Φιλαρμονικής Ορχήστρας Χορωδίας Μυτιλήνης

Ξεκινά άλλη μια μουσική χρονιά

10/09/2013 - 17:43

Ξεκίνησαν χτες Δευτέρα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα μαθήματα στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Χορωδίας Μυτιλήνης. Απευθυνόμενη σε άτομα ηλικιών από 10 ετών και πάνω, τα μαθήματα της Φιλαρμονικής θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα, ενώ κάθε Παρασκευή θα πραγματοποιούνται ομαδικές πρόβες από όλα τα μέλη της.

Ξεκίνησαν χτες Δευτέρα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα μαθήματα στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Χορωδίας Μυτιλήνης. Απευθυνόμενη σε άτομα ηλικιών από 10 ετών και πάνω, τα μαθήματα της Φιλαρμονικής θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα, ενώ κάθε Παρασκευή θα πραγματοποιούνται ομαδικές πρόβες από όλα τα μέλη της.

Η Φιλαρμονική της Χορωδίας Μυτιλήνης ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2013, μετά από πρόταση του προέδρου του Συλλόγου, Μάκη Βενέτα, και σε μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης του ιστορικού σωματείου.

Την οργάνωση και διδασκαλία της Φιλαρμονικής έχουν αναλάβει οι μουσικοί Στρατής Ψυρούκης και Γιώργος Πανταλέων και στο πλαίσιο της λειτουργίας της, διδάσκονται ξύλινα πνευστά (κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλάουτο), χάλκινα πνευστά (τρομπέτα, τρομπόνι, ευφώνιο) και κρουστά μπάντας. Οι μαθητές της Φιλαρμονικής πρέπει να έχουν το δικό τους όργανο. «Η Φιλαρμονική μας, δυστυχώς, δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα δανεισμού οργάνων όπως συχνά γίνεται σε φιλαρμονικές κρατικών οργανισμών», λέει στο «Ε» ο κ. Ψυρούκης. «Για να είμαι ειλικρινής, αυτό ήταν κάτι που με φόβιζε αρχικά, αν και οι φόβοι μου στην πορεία διαψεύστηκαν από τη μεγάλη προσέλευση που είχαμε. Εξάλλου, το ότι οι μαθητές μας αγοράζουν τα όργανά τους δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία βλέπουν τη δραστηριότητά τους αυτή, αλλά και την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά που γίνεται στη Φιλαρμονική.»

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Φιλαρμονικής, η δημιουργία «από το μηδέν» ενός τέτοιου συνόλου απαιτεί χρόνο αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μία πολύ δημιουργική διαδικασία. Για την πρώτη δημόσια εμφάνισή της, όπως μας λένε, δεν υπάρχει βιασύνη, αφού θέλουν πρώτα τα μέλη να αποκτήσουν μία σχετική άνεση με τα όργανα που μαθαίνουν. Ο στόχος τους είναι μία σύντομη παρουσίαση λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με ανάλογο ρεπερτόριο.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Στη Φιλαρμονική μπορούν συμμετέχουν άτομα ηλικίας από 10 ετών και πάνω, από διαφορετικούς χώρους, που έχουν ωστόσο κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τη μουσική, κάτι που άλλωστε τους ενώνει και τους φέρνει πιο κοντά. Όπως μας λέει η Κατερίνα Τσερδάνη, μέλος της Φιλαρμονικής και μηχανικός του Δήμου Λέσβου: «Περιμένω με ενθουσιασμό το άνοιγμα της Φιλαρμονικής για τη νέα σαιζόν. Η Φιλαρμονική μού έχει δώσει τη δυνατότητα να ασχοληθώ με το σαξόφωνο, ένα όργανο που πάντα αγαπούσα και ήθελα να μάθω, και παράλληλα να καλλιεργήσω τις μουσικές μου γνώσεις μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ φίλων, όπου όλοι μαζί δημιουργούμε μουσική.»

Τα μαθήματα, που γίνονται στις εγκαταστάσεις της Χορωδίας Μυτιλήνης (πάνω από την καφετέρια «Lighthouse»), πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, ενώ όλα τα μέλη παίρνουν μέρος στο ομαδικό μάθημα-πρόβα που γίνεται κάθε Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα. Τη σημασία αυτού του ομαδικού μαθήματος τονίζει το μέλος της ομάδας και δασκάλα Μουσικής σε δημοτικά σχολεία του νησιού Ειρήνη Μανωλοπούλου, που λέει χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το μάθημα δίνεται η ευκαιρία σε όλα τα μέλη να παίξουν μουσική μέσα σε ένα σύνολο, ήδη από τα πρώτα τους βήματα. Σε ένα σπουδαστή ωδείου ανάλογη ευκαιρία δίνεται ύστερα από έξι ή επτά χρόνια σπουδών τουλάχιστον.»

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στo τηλέφωνο 6932-387264.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με τη Φιλαρμονική, ήδη από πέρυσι λειτουργεί το παιδικό χορωδιακό τμήμα του Συλλόγου με την επωνυμία Παιδική Χορωδία «Γρηγόρης Ρουσέλλης», ενώ στις εγκαταστάσεις του φιλοξενείται η Χορωδία «Animato» που βρίσκεται πλέον στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της. Έτσι, υπολογίζεται ότι πάνω από 100 άτομα παίρνουν μέρος στις δραστηριότητες των τριών αυτών ομάδων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί φέτος με την ενίσχυσή τους με νέο δυναμικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey